Превес от 0,5% на коалицията Продължаваме промяната-Демократична България пред ГЕРБ-СДС

...
Превес от 0,5% на коалицията Продължаваме промяната-Демократична България пред ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Маркет Линкс: Лек превес на ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС от 0,5%, пет партии влизат в парламента

Превес от 0,5% на обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " пред ГЕРБ-СДС измежду гласуващите.

Това демонстрира национално изследване, финансирано и осъществено взаимно от и " Маркет линкс ", извършено измежду 1080 лица над 18 година в интервала 18-27 февруари по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

ПП-ДБ събира 20,9% от гласуващите, а ГЕРБ-СДС са втори с 20,4%. Процентите на база всички запитани сочат първи да са ГЕРБ с преднина от 2%. За обединението с водач Бойко Борисов процентите измежду всички са 15,4%, а за ПП-ДБ - 13,3%.

Към момента под 4-процентната преграда остават " Български напредък ", " ИТН " и новата коалиция " Левицата ".

Колко партии влизат в парламент 49?

Следващото Народно заседание се обрисува да е с пет партии. Според данните измежду гласуващите Движение за права и свободи е трета политическа мощ с 13,3%, следва " Възраждане " с 11,8%. Българска социалистическа партия би била пета на вота на 2 април и ще е последната партия, която минава прага за влизане в Народното събрание. Социолозите регистрират за социалистите 6,6%.

 На какво се дължи разликата сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

" Засега е мъчно да се планува опцията някоя от тези две обединения да доближи толкоз висок % резултат на идните избори, тъй че да успее да образува независимо държавно управление. Това по принцип наподобява невероятно, тъй че съдружна форма би била наложителна за образуването на идващ постоянен кабинет ", разяснява в " Тази заран " социологът Добромир Живков.

 Снимка: Маркет линкс

По думите му към момента е рано да се каже дали обединяването на Политическа партия и Демократична България им носи по-голям триумф, в сравнение с в случай че се бяха явили по настрана.

" Има доста гласоподаватели, които към момента не са взели дефинитивно решение за кого да гласоподават. Към момента виждаме извънредно изострена борба за първото място с на практика еднакъв резултат ", сподели Живков.

" Значително по-висока готовност виждаме в обединението ПП-ДБ. В ГЕРБ-СДС можем да търсим и вид за някакъв електорален запас, защото виждаме, че мобилизацията не е на доста високо равнище. Това може да е резултат и от други процеси, които текат в нашето общество. Възможно е този капацитет да не бъде осъществен в деня на изборите ", разяснява още социологът.

Какво се случва с останалите партии?

По думите на Добромир Живков при Движение за права и свободи няма основна динамичност, само че при " Възраждане " има известно повишаване на политическата поддръжка.

 Снимка: bTV

" С самодейността, обвързвана с референдума за еврото, те се пробват още веднъж да влязат по-остро в политическата ни предизборна акция, привличайки повече внимание върху себе си ", разяснява социологът.

Той посочи, че е значимо да се означи, че Българска социалистическа партия отбелязва низходящ тренд, който е непрекъснат и това е последваща стъпка надолу.

" Разчитането на хартиената бюлетина да промени този резултат може да докара до някаква частична готовност още веднъж в редиците на Българска социалистическа партия, само че като цяло резултатите могат да ни вършат по-скоро скептични към сходно развиване ", уточни Живков.

Той добави, че се вървим към развой на електорална консолидация към два огромни политически центъра за сметка на по-малките партии. Така евентуално в действителност може да се стигне до 5-партиен парламент.

 Снимка: БТВ

Хартиено или машинно гласоподаване и регулация на цените

Бяха тествани и настройките по някои настоящи тематики. " За " хартиеното гласоподаване са 20%, " за " машинното - 56%, а неутрални са 24%.

68% са " за " надзор върху цените от страна на страната, " за " свободен пазар са 19%, а неутрални са 13%.

Националното изследване е финансирано и осъществено взаимно от bTV и " Маркет линкс ", извършено измежду 1080 лица над 18 година в интервала 18-27 февруари по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР