Нагорни Карабах: 50 000 души бягат към Армения по 100 мили криволичещ път след военната офанзива на Азербайджан

...
Превземането на Нагорни Карабах от Азербайджан преди седмица предизвика едно
Коментари Харесай

Превземането на Нагорни Карабах от Азербайджан преди седмица предизвика едно от най-големите движения на хора в региона след падането на Съветския съюз.

Ръководството на 120 000 арменци, които наричат ​​Нагорни Карабах свой дом, казват, че не искат повече да живеят там, защото се страхуват от преследване и етническо прочистване.

Азербайджански официални лица отхвърли страховете и обеща "реинтеграция" на етническите арменци в азербайджанското общество.

Изображение:Хора от района на Нагорни Карабах пристигат в граничното село Корнидзор

Азербайджан започна 24-часова светкавична офанзива и си върна спорна територия миналата седмица, след като блокира ключовия коридор Лачин, който я свързва с Армения в продължение на месеци.

Във вторник същият коридор беше изпълнен с превозни средства, докато хиляди етнически арменци напуснаха домовете си, търсейки безопасност.

Хиляди етнически арменци бягат от спорната територия на Нагорни Карабах, след като Азербайджан си възвърна контрола

„Оставих всичко. Не знам какво ме чака. Нямам нищо. Не искам нищо“, каза Вера Петросян, 70-годишна пенсионирана учителка.

Говорейки в големия хотел от съветската епоха от арменската страна на границата с Азербайджан, който сега е неин у дома, тя добави: „Не бих искала никой да види това, което аз видях.“

Изображение: Дълги опашки от превозни средства, простиращи се по криволичещия коридор Лачин. Снимка: Maxar Technologies/Ройтерс Изображение: Обратният път е задръстен с трафик. Снимка: Maxar Technologies/Ройтерс

Прочетете повече от Sky News:
Повече от 100 мъртви на сватба в Ирак
Северна Корея планира да депортира американски войник

Армения и Азербайджан са водили две войни за анклава за 30 години - като Азербайджан си върна части от територия в и около Нагорни Карабах в шестседмичен конфликт през 2020 г.

Азербайджанският президент Илхам Алиев каза, че правата на арменците ще бъде уважаван, но добави, че неговият „железен юмрук“ е оставил идеята за независим етнически арменски Карабах в историята и регионът ще бъде превърнат в „рай“.

САЩ и ЕС изразиха „дълбока загриженост“ за арменците в Нагорни Карабах, който е международно признат като част от Азербайджан, но е бил под арменски контрол.

Бежанците от Нагорни Карабах пристигат в Армения

В сряда се появи информация, че силите за сигурност на Азербайджан са задържали Рубен Варданян, бивш висш служител в администрацията на етническите арменци на Нагорни Карабах, докато се опитваше да напусне региона.

Г-н Варданян, инвестиционен банкер милиардер, беше ръководител на сепаратисткото правителство на Карабах между ноември 2022 г. и февруари 2023 г.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР