Преврат в Нигер: Пристига крайният срок за лидерите да се оттеглят и да възстановят президента

...
Часове преди крайния срок поддръжниците на преврата се присъединиха към
Коментари Харесай

Часове преди крайния срок поддръжниците на преврата се присъединиха към силите за сигурност по улиците на столицата на Нигер Ниамей, за да пазят и проверяват колите за оръжия след призив от лидерите да внимават за чуждестранна намеса и шпиони.

Изображение: Началници на отбраната от някои членове на западноафриканския блок

„Тук съм, за да подкрепя военните“, каза Ибрахим Нудирио, един от жителите на патрула .

"Ние сме против [регионалния блок]. Ще се борим докрай. Не сме съгласни с това, което Франция прави срещу нас. Приключихме с колонизацията."

Въпреки това, когато крайният срок настъпи в неделя, градът остана спокоен със сватбени тържества, които продължаваха из целия град и спорадични признаци на подкрепа за хунтата, включително колона от около 100 души близо до въздушна база.

" Не се притеснявам, защото знам, че всяка военна намеса на ECOWAS в Нигер би била загуба за тази организация. Това не е в интерес на нейните лидери", каза 59-годишната домакиня Хаджо Хаджия.

Санкциите на ECOWAS доведоха до спиране на електрозахранването и рязко покачване на цените на храните, но не беше веднага ясно какво ще предприеме блокът по-нататък, тъй като е изправен пред известни призиви да търси по-мирни средства.

Сенатът на съседна Нигерия в събота призова своята страна президент, настоящият председател на ECOWAS, за да проучи други възможности, въпреки че блокът все още може да продължи с военна намеса, тъй като окончателните решения се вземат с консенсус на държавите-членки.

Изображение: Карта, показваща зоната на ECOWAS и нейните отстранени членове < p>Прочетете повече:
Може ли Нигер да се присъедини към Русия?
Нигер се присъединява към списъка на страните от Сахел, претърпели военни преврати

Нечленуващи Алжир и Чад, държави със силни военни в регион, и двете заявиха, че се противопоставят на използването на сила, докато съседните Мали и Буркина Фасо, които се управляват от хунти, заявиха, че всяка военна намеса би била „обявяване на война“ и срещу тях.

блокът зае твърда позиция след превземането на властта на 26 юли и даде седмица на хунтата, водена от генерал Абдурахман Чиани, да освободи и възстанови избрания президент Мохамед Базум.

Изображение: Лидерът на хунтата генерал Абдурахман Чиани

Г-н Базум беше избран преди две години при първото мирно, демократично прехвърляне на властта в нацията от нейната независимост от Франция през 1960 г.

Той каза, че превратът, ако успее, ще има „опустошителни последици за страната ни , нашия регион и целия свят".

Юли: Войниците обявяват преврата в Нигер по телевизията

Уранът и богатият на петрол Нигер, с централна роля във войната с ислямистките бунтовници в региона Сахел, имат стратегическо значение за Съединените щати, Китай, Европа и Русия.

Хунтата се обърна за помощ към руската наемническа група Вагнер, която има сили в Мали и Централноафриканската република, като същевременно прекъсна връзките за сигурност с Франция.< /p>

Ръководителят на Вагнер Евгений Пригожин миналата седмица каза, че силите му са на разположение за възстановяване на реда в Нигер, докато Русия в петък повтори призива си за връщане към конституционното управление.

Франция заяви в събота, че ще подкрепят усилията за преодоляване на преврата, без да уточнява дали подкрепата му ще включва военна помощ за намеса на ECOWAS, докато премиерът на г-н Базум Ухумуду Махамаду каза, че сваленият режим все още вярва, че е възможно споразумение в последния момент.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР