Превенция и интервенция на агресията и насилието в училище бе

...
Превенция и интервенция на агресията и насилието в училище бе
Коментари Харесай

Обучават училищни психолози на съвременни методи за решаване на проблема с агресията сред подрастващите

" Превенция и намеса на експанзията и насилието в учебно заведение " бе тематиката на образованията за педагогичен съветници и учебни психолози , които се организираха в интервала 10.05-21.06.2021 година в Националния център за повишение на квалификацията на педагогическите специалисти (НЦПКПС).

Темата за експанзията измежду подрастващите като обществено важен проблем е изключително настояща в българската реалност през последното десетилетие. Според извършено проучване от учени от Департамент „ Психология “, ИИНЧ-БАН измежду възпитаници и учители се открива, че най-често срещаните проблематични държания, които са и най-значимо свързани с деянията на експанзия (най-вече словесна) към съученици и учители в учебно заведение са: бягствата от учебно заведение, използването на алкохол, тютюнопушенето, лъжите за персонална полза и срещите с другари, които родителите не утвърждават.
 Заради тормоз: Всеки пети гимназист заплашен от отпадане от учебно заведение Заради тормоз: Всеки пети гимназист заплашен от отпадане от учебно заведение
Всеки пети гимназист е заплашен от отпадане от учебно заведение. Причината е, че 7.1% от тях споделят, че постоянно са жертва на тормоз или принуждение...

Освен това, половината от изследваните учители споделят, че се срещат освен с единични случаи на възпитаници, мъчно податливи на обществен надзор и влияние, само че и с цели паралелки, в които се следят чести спорове сред възпитаници, сред учители и възпитаници, прояви на колективен тормоз и експанзия, както и нарушение на дисциплината и учебния ред.

По Програмата за предварителна защита и намеса на експанзията и насилието в учебно заведение психолози и педагогичен съветници влизат в ролеви игри, които са предопределени за учениците. Идеята е учащите се персонално да усетят въздействието на игрите върху страстите, мислите и държанието им, да ги споделят и обсъдят с останалите участници в образованието. Групите обучаеми са от цялата страна и споделят нуждата от сходни обучителни семинари и обмяна на опит сред сътрудници, както и тяхната успеваемост за практиката.

Упражненията и игрите, включени в Програмата, са обособени в два типа модули (социалнопсихологични тренинги) – за предварителна защита и за намеса на експанзията и насилието в учебно заведение. Създадени са три обособени модула – по един за всеки от трите стадия на образование (за възпитаници от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас).

„ Досега учебните психолози и педагогическите съветници не са имали систематизирана, структурирана и научно обоснована стратегия за предварителна защита и намеса на експанзията и насилието в учебно заведение, като са разчитали най-вече на своя самостоятелен опит и знания. Чрез използването на предоставената „ Програма за предварителна защита и намеса на експанзията и насилието в учебно заведение “ те към този момент разполагат с инструмент, чието систематично използване има потвърдено положителен резултат в кратковременен проект и обосновано предстоящ добър резултат в дълготраен проект.

Повечето от психолозите работят в огромни учебни заведения и са наясно, че съставлява компликация да се обърне самостоятелно внимание на всички проблеми на подрастващите още при зараждането им. Този обучителен модул и помагалото, издадено посредством план, финансиран от МОН, са благонадежден отговор на упованията на българските учебни психолози за оптимизация на тяхната професионална активност, показа гл. ас. доктор Екатерина Димитрова, водещ преподавател на семинарите от Департамент „ Психология “ на ИИНЧ, Българска академия на науките.
 Нов случай на експанзия в учебно заведение, този път във Варна Нов случай на експанзия в учебно заведение, този път във Варна
За нов случай на експанзия, този път във варненско учебно заведение, алармират рoдители. Те настояват, че това не е индивидуален случай и че учителка...

Сред лекторите бяха още доцент доктор Диана Бакалова – Департамент „ Психология “, ИИНЧ-БАН, и Мариана Иванова – психолог към Институт по Психология, Министерство на вътрешните работи. До този миг по Програмата са подготвени над 200 учебни психолози и педагогичен съветници от градове от цялата страна.

„ За нас е от особена значимост Националният център за повишение на квалификацията на педагогическите специалисти да се утвърждава като място за запознаване с новаторски обучителни и педагогичен практики, които водят до повишение на квалификацията на експертите, заети в сферата. В наше лице сътрудниците постоянно могат да разчитат на благонадежден и стимулиран сътрудник за осъществяване на тактики за оптимизация на образователния развой, както и на способи за обезпечаване на здрава обществена и психическа среда за възпитаници, учители и учебни психолози “, показа господин Димитър Асенов, Директор на НЦПКПС.



В Центъра за 2021 година досега са извършени присъствени образования на над 200 педагогичен съветници и учебни психолози, като до края на годината броят им ще нарасне на над 600, проведени са образования за повече от 1 100 педагогичен експерти, които от образователната 2021/2022 година ще преподават само че новите образователни стратегии и новите образователни предмети в начален, прогимназиален и гимназиален стадий, извършени са над 650 присъствени и онлайн образования на шефове от системата на учебното и предучилищното ообразование.

НЦПКПС се утвърждава и като водещ цифров център за осъществяване на онлайн квалификации, чрез консолидираното на функционираща платформа за онлайн образования на личен сървър, както и като сътрудник на водещи Неправителствени организации в областта на образованието, шефове на обществени и просветителни институции, водещи учени, и други
 Агресия в клас: Ученик удря с пръчка телефона на учителка и я заплашва (ВИДЕО) Агресия в клас: Ученик удря с пръчка телефона на учителка и я заплашва (ВИДЕО)
Клип с 16-годишно момче, което удря с пръчка телефона на учителката си, заплашва я и взима дневника на класа, се популяризира във Фей...

„ Обратната връзка, която получаваме от взели участие в квалификационните курсове на Центъра, способства работата по приготовление на реформаторски аналитични материали с просветителна функционалност и ни оказва помощ да се развиваме като новаторско аналитично звено с особена задача в структурата на МОН. Превръщането на модерното и качествено обучение във висша полезност за нашето общество е нашата цел “, добави господин Асенов.

Обученията по Програмата за предварителна защита и намеса на експанзията и насилието в учебно заведение са финансирани от Национална стратегия „ Квалификация “ - 2021 на МОН и се осъществят в Националния център за повишение на квалификацията на педагогическите експерти, гр. Банкя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР