Преврат в Нигер: Крайният срок на Ecowas предизвика безпокойство в Северна Нигерия

...
Военната хунта на Нигер разполага само с часове, за да
Коментари Харесай

Военната хунта на Нигер разполага само с часове, за да възстанови сваления президент Мохамед Базум на власт или да се изправи пред възможността за военни действия от страна на региона блок Ecowas.

Миналата неделя западноафриканските лидери дадоха една седмица на лидерите на преврата да изпълнят исканията му, в противен случай ще „вземат всички мерки... [които] може да включват използването на сила".

Но в съседната на Нигер Нигерия - откъдето вероятно идва по-голямата част от войските - се чуват гласове против участието на военни стават все по-шумни.

Двете страни също имат близки етнически и исторически връзки.

В събота , сенатът на Нигерия призова правителството да разгледа „политическите и дипломатическите възможности“. 8-ма дивизия на армията, безпокойството нараства.

Той се намира на основен кръстовище на пътя, водещ към Нигер, и е вероятно да бъде сборен пункт за войски преди всякакви военни действия.

Спокойствието на жилищните квартали на Сокото противоречи на повишеното напрежение в града и по-широкия северозападен щат.

Един аспект, подхранващ това, е, че според местните жители един на всеки петима жители на Сокото е от Нигер или има връзки със страната.

Разтегнатото предградие Сабон-Гари Жирафши на град Сокото е обитавано предимно от хора от Нигер. Те се опасяват, че военната намеса на Ecowas може да засегне значително членовете на техните семейства и дори да застраши собствената им сигурност тук, в Нигерия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР