Превозните средства като Chevy Blazer EV имат нова вградена информационно-развлекателна

...
Превозните средства като Chevy Blazer EV имат нова вградена информационно-развлекателна
Коментари Харесай

Ето защо General Motors маха Android Auto и Apple CarPlay от бъдещите електроавтомобили

Превозните средства като Chevy Blazer EV имат нова вградена информационно-развлекателна система, която не е съвместима с известните мобилни приложения за възпроизвеждане на екрана на смарт телефон.

Представител на GM е споделил следното изказване пред автомобилния уебсайт CarBuzz. „ Искахме да се свържем с вас, с цел да изясним, че мненията за позицията на GM по отношение на проектирането на телефон (върху екрана на инфотейнмънта) са били неправилно показани в предходни публикации, и да затвърдим нашите скъпи партньорства с Apple и Гугъл и уговорката на всяка от фирмите към сигурността на водачите. Стратегията на GM за вградени информационно-развлекателни системи се управлява от изгодите от съществуването на система, която разрешава по-голяма интеграция с по-голямата екосистема на GM и колите. “

General Motors получи солидна порция рецензии след решението да спре опцията за свързване с Apple CarPlay и Android Auto в бъдещите електрически коли. Въпреки че GM уточни няколко аргументи за това, то не беше признато добре. Но наподобява, че сигурността е в основата на това противоречиво решение.

Тим Бабит, началник на продуктовия отдел за инфотейнмънт в GM, съобщи пред друга автомобилна медия – MotorTrend, че това е обвързвано с разсейването на лидера. Но почакайте малко: не се ли допуска, че приложенията, отразяващи екрана, свеждат до най-малко разсейването и потреблението на телефона? Да, само че Бабит споделя, че функционалности като Apple CarPlay и Android Auto не вършат това, изключително при безжична връзка.

Той споделя, че тези приложения постоянно имат проблеми със стабилността на връзката, което изнервя лидера. Забавената реакция и неприятната връзка могат да накарат някои водачи да посегнат към телефоните си и да се опитат да отстранят казуса. Това отклонява вниманието им от пътя, споделя Бабит, което е проблем.

И макар че от автомобилния производител може да се чака да реши казуса, виновността не е безусловно в General Motors. Проблемът може да се крие в софтуера или в устройството. Решението на GM е вградена система, която би отвличала вниманието по-малко от приложение, основано на телефона, което би довело до по-безопасно шофиране.

Бабит декларира пред MotorTrend, че това към момента не е оценено, само че компанията има вяра, че клиентите ще предпочетат тази концепция – мнение, което се повтаря от сътрудниците му.

„ Убедени сме, че клиентите ще видят опциите, лекотата на потребление и преимуществата на тази интегрирана система, когато се срещнат с нея “, съобщи говорителката на GM Кели Кусинато по-рано тази година.

Новата система, създадена в съдействие с Гугъл, има за цел да обезпечи всички преимущества на Apple CarPlay и Android Auto. Електрическите коли на GM, като Chevrolet Blazer EV, са оборудвани със софтуера за инфоразвлекателни системи Ultifi. Той включва изцяло интегрирани приложения, като Гугъл Maps и Гугъл Assistant, както и други постоянно употребявани приложения, като да вземем за пример Spotify.

Клиентите се възползват от надеждна и сигурна навигационна система и към този момент не се постанова да разчитат на приложенията в телефоните си. Гугъл Assistant е друга чудесна функционалност. Въпреки че гласовите асистенти не са нещо ново и все пак те постоянно не работят добре и искрено нервират. 

Асистентът на Гугъл е възхваляван за лесната си приложимост, а в един автомобил това е значимо. По този метод водачите могат да ръководят разнообразни функционалности, без да смъкват ръцете си от кормилото.

Въпреки че сигурността е движещата мощ зад това решение, дано не забравяме, че General Motors желае да осъществя облага. Водачите ще имат безвъзмезден достъп до тези функционалности в продължение на осем години.

След това от тях ще се чака да заплащат за следващо потребление. Новата информационно-развлекателна система може да се употребява и за пускане на абонаментни услуги, за които клиентите могат да изберат да заплащат.

Според отчета GM има намерение до 2030 година да печели по 25 милиарда $ годишно от абонаменти. Струва си да се означи, че няколко автомобилни производители залагат на абонаментните услуги, освен GM.

Говорейки за други марки, General Motors не е единственият авто производител, който не предлага Apple CarPlay и Android Auto. Tesla за най-дълго време избягваше тези технологии, а нейните коли към момента са доста известни измежду клиентите.

Дългогодишните клиенти на GM обаче може да не се интересуват от тази смяна и има дребна възможност да преминат към друга марка единствено поради това. Дали компанията е позволила неточност? Ще забележим. Електрическите коли на Honda, основани на платформата Ultimum, като Prologue и Acura ZDX, ще запазят Apple CarPlay и Android Auto.

Изследвания сочат, че и телефоните, и системите за инфотейнмънт въздействат на концентрацията на лидера. В същото време тези системи са по-евтини от “старовремска подпора ”, изпъстрена с доста копчета. Освен това сензорните екрани имат сладостната дарба да носят парички, в случай че са вход към личен за автомобилния производител програмен продукт.

Стига се до разкрачената позиция неинтуитивен инфотейнмънт като този във Volkswagen ID 3, 4, 5 да те стопира да работиш с него в придвижване, в случай че засече, че не си държиш очичките върху пътя за повече от няколко секунди. В същото време той е по-неудобен за прилагане спрямо други инфотейнмънти и няма по какъв начин да не му отделяш повече време. Така де, бели ядове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР