Превратът в Нигер е противоконституционен акт и Москва призовава да

...
Превратът в Нигер е противоконституционен акт и Москва призовава да
Коментари Харесай

Лавров обяви преврата в Нигер за противоконституционен

Превратът в Нигер е противоконституционен акт и Москва приканва да се вкара ред в тази африканска страна.  Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров пред Първи канал. Изявлението на министъра е оповестено на уеб страницата на Министерство на външните работи.

" Смятаме, че превратът е противоконституционно начинание. В такива случаи ние постоянно заемаме ясна позиция - сподели Лавров. - Ние удостоверяваме нашата позиция, че е належащо да се възвърне конституционният ред в Нигер ".

Лавров обърна внимание на обстоятелството, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, британците, генералният секретар на Организация на обединените нации към този момент осъдиха преврата: " Всички споделиха, че е неприемливо да се сменя властта по недемократичен метод ". В тази връзка си припомняме февруари 2014 година - превратът в Украйна. В отговор на озадачени въпроси от Запада, който подсигурява нарушените позиции на съглашението, за какво не могат да призоват опозицията към ред, ни беше " неразбираемо " отговорено, че демократичният развой от време на време е " непредсказуем " ", сподели той. Сами преценете по какъв начин западните сътрудници се отнасят към превратите. От една страна към тези, които се случват някъде надалеч, а от друга - към тези, които те сами провеждат ", сподели външният министър.
 Съединени американски щати не виждат доказателства, че
Съединени американски щати не виждат доказателства, че " Вагнер " стои зад преврата в Нигер

Въпреки че бяха видяни и съветски флагове на демонстрация на поддръжници на преврата

Припомняме, че Съединените щати оповестиха, че досега не са видели никакви достоверни индикации за присъединяване на Русия или частната войска " Вагнер " в преврата в африканската страна Нигер. Това съобщи представителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин беше сниман на среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, появявайки се в коридорите на събитието, проведено от президента Владимир Путин единствено месец след несполучливия протест.

Стотици наемници на " Вагнер " са пристигнали в Централноафриканската република предходната седмица, съгласно локални отчети.

Армейското командване на Нигер в четвъртък разгласи поддръжката си за преврата, осъществен предния ден от бойци от президентската армия, заявявайки, че целта им е да се избегне дестабилизирането на страната.

Стотици поддръжници на преврата се събраха пред Националното заседание в столицата Ниамей, свирейки проармейска музика под облачно небе, след мощни утринни дъждове.

Някои развяваха съветски флагове и скандираха антифренски лозунги, следвайки възходяща вълна от възмущение към някогашната колониална мощ Франция и нейното въздействие в региона на Сахел.
 Армията поддържа преврата в Нигер, пред Народното събрание се веят съветски флагове
Армията поддържа преврата в Нигер, пред Народното събрание се веят съветски флагове

Военните приказват за " опазване на стабилността "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР