Превозвачите заплашват с протест и блокиране на гранични пунктове, ако

...
Превозвачите заплашват с протест и блокиране на гранични пунктове, ако
Коментари Харесай

Превозвачите пак плашат с протест

Превозвачите заплашват с митинг и блокиране на гранични пунктове, в случай че държавното управление не отсрочи плануваното нарастване на тол таксите, което би трябвало да влезе в действие от 1 юли. Това излиза наяве от обява във Facebook на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ).
Организацията е участвала среща с министрите на районното развиване и на превоза, за която обаче не бе оповестено от пресцентъра на двете отраслови ведомства. 
БНР оповестява, че двамата министри са поели ангажимент да беседват с премиера Николай Денков за отсрочване на плануваното нарастване на тол таксите с един месец. Преди дни обаче тематиката разяснява финансовият министър Асен Василев, който съобщи, че даже държавното управление да има предпочитание за отлагането, то няма време за техническата конфигурация на системата. Председателят на Камарата Димитър Димитров разяснява, че от сектора ще упорстват за цялостен одит на тол системата.
Както даде обещание преди седмица, министърът на превоза инициира срещата, на която трябваше да се разиска идното повдигане на тол таксите. " Адмирации за спазената дума ", написа КАПБ. " Дотук обаче свършват положителните вести, тъй като това бе следващата среща, в която зле осведомените служители от Министерство на регионалното развитие и АПИ не пожелаха да чуят бизнеса, тъй като съгласно тях нямало нито юридическа, нито техническа опция да се промени идното нарастване. Това несъмнено не дава отговор на истината, тъй като преди шест месеца имаше както юридическа, по този начин и техническа опция анулацията за повдигането на тол таксите да се случи 2 дни преди крайния период ", пишат от сектора. 
От КАПБ допълват, че районният " Андрей Цеков и шефът на тол ръководството Георги Темелков демонстративно неглижираха доводите на сектора и ще бръкнат надълбоко в джоба на българския поданик. Защото единствено по този метод могат да се запълнят пробойните в тол системата у нас ".
Повишаването на тол таксите бе контрактувано от някогашния районен министър Гроздан Караджов. Властта и секторът реализираха сделка да вкарат нарастванията в две стъпки - първите 50% влязоха в действие от 1 юли 2022 година, а второто нарастване бе заложено за 1 януари 2023 година Превозвачите към този момент заплащат и за прекосяване през второкласната пътна мрежа в страната, за която допреди това ставката бе нулева. С идването на служебното държавно управление и с претекста, че инфлацията в страната е висока, кабинетът отсрочи второто повишаване с половин година - до 1 юли 2023 година Това стана в последния дни на отиващата си 2022 г.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР