През 1795 г. 26-годишният Наполеон Бонапарт е произведен в чин

...
През 1795 г. 26-годишният Наполеон Бонапарт е произведен в чин
Коментари Харесай

Денят 16 октомври в световната история

През 1795 година 26-годишният Наполеон Бонапарт е създаден в чин дивизионен военачалник. Нова Зеландия е оповестена за Британска колония на този ден през 1840 година През 1847 година за първи път е оповестен романът на Шарлот Бронте “ Джейн Еър ”. На тази дата в Ню Йорк през 1916 година Маргарет Сенджър открива първата в света клиника за надзор върху раждаемостта. Уолт Дисни основава през 1923 година своята кино компания. Кардинал Карол Войтила, по генезис поляк, е определен за 264-ти Римски папа под името папа Йоан-Павел II на 16 октомври 1978 година На 16 октомври 1981 година за първи път се празнува Международният ден на прехраната. Той се отбелязва по решение на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) в деня на основаването й (16 октомври 1945 г.).
1964 година На тази дата през 1964 година Китай създава първия си нуклеарен гърмеж и по този начин става петата нуклеарна мощ в света.

2015 година
С поддръжката на Русия сирийската войска стартира нахлуване при Алепо.

2014 година
Американската компания Lockheed Martin оповестява за пробив в термоядрената технология, допускащ да се строят 100 мегаватови термоядрени реактори с размера на камион. До този миг най-малките пробни установки са 10 пъти по-големи. Опитният пример ще тръгне след година, а пълностоен първообраз след пет години. Очаква се всеобща употреба на тази технология да стартира след 10 години. В тази област компанията работи в закрит режим през последните 60 години.[3] Руските учени в региона правят оценка известието като рекламно. Lockheed Martin създава и новият галактически транспортен съд на НАСА „ Орион “. С щат от 113 хиляди индивида през 2013 година компанията изразходва над 45 милиарда $.

2013 година
Намерен е най-големият пай от астероида, паднал в Челябинск с маса от 590 кг.

2012 година
Израелският кнесет е разхлабен предварително и е решено да се проведат предварителни парламентарни избори на 22 януари 2013 година

От музея „ Кюнстхал “ в Ротердам са откраднати платна на Пикасо, Моне, Матис и Гоген. Похитителите на картините оферират да върнат 5 от 7-те платна, с цел да не бъдат съдени в родната им страна – Румъния.

1998 година
В Лондон е задържан Аугусто Пиночет, глава на военното държавно управление управлявало Чили сред 1973 и 1990.

1981 година
За първи път се празнува Международният ден на прехраната. Той се отбелязва по решение на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) в деня на основаването й (16 октомври 1945 г.).

1978 година
Кардинал Карол Войтила, по генезис поляк, е определен за 264-ти Римски папа под името папа Йоан-Павел II. Той е първият папа не италианец от 456 години насам. Коронясан е на 22 октомври 1978 година Денят е народен празник на Ватикана.
Карол Войтила, е роден на 18 май 1920 година във Вадовице, край Краков. Баща му е някогашен боен, майка му се е занимава с възпитанието на децата. Има брат Едмунд по-голям от него с 14 години. Значително рано губи и двамата заради здравословни проблеми. През 1938 година Карол приключва гимназия и по-късно е признат полска лингвистика във Факултета по философия на Ягелонския университет в Краков. Пренася се с татко си в Краков. През ноември 1939 година Гестапо арестува полските професори и Карол Войтила е заставен да прекъсне следването си. Работи като служащ в каменоломна и във Фабриката за сода “Солвай ”, като се избавя по този метод от изпращане за насилствена работа в Германия. През октомври 1942 година постъпва в тайната Семинария Краковска епархия и тайния Богословски факултет на Ягелонския университет. На 1 октомври 1946 година е ръкоположен за духовник. През 1948 година Карол Войтила става викарий в дребната енория Негович. През март 1949 година Войтила е пренасочен в Краков в енорията Св. Флориан. В Краков Карол Войтила получава купата лекар по богословие, като в интервала 1951 година – 1953 година стартира да написа хабилитационния си труд. През 1956 година оглавява Катедрата по Етика на Католическия университет в Люблин. На 28 септември 1958 година в Катедралата на Вавел e повдигнат в свещеник. Тогава се появяват и най-известните му трудове- “Любов и отговорност ” (1960 г.) и “Личност и акт ” (1969 г.) През 1962 и 1963 година той взе участие във I и II съвещание на Втория Ватикански събор. През 1964 година папа Павел VI го номинира за Краковски митрополит, а през октомври взе участие в третото съвещание на Ватиканския събор. На 29 декември 1978 година след тридесет и три дни ръководство, умира наследникът на Павел VI, Йоан Павел I. На 13 октомври във Ватикана се събира конклавът, състоящ се от 111 кардинали, чиято задача е да се избере нов папа. След тридневни съвещания на 16 октомври 1978 година Карол Войтила е провъзгласен за папа, първият папа, не италианец от 400 години. Йоан Павел II стартира разговор с евреите. Провел е над 200 интернационалните пътувания. На 13 май 1981 година Карол Войтила е тежко ранен при атентат на площад Св. Петър. Посещава България през 2002 година Умира на 2 април 2005 година след дълготрайно боледуване.

1973 година
По време на втората война сред Израел и арабските страни израелският военачалник Ариел Шарон минава в контранастъпление и пресича Суецкия канал, войната трае 16-дни и е прекратена след намесата Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Нобелова премия за мир е присъдена на Хенри Кисинджър и на виетнамския политик Ле Дък Тхо за „ Виетнамските мирни съглашения ” от Париж. Тхо отхвърля да получи премията с претекста, че във Виетнам мирът още не е натрапен.

1964 година
Китай създава първият си нуклеарен гърмеж и по този начин става петата нуклеарна мощ в света.

1944 година
Войските на Втора войска преследват разгромената 7-а Секретен сътрудник дивизия „ Принц Ойген " и освобождават Прокупле (Югославия).

1941 година
По време на Втората международна война, румънски войски навлизат в Одеса. Отбраната на Одеса продължава от 5 август до 16 октомври 1941 година

1940 година
Състои се премиерата на кино лентата “Великия деспот ” на Чарли Чаплин.

1925 година
В Локарно е подписан контракт, гарантиращ европейските граници след първата международна война.

1923 година
Уолт Дисни основава своята кино компания.
Уолт Дисни (псевдоним на Уолтър Елиас) е роден през 1901 година Той е американски режисьор и аниматор. Негови филми са: " Параходът Уили " (1928 г.), " Трите прасенца " (1933 г.), " Снежанка и седемте джуджета " (1937 г.), " Пинокио " (1939 г.), " Фантазия " (1940 г.), " Бамби " (1942 г.), " Спящата хубавица " (1958 г.), " Сто и един далматинци " (1961 г.). Дисни е притежател на 29 награди " Оскар ". Умира през 1966 година

Джон Харлууд патентова самонавиващ се часовник.

1916 година
Ню Йорк Маргарет Сенджър открива първата в света клиника за надзор върху раждаемостта. Маргарет Сенджър е създател на Лигата за контрола върху раждаемостта в Америка.

1912 година
Започва Люлебургаз - Бунархисарската интервенция на 1-ва и 3-а войска.

Над Одрин е осъществен първият военен полет от нашата авиация от летците Радул Милков и Продан Таракчиев.

1859 година
Джон Браун, американски герой срещу иго, повежда отряд от 20 души (в който вземат участие и петима чернокожи) и завземат арсенала на постоянните войски в град Харпърс Фери в щата Вирджиния. Групата е обкръжена и разрушена от държавните войски. Джон Браун е обесен в Чарлстън. Името му става знак на битката на негрите за избавление от робството.

1853 година
Османската империя афишира война на Русия. В европейската история тази война остава под името Кримска, защото откакто Англия и Франция застават на страната на Османската империя, бойните дейности се придвижват в региона на Кримския полуостров. Войната приключва с цялостен погром над Русия, която през март 1856 година е принудена да подпише Парижкия кротичък контракт.
Причините за Кримската война са подбудени от устрема на двете воюващи групировки за превъзходство в Близкия изток и Балканите. Повод за огромния боен конфликт служи отводът на Османската империя да признае правото на Русия да покровителства многочисленото християнско население, живеещо в европейските лимити на империята. Насърчавана от западноевропейските си съдружници, Османската империя освен не приема настояването на Русия, само че на 16 октомври 1853 година й афишира война. Военните дейности сред двете страни се водят на два фронта: Кавказки и Балкански. Първоначалните неуспехи на османската войска форсират намесата на западноевропейските страни във войната. Първи се намесват Англия и Франция, като изпращат свои флоти в Черно море. В отговор следва навлизане на съветски войски в дунавските княжества и окупирането на Силистра. Поради враждебното отношение на Австрия, обсадата на града бързо е вдигната и Русия изтегля войските си оттатък р. Дунав. Следва стоварване на англо-френски войски във Варна, с цел да бъдат отправени против основната съветска цитадела на Кримския полуостров - Севастопол. През септември 1854 година градът е обсаден откъм морето. В продължение на 11 месеца жителите му отблъскват офанзивите на интервентите и не им разрешават неговото завземане. Спасяването на града довежда и до спасяването на съветския черноморски флот. Военните дейности сред воюващите не стихват. През януари 1855 година във войната се намесва и Сардинското кралство. Изправена пред неведнъж превишаващия я съперник, Русия е принудена да изиска помирение, а по-късно и мир. Мирният контракт е подписан при започване на идната 1856 година Равносметката от войната е изтласкването на Русия от Черноморския басейн и загубата на част от Бесарабия. От българския народ експлоадирането на Кримската война се посреща с вяра за избавление от османското робство. В помощ на съветската войска се насочат редица доброволчески отряди. Сформиран е доброволчески корпус от 4000 души. Много българи вземат участие в героичната защита на Севастопол. Войната подтиква и националноосвободителното придвижване в самите български земи. Неуспехът на Русия във войната довежда до намаляване на нейното въздействие на Балканите, което обаче тя съумява да преодолее при започване на 70-те години на XIX в., възползвайки се ловко от ситуацията, основана след провалянето на един от основните й съперници - Франция, във войната й против Прусия през 1870 година

1847 година
За първи път е оповестен романът на Шарлот Бронте “Джейн Еър ”
Шарлот Бронте (21 юни 1816 година – 31 март 1855 г.) е британска писателка. През 1837 година изпраща стиховете си на поета Роберт Саути. През 1846 година излиза сб. " Стихотворенията на Кърер, Алис и Ектън Бел " (псевд. на Ш., Емили и Ан). През същата година завършва работа върху романа " Учителят ", към който нито едно издателство не демонстрира интерес. През август 1847 година тя изпраща в издателство " Смит и Адлер " ръкописа на романа " Джейн Еър " и през октомври той е отпечатан. През октомври 1849 година излиза романът на Ш. " Шърли " ; през 1853 година - " Вийет ", в който тя заимства доста от тематиките в " Учителят ". През 1857 година излиза романът " Учителят " дружно с книгата " Животът на Шарлот Бронте ", написана от Елизабет Гаскел по молба на бащата на писателката.

1846 година
Провежда се първата обществена демоснтрация на подаване на наркоза при интервенция. Във връзка с това събитие този ден е разгласен за Международен ден на анестезиолога.

1840 година
Нова Зеландия е оповестена за Британска колония.
Нова Зеландия е страна в югозападната част на Тихия океан, на два огромни острова - Северен (113.7 хиляди кв. км) и Южен (151.7 хиляди кв. км), разграничени от пролива на Кук, както и на редица дребни прилежащи острови (Стюард, Чатъм, Кермадек, Кембъл и др.). На Нова Зеландия принадлежат и островите на Кук, Токелау и Ниеу в централната част на Тихия океан. Общата повърхност на Нова Зеландия е 268 700 кв. км. Населението е 3 320 000 поданици. Столицата е Уелингтън. Глава на страната е кралицата на Англия, показана от ген.-губернатор. Законодателният орган на Нова Зеландия е еднокамарен парламент (палата на представителите).

1759 година
26-годишният Наполеон Бонапарт е създаден в чин дивизионен военачалник.
През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се демонстрира освен като надарен военачалник, само че и като добър посланик. През 1798-1799 година провежда и командва египетски поход, разрушава турската войска, превзема Египет и Сирия и провежда административната и данъчната система в завладените територии. На 9 ноември 1799 година Наполеон прави държавен прелом и става пръв консул. На 18 април 1804 година е провъзгласен за император на Франция. Опитва с цената на нови войни и победи да се задържи на императорския трон. Англия, Австрия и Прусия образуват Рейнската лига (1804 г.) – политически съюз, ориентиран против Франция. През 1805 година Наполеон разгромява Австрия (битката при Аустерлиц) и подписва Пресбургския мир (1805 г.). През 1806 година в борбите при Йена и Ауерщад разгромява Прусия и я окупира. Англия провежда морска обсада на Франция и Наполеон дава отговор с континентална обсада против острова. През 1807 година разрушава съветската войска при Ейлау и Фридланд. Принуждава Русия да се причисли към континенталната обсада и с Тилзитския мир разделя Европа на 2 зони на въздействие – френска и съветска. През 1808-1811 година той подхваща поход за завоюване и окупиране на Испания, през 1809 година побеждава Австрия, без да я обезвреди изцяло. През 1812 година Наполеон подхваща неудачен поход в Русия и е заставен да отстъпи, като потегля назад за Франция. През 1813 година на Парижкия конгрес Наполеон отхвърля изискванията за мир. След провалянето на Франция в борбата при Лайпциг (1813 г.) съюзните армии окупират страната, Наполеон абдикира в двореца Фонтебло и е заточен на о-в Елба. През пролетта на 1815 година напуща о-в Елба и се завръща във Франция. Настъпва интервалът на така наречен " 100 дни ". Реставрацията на монархията във Франция е отстранена. След загубата в борбата при Ватерло през 1815 година Наполеон е заточен на о-в Св. Елена, където е подложен под най-строг режим и защита от британските войски. Умира на 5 май 1821 година След гибелта му са оповестени неговите " Мемоари от о-в Света Елена " и " Мемоари ", подбудени по време на заточението.

1311 година
Свикан е 15-ти Вселенски събор във Виена. Съборът е приет единствено от Католическата черква.

На тази дата са родени:

1958 година
Роден е Тим Робинс – американски артист и режисьор. Дебютира в киното с дребни функции във филмите " Голямата спекулация " (1984 г.), " Братска почивка " (1985 г.), " Нещо несъмнено " (1985 г.), " Патокът Хауърд " (1986 г.). След роля в касовия шлагер " Топ Гън " (1986 г.) получава голям брой предложения за присъединяване. Привлича вниманието на критиците с осъществяването си в " Пет ъгъла " (1988 г.) и " Бул Дюръм " (1988 г.). През 1992 година реализира триумф с ролята си в " Играчът " на режисьора Р. Олтман. За нея Тим Робинс печели Наградата за най-хубав артист на фестивала в Кан. Режисьорският му дебют е през 1992 година с кино лентата " Боб Робъртс ". Като режисьор реализира огромен триумф с " Осъденият на гибел идва " в който вземат участие Шон Пен и С. Сарандън. Запомняща се е ролята му на пандизчия в " Изкуплението Шоушенк " 1994 година
Филмография: " Преки пътища " (1993 г.), " Коефициент на просветеност " (1994 г.), " Паника на " Арлингтън Роуд " (1999 г.), " Cradle Will Rock " (1999 г.; режисьор), " High Fidelity " (2000 г.), " Антитръст " (2001 г.), " Истината за Чарли " (2002 г.).

1921 година
Роден е Анджей Мунк – полски режисьор, основател (заедно с А. Вайда) на полската школа в киното. Завършва операторския и режисьорския отдел на Висшата театрална и кино школа в Лодз. Мунк основава документални филми. Загива на 21 септември 1961 година при автомобилна злополука по време на фотосите на кино лентата “Пасажерката ”.

1927 година
Роден е Гюнтер Грас – немски публицист, ваятел в Данциг (дн. Гданск, Полша). Автор е на гротескно-сатиричните романи " Тенекиеният тъпан " (1959 г.), " Кучешки години " (1963 г.), " Местна упойка " (1969 г.); романът-притча " Камбала " (1977 г.), историко-фантастичната повест " Среща в Телгт " (1979 г.), повестта " Котка и мишка " (1961 г.), пиеси, стихотворения, рецензия и журналистика. Нобелова премия за литература за 1999 година

1908 година
Роден е Енвер Ходжа – албански общественик и политически деятел. Завършва колеж в гр. Корча (1930 г.), след което учи в университета в Монпелие (Франция). През 1941 година влиза в Комунистическата партия на Албания (КПА), от 1943 година е неин общоприет секретар. От 1948 година е член на Албанската партия на труда (АПТ), член на Централен комитет на АПТ. През 1942-1945 година е член на Президиума, ръководител е на Национално освободителния фронт на Албания (от август 1945 година - Демократически фронт на Албания, ДФА). През 1944-1954 година главнокомандващ на Национално-освободителната войска (от 1945 година - Албанска национална армия). През 1944-1946 година оглавява Временното правителство; министър на националната защита (1944-1953 г.). Председател е на Министерския съвет (1946-1954 г.), министър на външните работи (1946-1953 г.), общоприет секретар на Централен комитет на АПТ (1948-1954 г.), първи секретар на Централен комитет на АПТ (от 1954 г.). Председател е на генералния съвет на ДФА (от 1945 г.), член на Президиума на Народно събрание (от 1954 г.), главнокомандващ въоръжените сили и ръководител на Съвета за защита (от 1976 г.). Умира през 1985 година в Тирана.

1890 година
Роден е Майкъл Колинс – водач на ирландската организация Шин Фейн, лидер на ирландците в договарянията им с Англия през 1921 година погубен от засада през 1922 година.

1888 година
Роден е Юджийн Гладстън О’Нийл – американски драматург от ирландски генезис. През 1906 година постъпва в Принстънския университет, само че не го приключва. Дебютира със алманах " Жажда и други едноактни пиеси " (1914 г.). Пиеси: " На изток, към Кардиф " (1916 г.), " Отвъд хоризонта " (1920 г.), " Косматата маймуна " (1922 г.), " Всички деца на Господа са с крила " (1924 г.), " Лазар се смее " (1927 г.), " Странна интермедия " (1928 г.), " Динамо " (1929 г.), трилогията " Траур - участта на Електра " (1931 г.), " Дни до безкрайност " (1934 г.) и други От 1934 година работи над историко-драматическия епос " История за притежателите, окрали себе си " (от замислени 11 пиеси написва 6, а са непокътнати 2). Лауреат е на Нобелова премия за литература (1936 г.). Умира на 27 ноември 1953 година в Бостън.

1886 година
Роден е Дейвид Бен-Гурион – първи министър-председател на Израел.

1880 година
Роден е Раймон Тиберж – френски музикален възпитател и професор. Завършва Националния институт за слепи в Париж, където учи нотопис по системата на Л. Брайл. Работи като органист в църквата в гр. Шатийон на Сена. Преподавайки пиано в локалната консерватория, доста добре, с помощта на дарбата си, доближава до Висшето музикално учебно заведение в Париж, където въпреки и кьорав, от 1921 година е единственият професор по музикална педагогика, получил международна популярност. Негови възпитаници са 3-ма българи - Л. Пипков, Др. Прокопиев и К. Попдимитров. През 1926 година със популярния Тиберх се среща и Д. Христов. Умира на 12 декември 1968 година в Париж.

1863 година
Роден е сър Джоузеф Остин Чембърлейн – британски държавник, политик и общественик. Син на Дж. Чембърлейн. Завършва елитарно учебно заведение в Ръгби и Кеймбриджкия университет. Член е на Парламента (от 1892 г.). Джоузеф Чембърлейн заема постовете: министър на пощите (1902 г.), министър на финансите (1903-1905 година, 1919-1921 г.), министър по въпросите на Индия (1915-1917 г.), Министър без портфейл (1921-1922 г.), министър на външните работи (1924-1929 г.). Води битка за одобряване управителната роля на Англия в Европа, стреми се към икономическо и политическо подсилване на Германия, с цел да балансира ситуацията в Европа срещу Франция и да служи като преграда против Съветска Русия. Значителен триумф на тази политика е сключването на Локарнските контракти (1925 г.). В последните години от живота си изрича паника в Парламента от нападателните желания на Германия. Носител е на Нобеловата премия за мир от 1925 година Умира на 16 март 1937 година в Лондон.

1854 година
Роден е Карл Йоханес Кауцки - един от теоретиците на немската социалдемокрация и на II-рия интернационал. Ученик е на К. Маркс. След немската гражданска война през 1918 година обнародва немски дипломатически документи към произхода на войната. Привърженик е на центризма в социалдемократическото придвижване, създател е на теорията за ултраимпериализма. Посреща враждебно Октомврийския прелом в Русия през 1917 година По-важни съчинения: “Икономическото обучение на К. Маркс ” (1895 г.), “Аграрният въпрос ” (1899 г.), “Произход на християнството ” (1908 г.), “Пътят към властта ” (1909 г.) и други Умира на 17 октомври 1938 година в Амстердам.

Роден е Оскар Уайлд – британски публицист и критик от ирландски генезис. През 1874 година постъпва в Модлин Колидж, Оксфорд. През 1881 година излиза и първият му алманах “Стихотворения ”. В интервала 1882 – 1891 година чете лекции в Съединени американски щати и Англия, пътува във Франция, работи като редактор в сп. “Женски свят ”, прави първите си драматически опити, издава три сборника с разкази, литературно-критическите есета “Идеи ”, романът “Портретът на Дориан Грей ” (1891 г.) и други Сериозно внимание от този интервал заслужават приказките на Уайлд от “Щастливият принц ” и “Гранатовият дом ”. След 1891 година стартира третият и финален интервал от творчеството му. Уайлд възкресява “комедията на нравите ”. До 1899 година основава и четири комедии - “Ветрилото на лейди Уиндърмиър ”, “Жена без значение ”, “Идеалният брачен партньор ” и “Колко е значимо да бъдеш сериозен ”. На 15 май 1895 година е наказан на две години каторжен труд за непочтено държание. След излизането си от пандиза се открива в Париж, където умира на 30 ноември 1900 година Погребан е в парижкото гробище “Пер Лашез ”.

1758 година
Роден е Ноа Уебстър – американски лексикограф, съставил първия цялостен речник на американския британски.

1708 година
Роден е Албрехт Халер – швейцарски доктор, естествоизпитател и стихотворец. Получава обучение в Тюбингенския и Лайденския университет. През 1727 година е лекар по медицина. В интервала 1736-1753 година е професор в Гьотингенския университет, където основава спектакъл и ботаническа градина. През 1751 година основава в Гьотинген Кралското научно сдружение и е определен за негов първи президент. Предлага систематизация на растенията, учредена на градежа на плода и външния тип на растението. Изучавайки ембриогенезата на птиците, се пробва да обоснове теорията на преформацията. В региона на физиологията пробно открива свойствата на мускулните нишки. Внася редица допълнения към учението на У. Харви, прецизира връзката сред другите звена от системата на кръвообращението. В поетичното си творчество Албрехт Халер е характерен представител на ранното Просвещение. Поемата му “Алпи ” (1729 година, изд. 1732 г.) е написана в жанра на описателно-дидактичната пейзажна лирика. Издава алманах: “Швейцарски стихове ” (1732 г.), романите “Узонг ” (1771 г.), “Алфред, крал на англосаксите ” (1773 г.), “Фабий и Катон ” (1774 г.), философска поема “За произхода на злото ” (1734 г.).
Умира на 12 декември 1777 година в Берн.

На тзаи дата умират:

2001 година
Умира Юрий Николаевич Озеров – съветски режисьор. Роден е на 26 януари 1921 година През 1951 година приключва ВГИК. От 1949 година работи в " Мосфилм ". През 50-60-те години на ХХ век опитва в разнообразни жанрове и кино форми - " В Никитската ботаническа градина " (1952 г.), " Арена на смелите " (1953 г.), " Син " (1956 г.), " Кочубей " (1958 г.), " Фортуна " (1959 г.), " Денят на младежа " (1961 г.), " Голямата пътека " (1963 г.). През 70 и 80-те години на ХХ век основава " Освобождение " (1970-1972 година, 5 с.), " Войници на свободата " (1974 година, 4 с.), " Битката за Берлин " (1985, 2 с.), " Сталинград " (1989 година, 2 с.), " Битката за Москва " (1985 г.), " Сталинград " (1989 г.). Озеров снима и филми, отдадени на Мюнхенската (1972 г.) и Московската (1980 г.) олимпиада - " През погледа на осемте " (1973 г.) и " Балада за спорта " (1980 г.), " Олимпийски празник " (1980 г.), " Прощаване с олимпиадите " (1980 г.), " О, спорт, ти си мир! " (1981 година, дружно с Б. Ричков и Ф. Хитрук); " Ангели на гибелта " (1993 г.), " Великият военачалник Жуков " (1995 г.).

1963 година
Умира Владимир Матвеевич Бахметиев – съветски публицист. Роден е на 14 август 1885 година в Землянск, Воронежка губерния. Най-значителният му разказ за Гражданската война е " Престъплението на Мартин " (1928 г.). На Гражданската война в Сибир е отдаден романът " Настъпление " (1933-1940 година, модифицирано издание от 1957 година със заглавие " На прага " ).

1959 година
Умира Джордж Кетлет Маршал – американски общественик и политик, армейски военачалник. Роден е на 31 декември 1880 година в Юнионтаун, Пенсилвания. Завършва военния лицей във Вирджиния. Участва в Първата международна война. От 1939 година е шеф на генералния щаб на Съединени американски щати и един от създателите на стратегическите проекти на Съединени американски щати и Англия през Втората международна война. През 1945 година до 1949 година е държавен секретар на Съединени американски щати и създател на “Плана Маршал ”, за възобновяване на следвоенна Европа. През 1950-1951 година министър на защитата, един от основателите за основаване на отбранителния съюз НАТО. През 1953 година получава Нобелова премия за мир за заслугите му за построяването на следвоенна Европа. Той е първият боен деятел - нобелист.

1946 година
Умира Алфред Розенберг – немски държавник и политик. Розенберг е роден на 12 януари 1893 година в Талин. От 1923 година е основен редактор на централния орган на Националсоциалистическата партия " Фьолкишер беобахтер ". В книгата си " Митът на ХХ столетие " (1930 г.) прави опит да обоснове и отбрани расистките възгледи и завоевателната външнополитическа стратегия на немския фашизъм. През 1933 година оглавява външнополитическия отдел на Националсоциалистическата партия. От юли 1941 година е министър на окупираните източни територии. Розенберг в един от основните уредници на всеобщите убийства и грабежите на немската администрация по време на нахлуването на нацистките войски в Полша, Съюз на съветските социалистически републики и други страни. Осъден е на гибел на Нюрнбергския развой като един от основните военнопрестъпници на нацистка Германия.

Умира Йоахим Рибентроп – немски политик и посланик. Рибентроп е роден на 30 април 1893 година във Везел. Работи като сътрудник по продажбата на шампански виновност. През 1930 година става член на Националсоциалистическата партия на Германия и скоро се трансформира в непосредствен асистент на А. Хитлер. След идването на националсоциалистите на власт през 1933 година той оглавява бюро за осъществяване на специфични задания на нацистката върхушка, свързани с външната политика. В интервала 1936-1938 година е дипломат в Лондон; министър на външните работи (февруари 1938-1945 г.) на Третия райх. Ръководи дипломатическата подготовка на най-важните актове на хитлеристката експанзия. Рибентроп подписва пакта Молотов-Рибентроп преди нахлуването на немските войски в Русия. Осъден е на гибел на Нюрнбергския развой като боен нарушител.

1925 година
Умира Кристиан Крог – норвежки живописец. Роден е на 13 август 1852 година във Вестре-Акер, покрай Кристиания, днешно Осло. Негови творби са “Болна госпожица ”(1882 г.), “Ляво на ръб! ” (1879 г.), “Социалистическа проява ”(1891 г.) и други

1909 година
Умира Якуб Чишински (псевдоним на Якуб Барт) – лужишко-сръбски стихотворец, свещеник. Автор е на лирически сборници: “Книга сонети ” (1884 година, “Форми ” (1888 г.), “Природа и сърце ” (1889 г.), “Сръбски звуци ” (1897 г.), “Из живота ” (1899 г.), “С патриотично тържествуване ” (1904 г.) и други, алманах балади и романси “Кръв и край ” (1901 г.), идиличната поема “Жених ” (1878-1879 г.), историческа драма “На стража ” (1880 г.).

1793 година
Умира Мария-Антоанета – френска кралица, брачна половинка на крал Луи ХVI (от 1770 г.). Мария-Антоанета е родена на 2 ноември 1755 година във Виена. Дъщеря е на австрийския император Франц I и императрица Мария Терезия. Обявява се срещу крайните радикални ограничения, наложени от якобинската тирания, с което си печели омразата на народа. След свалянето на монархията (10 август 1792 г.) е задържана дружно с краля. По време на революционния гнет, почнал след убийството на Жан-Пол Марат, е наказана на гибел и екзекутирана.

1628 година
Умира Франсоа Малерб – френски публицист, основател на поезията на френския класицизъм. Роден е през 1555 година в Кан. Автор е на голям брой тържествени оди, отдадени на членовете на кралското семейство. Пише сонети, епиграми, елегии. Осъществява промяна на езика и стиха. За разлика от П. Ронсар желае да почисти френския език от гръцки и римски заемки, архаизми, провинциализми и предлага да се употребява живата тирада на парижкото население. В региона на метриката формулира правила, наложителни за поезията на класицизма. Схващанията му изпреварват активността на Френската академия.

1555 година
Умира Хю Латимър – деятел на британската Реформация. Латимър е роден през 1485 година Един от създателите на протестантството в Англия. Два пъти е затварян в Лондонската кула по заповед на Хенри VIII и на Мария Тюдор. Изгорен е като разколник дружно с Кранмър и Ридли.

1553 година
Умира Лукас Кранах (Старши) във Ваймар – немски живописец от епохата на Реформацията.. Роден през 1472 година в Кранах, Горна Франкония, покрай Кобург (откъдето идва името му). В родния си град получава първите уроци по живопис и графично майсторство ( “аrtem graficam ”) от татко си Ханс Малер. След няколко пътувания до столицата на Франкония – Нюрнберг, се открива във Виена. Рисува олтари, сред които “Торгау-олтар ” ( “Светото роднинство ”, 1509 г.). През този интервал е обвързван с концепциите на кръга “Данубиана ”; основава няколко портретни шедьовъра и композиции с религиозна тема (сред тях е популярната картина “Почивка по време на бягството в Египет ”, 1504 г.). От 1504 година е велможа художник на Фридрих Саксонски (Мъдри), с който прави пътешестване до Божи гроб (продължило ок. 10 год.). Поддържа другарски връзки с огромния модернизатор Мартин Лутер, рисува неведнъж негови портрети. През 1510 година Кранах попада в описите на Витенберг като най-богатия жител, а през 1537 година става кмет. Негови творби са “Съдът на Парис ”, “Старият ухажор ”, “Венера с Амур ” и други

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР