Превозвачът и бивш зам.-председател на сдружението Аз имам камион“ Владимир

...
Превозвачът и бивш зам.-председател на сдружението Аз имам камион“ Владимир
Коментари Харесай

Владимир Терзийски прогнозира пред Искра.бг масови фалити на малките превозвачи у нас

Превозвачът и някогашен зам.-председател на сдружението „ Аз имам камион “ Владимир Терзийски предвижда пред Искра.бг всеобщи банкрути на дребни превозвачи . Причините за това са доста и разнообразни, най-вече финансови. 

„ Ние сме действително кредитори на всички производители, преработватели и хранилища, що се отнася до превоза. Проблемът за нас, извършвайки услугата, е заплащането, което е след 30-40-50-60 дни. В редни случаи се стига и до 90 дни след осъществяване на услугата. И то интервалът стартира да тече след изпращане на физически документи до адрес на този, който ни е дал товара – без значение дали е пряк клиент, или спедиция “ , акцентира той. 

Терзийски изясни, че главният проблем, поради който са излизали и на митинги, е нарастването на тол таксите и на застраховките . И добави:

„ То е ясно, че това нарастване ние го вкарваме в цената и е ясно, че крайният консуматор ще го заплати, само че за нас, дребните превозвачи, тези нараствания на разноските ни понижават оборотните средства, с които работим. “

От Министерство на регионалното развитие преди няколко седмици увериха, че няма да има ново покачване на цените на тол таксите след направеното предходната година. Но:

„ За момента се разяснява, че няма да има нарастване, макар че имаше изявление, че е належащо да достигнем европейски равнища. Но с вкарването на второкласните пътища в тол обсега, нарастването, което има от предходната година на тол таксите, от декември месец пък към този момент медиаторът, който ни дава машинките, желае депозити на всеки един камион по най-малко 900 лв.. При едни 10 камиона, ние би трябвало да затворим 9000 лв. предплатено за тол такси. А могат да работят в това време единствено пет от тези 10 камиона. “

Всички тези проблеми за бранша към този момент водят до банкрути на дребни превозвачи , разкри още пред Искра.бг Владимир Терзийски. Той напомни, че когато са излизали на митинги, обединени всички сдружения, огромните превозвачи са съумели да договорят отстъпки от топ таксите при избрани насъбрани километри в България. Но дребните превозвачи не могат да ги натрупат. 

„ И ще ви дам един образец. Аз персонално разполагам с четири камиона. Тези мои четири камиона работят локално в 90% от работата в една дребна община. От предходната година, откогато вкараха нарастването и второкласните пътища в тол системата, моят разход се е вдигнал с към 5000 лв. единствено за тол такси. В същото време, машинката си калкулира подобен маршрут, че от 8 километра в едната и другата посока, тя регистрира от рамка до рамка “ , изясни още Терзийски и акцентира, че по този метод той заплаща вместо за 16 километра тол такси за 35 километра

Голям проблем за дребните превозвачи е и стагнацията на пазара и то освен в България. Терзийски цитира проучване на немската статистика за стесняване през ноември-декември и то с фрапантни проценти на Брутният вътрешен продукт, когато приказваме за внос-износ

„ Увеличавайки всички тези разноски и правейки ни неконкурентоспособни е огромен проблем. Например, застрахователите дават 50% отстъпка на огромните компании. И когато ни вземат и оборотните средства посредством разнообразни типове такси и увеличение на обсега на тол таксите, депозитите и така нататък, ни се понижава конкуретоспособността с още 50%. И сега има доста сътрудници, които дават камиони и върнаха лицензи и които замразиха, въпреки и краткотрайно активността, до момента в който се урегулира лека-полека пазара “ , акцентира още превозвачът.  

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР