През 1829 година руски войници построяват църквата Света Троица“ в

...
През 1829 година руски войници построяват църквата Света Троица“ в
Коментари Харесай

​Църквата в село Айдемир е строена преди повече от 180 години от руски войници

През 1829 година съветски бойци построяват църквата „ Света Троица “ в силистренското село Айдемир. Осветена е през 1834 година от митрополит Григорий, на 11 юни 1834 година в деня, когато се чествал празника на Света Троица – Петдесетница. И през днешния ден там се пазят скъпи предмети оставени от това време – свещници направени от цеви на пушки, скъпи книги и ръкописи. Обявена е за монумент на културата с локално значение и е най-старият църковен храм в района.

Айдемир, Силистра

За да имат свое място за поклонение, разположените в село Айдемир съветски военни построяват църквата Света Троица. Съграждат я от плетени пръти и я измазват с тиня.
отец Георги Попов: Тука е имало съветски полеви лагер, който е взел участие в Дибичовите войни – по този начин наречените Екатеринини войни - 50 години преди Освобождението , като поръчител че Турция ще изплати наложените от Русия тогава репарации.
От съветските бойци са непокътнати два от първите свещници в църквата, както и скъпи икони.
отец Георги Попов: Първите свещници, които са били това са от цеви на пушки и са пригодени като такива свещници от това време е и иконата на Света Богородица Скоропослушница – самото име е такова, че тя бързо извършва стремежи. Миглена Попова: Не може да се иконописва, тъй като няма просто основа - стените нямат основа и в никакъв случай не е била иконописв ана.
Преди 15 години инцидентно отец Георги открива плащеница с надпис – град Казан, Русия 1828 година. На нея са извезани облиците на Исуус Христос, Божията майка и апостолите.
отец Георги Попов: Когато беше разрушена част от църквата – от времето си и видях на самата фадрома на единия виси нещо като парцал забелязах облиците на светиите , които са нарисувани там на плащеницата, прибрахме я, реставрирахме я.
Край църквата в миналото е имало и гробище на съветските бойци. За това свидетелстват откритите през годините надгробни плочи и кръстове. Преди пет години от тези камъни отец Георги прави чешма в църковния двор.
отец Георги Попов: Вида ѝ като църквата да бъде – по този начин малко по-ниска да бъде, да се поклониш като пиеш от нея вода –да благодариш и да се помолиш за всички умряли.
Камбаната в миналото е била поставяна на плодно дърво. Новата камбана обаче с годините се напукала и била претопена, само че хората споделят, че към този момент нямала остарелия тон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР