Превишаването на разходите над приходите на физическите лица да не

...
Превишаването на разходите над приходите на физическите лица да не
Коментари Харесай

ВАС: Без автоматично облагане на физическите лица

Превишаването на разноските над приходите на физическите лица да не се полза автоматизирано с налог, реши Върховният административен съдпо тълкувателно дело №3 от 2020 година То визира данъчното облагане на физическите лица, формирано по искане на основния прокурор.

Според решението на Върховен административен съд когато при проверка на физическо лице данъчните органи открият, че разноските надвишават заявените му доходи, би трябвало да създадат особена проверка по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и то единствено в случай че превишението е очевидно и доста.

Върховните магистрати одобряват, че откритото противоречие сред направени разноски и получени приходи съставлява разход за лицето, за който то няма задоволително средства, т.е. открива се дефицит на средства, а не приход.

В тези случаи до момента се таксуваха разноски на данъчно задължените лица, което е в несъгласие със законоустановените правила. Тоест превишението на разноските над приходите не може да се квалифицира като облагаем приход.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР