През 1825, когато е на 31 години и очакваща шестото

...
През 1825, когато е на 31 години и очакваща шестото
Коментари Харесай

Ребека Лукенс – първата жена бизнесмен на Америка

През 1825, когато е на 31 години и очакваща шестото си дете, Ребека Лукенс претърпява съкрушителна загуба. Съпругът й Чарлз Лукенс се разболява и умира ненадейно. Съсипаната жена дава заричане на мъжа си на смъртното му легло, че ще поеме в лични ръце фамилния бизнес Brandywine Iron Works and Nail Factory. Неочакваната покруса ще я трансформира в първата жена, която ръководи и вероятно има индустриална компания в Америка през 19 век.

Въпреки че по това време не е извънредно за белите дами от по-ниските съсловия да работят отвън дома, най-често във заводи за текстил, за дамите от междинната класа се чака да наглеждат дома, поемайки грижите за къщната работа и развъждането на децата. Всички тези фактори способстват за консервативното мислене на Марта Пеннок, майката на Ребека, която е уверена, че щерка й няма място в специалност, доминирана от мощният пол. Независимо от нежеланията на Марта, бъдещата госпожа Лукенс е повече от подготвена да одобри провокациите, които се изпречват на пътя й.

Преди да поеме грижите за компанията, живота на младата жена е доста по-различен от този на връсничките й в индустриалният свят. Родена е на 6 януари 1794 година в окръг Честър, щата Пенсилвания. Семейство Пеннок е част от хрстиянската група на квакерите, още позната и като ”Обществото на приятелите ”. Вярата им до известна степен оформя по-голямата част от живота им като поради религиозните си вярвания Ребека посещава две квакерси учебни заведения, където учи съществени предмети като математика, химия и френски език. Същевременно научава всички детайлности и трикове за въртене на добър бизнес от татко си Исак, по-късно и от брачна половинка си.

Brandywine Iron Works създава дребни стоманени артикули като гвоздеи, колела, металните обръчи на бъчви и наковални. Младото момиче постоянно съпровожда Исак на неговите бизнес срещи. По време на една от тях ще се запознае и с мъжът, който вероятно ще вземе за собствен брачен партньор – Чарлз Лукенс, изповедник на същата религия като Ребека, както и лекар с сполучлива кариера от град  Абингтън. Двамата бързо се влюбват един в различен и подписват брак през 1813 година.

Скоро след сватбата Чарлз оставя встрани докторската специалност, с цел да се причисли към фамилният бизнес на фамилия Пеннок. Исак дава компанията чартърен на шурей си за 420 $ годишно, който поема цялостен надзор над ръководството й. Младият мъж усеща, че новите технологии са водещата мощ в индустриалната ера на страната, по тази причина фабриката стартира да създава стоманени табелки с имената на параходи и до 1818 година е единствената, която предлага тази услуга.

През март 1825 година леарна и магазин за машини от Пенсилвания дават поръчка на Brandywine Iron Works да дават материали за първият за страната параход, изработен от желязо, наименуван Кодоръс. Лукенс приема да го направи, само че умира през лятото преди да е приключил структурата на плавателният съд. На негово място застава жена му Ребека и до ноември Кодоръс към този момент плава по поречието на близката река Саскуехана.

Въпреки че фабриката получава своят дял заслуги за присъединяване си в работата по кораба, бизнесът е пред банкрут. Това е по този начин, поради измененията, които Чарлз прави в компанията преди неочакваната си гибел, оставяйки след себе си доста задължения, в допълнение с изплащането на два заема, които татко й тегли. Освен финансовите компликации в този момент дамата е подложена и на стрес от страна на майка си, изключително след бащината гибел. Консервативната Марта въобще не удобрява обстоятелството, че щерка й е забъркана в работа, която се прави от мъже.

Приживе Чарлз дава обещание на Ребека, че бизнесът остава в нейни ръце, само че наследството му обърква всичко. Когато умира през 1824 година оставя всичката си персонална благосъстоятелност на жена си, до момента в който още е жива – всичко да се раздели поравно на членовете от фамилията, когато най-малкото дете на семейството стане пълнолетно. Вместо Марта да освободи щерка си от изискванията на наема и да анулира двата заема я задължава да ги изплати като наказване, че се е заела с бизнеса, макар нейното противоречие. Независимо че Ребека се жалва на майка си не получава никаква поддръжка в подмяна. Всички тези компликации се трансформират в най-тежкият интервал в живота й.

Дори и Марта да й е обърнала тил получава подпомагане от някои от някогашните бизнес сътрудници на брачна половинка й, с чиято помощ се пробва да избави фабриката от затваряне. Те й дават назаем материали, които по-късно изплаща и й дават задоволително време да извършва огромни поръчки. С дългата си, упорита работа и вземането на премислени опасности съумява да погаси всичките заемит на фабриката, до момента в който навреме се оправя и с разнообразни клиенти.

Да си единствената жена в мъжкият свят на производството на желязо не е лесна работа, само че все пак Ребека оставя вярата си да я направлява към верните решения, изключително правилото й да се държи с всичките служащи общително и умерено. Бизнес дамата няколко пъти е изправяна пред съда поради бизнеса си, само че все пак остава уравновесена и приема всички рецензии даже и да не са в нейна изгода.

През 1837 година когато нацията изпада в криза и множеството компании са принудени да уволнят огромна част от работната си ръка, Ребека намира място за обезверените мъже като им обезпечава издръжка и ги кара да правят ремонти във фабриката, когато има потребност от нея. Въпреки че бизнесът й не е най-печелившият в този интервал не затваря вратите си. До 40-те години на 19 век Ребека изцяло е преобразила лика на компанията и я прави много сполучлива.

До 1844 година е спечелила огромни суми на стойност 60 000 $, което през днешния ден се равнява на най-малко 1 милион $. Скоро си партнира със шурей си Ейбрахам Гибън Джуниър, който поема грижите за фабриката. Постепенно още един от зетовете на Ребека се причислява към фамилният бизнес, който остава все по този начин печеливш даже и след гибелта на Ребека. През 1890 година компанията е преименувана Lukens Iron and Steel Company, с цел да уважи младото семейство Лукенс, което избавя бизнеса и го прави още по-успешен отпреди.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР