Превратът от 19 май 1934 година, който е осъществен от

...
Превратът от 19 май 1934 година, който е осъществен от
Коментари Харесай

19 май 1934 г.: Превратът на Кимон Георгиев

Превратът от 19 май 1934 година, който е сбъднат от Военния съюз и Политическия кръг „ Звено “, е резултат от голям брой вътрешни и външнополитически предпоставки.

В началото на 30-те години на XX век, Царство България се намира в комплицирано вътрешно и външнополитическо състояние. Както е известно, от 1929-та е налице международна икономическа рецесия, която макар дейностите на българските държавни управления за поддръжка на стопанското развиване и справяне със общественото напрежение, неизбежно се отразява на българската стопанска система.

Към това несъмнено, би трябвало да се прибавят обичайните проблеми на България по отношение на нежеланото ѝ състояние във Версайската система от контракти и най-много интернационалната изолираност на европейско и балканско равнище. На тази основа лежи подписаният на 9 февруари 1934г. в Атина Балкански пакт, сред представителите на Гърция, Турция, Югославия и Румъния, който подсигурява териториалното статукво на полуострова и има явна устременост против България и Албания. Те единствени се стремят към проверка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР