Превенция срещу горските пожари у нас. Служители на Югозападното държавно

...
Превенция срещу горските пожари у нас. Служители на Югозападното държавно
Коментари Харесай

Специална ивица ще предпазва гората покрай Предела и Разлог

Превенция против горските пожари у нас. Служители на Югозападното държавно дружество и на Община Разлог построиха по този начин наречените минерализовани линии край пътя в местността Предел. При вероятно пораждане на огън поради изхвърлен фас от преминаващ автомобил това би трябвало да спре разпространяването на пожар към горските територии.

„ Целта е да се махне органичния пласт – хумус, листа, тревички и други и да се почисти до минерализован пласт. Отдолу няма какво да гори ”, изясни Вера Станишева от Югозападното държавно дружество.

Ако огънят се движи в противоположна посока – от гората към пътя, обстановката не е толкоз рискова, тъй като тогава се разчита на естествената бариера – шосето. Изграждането на специфичната линия в местността е част от самодейностите планувани в Седмицата на гората. От горското дружество насочиха и зов към всички пътуващи.

„ Да не изхвърлят от колите си фасове или някакви стъклени боклуци, които отново могат да провокират запалване. Също по този начин да не палят огън в гората ”, съобщи инж. Петко Ангелов, шеф на Отдел „ Опазване на горски територии ”.

Статистиката демонстрира, че от началото на тази година на територията на Югозападното дружество са регистрирани 79 запалвания в горски територии, при които са изгорели 179 декара. Засегнати гори няма, защото всички пожари са били низови.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР