През 1242г. руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите

...
През 1242г. руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите
Коментари Харесай

На този ден: Катинското клане - съветски войници избиват 22 хиляди поляци

През 1242г. съветските армии водени от Александър Невски разрушават рицарите на Тевтовнския медал в фамозната борба при Чудското езеро .

В началото на 1241 Тевтонският медал подхваща нахлуване към Новгород и Александър Невски още веднъж е извикан, с цел да оглави военните дейности. На 5 април 1242 двете армии се срещат върху леда в борбата на Чудското езеро и Александър Невски още веднъж удържа победа. Руската историография обичайно придава огромно значение на двете победи на Александър Невски. Въпреки че военният резултат от тях е противоречив, те се трансформират в знак на опълчването на Русия на Западна Европа и би трябвало да балансират въздействието върху националното самочувствие на пагубните провали от Монголската империя няколко години по-рано.

През 1882г. в София е открит най-големият православен храм в България, който е кръстен на Александър Невски, който е патрон на съветския император Александър II. В знак на благодарност храмът е наименуван на Александър Невски, който е разгласен за светец от Руската православна черква. И до ден сегашен името не е променено.


Битката при Чудското езеро

През 1886г. е подписано Топханенския акт - по името на султанския кьошк Топхане в Цариград. Споразумението е сред Османската империя и Великите сили Русия, Австро-Унгария, Германия, Англия, Франция и Италия, с което се урежда персонална уния сред Княжество България и Източна Румелия отпред с българския княз. Така Съединението на България от 1885г. е публично прието от Великите сили.

Това деяние последователно ще спомогне и за оповестяването на Независимостта от 1908г., когато България публично става самостоятелна от Османската империя.

През 1940г. е осъществено едно от най-големите военни закононарушения в света известно като Катинското кръвопролитие. По време на Втората международна война руски бойци убиват над 22 хиляди поляци - офицери и интелектуалци. Убийствата са осъществени от чиновници на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

През 1955г. министър-председателя на Обединеното кралство Уинстън Чърчил се отдръпва от поста си по здравословни аргументи. Чърчил влиза в политиката през 1900г. Министър-председател от 1940 до 1945 и 1951-1955. Играе значима роля във Втората международна война. Популяризира знакът на успеха V. Печели Нобелова премия за литература през 1953г.

Навършват се 164 години от рождението на първият български държател след Освобождението - к няз Александър I Батенберг .


Александър I Батенберг
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР