Превърналият се в традиционна част от събитията на Община Варна

...
Превърналият се в традиционна част от събитията на Община Варна
Коментари Харесай

Варненската опера с Концерт край Фонтаните в Деня на Варна

 Превърналият се в обичайната част от събитията на Община Варна за Деня на Варна концерт на Оркестъра на Варненската опера край Фонтаните, и тази година ще зарадва жителите и гостите на морския град на 15 август. Концертът се осъществя с финансовата поддръжка на фонд " Култура “ на Община Варна, оповестиха от пресцентъра на културната институция.

Вчера започнаха подготовките с оркестъра на пристигналия от Германия маестро Мартин Пантелеев, който ще дирижира празничния концерт. В програмата ще чуем шедьоври, създаващи доста въодушевление, от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман, Фредерик Лоу и Андрю Лойд Уебър.

Участват солистите на Държавна опера - Варна, Свилен Николов, Жана Костова, Иво Йорданов, Веселина Андреева, Момчил Караиванов, Лилия  Илиева и Велин Михайлов.

Веднага след първата подготовка с оркестъра маестро Мартин Пантелеев беше общителен да показа упованията си за концерта.

-   Маестро, тази година случването на всеки концерт е плод на особено изпитание на музиканти и уредници. Как виждате празничния концерт край Фонтаните в подтекста на компликациите пред артистичната общественост и публиките в Европа?

- Този концерт се е трансформирал в една доста хубава традиция и аз няколко години поред пристигам във Варна да го ръководя. Край фонтана царува една прелестна атмосфера и аз всякога се веселя от цялото си сърце. С фонтаните и чудесната музика се получава същински празник. А тази година всичко е доста особено. Благодарен съм на Община Варна и на шефа на ТМПЦ-Варна Даниела Димова, че не престават тази хубава концепция за жителите и гостите на града и в тази сложна година. За самия мен също е значим този концерт, той като в Германия, където пребивавам, ситуацията е доста мъчно във връзка с концертите. В близко бъдеще не се обрисуват изяви, тъй че за мен се получи добре – тъй като над 40 концерта изгубих в този сезон. Сега е съвършена опция да дойда.

- Всъщност, ние, варненската аудитория, през август се оказваме очевидно едни привилегировани хора, тъй като всеки ден имаме най-малко по две музикални събития.

- Наистина, считам, че това е по този начин. В Германия, където имам директни наблюдения, всички ограничения за сигурност по отношение на корона вируса се съблюдават по един доста прецизен метод. Най-много 30% от местата в залите могат да бъдат заети, а сега, мисля, че са и затворени всички зали, само навън може да се организират събития, и то с ограничавания. Докато тук, във Варна, ние сме в един музикален парадайс и се надявам, че това ще донесе единствено позитиви, тъй като мисля, че хората имат потребност от нашето изкуство.

Да не би да желаете да кажете, че Варна е феномен в европейски мащаб?

- Като гледах афишите на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ и " Опера в Летния спектакъл “, а и другите събития – фестивали, концерти, Варна е същински музикален град, което е доста значимо за подобен хубав град. Тук се обръща внимание освен на елементарния туризъм, само че и на културния туризъм, който е доста значим за една туристическа дестинация. Аз съм доста благополучен, че мога да бъда част от музикалния плакат на лятна Варна.

- Каква е празничната концепция на програмата на концерта за Деня на Варна?

- Винаги държа на подобен празник да има български създатели. Веселин Стоянов е от доайените на нашето композиторско творчество, също Любомир Пипков – това са в действителност композитори, които не могат да отсъстват на един подобен празник. Опитах се да бъде малко по-различна програмата от предходни години и мисля, че се получи прекрасен букет от известни и не напълно известни арии, които феновете ще чуят. Този път си разрешавам да съм още веднъж с моята остаряла другарка - цигулката. Ще осъществим един аранжимент на " Аве Мария “ от Джулио Качини – музика на над 400 години, която и в днешно време звучи толкоз настоящо. Аз направих една обработка за струнен оркестър и цигулка и доста се вълнувам, защото ще я извършвам за пръв път пред аудитория. Имаме млади надарени солисти от екипа на Варненската опера – те са в действителност прелестни като гласове и интерпретация. Днес на първата подготовка с тях уточнихме по какъв начин да звучат по-добре творбите и аз считам, че се получава една доста хомогенна и красива продукция.

- Финалът обичайно ще е с оперетна музика, нали?

- В програмата ще има освен оперни и оперетни арии, има и мюзикълни творби – ще чуем дуети от " Моята прелестна лейди “ на Фредерик Лоу и " Фантомът на операта “ на Андрю Лойд Уебър. А най-после, несъмнено, ще приключим с Калман -  “Цял съм в наслада, цялостен съм в благополучие " из оперетата “Царицата на чардаша ". Подготвили сме една богата палитра от опера, оперета, мюзикъл – за първи път вършим подобен шпагат сред трите музикални жанра и имам вяра, че ще се получи същински музикален празник.

Началото на концерта е в 20:30 на централния варненски площад " Независимост “ край Фонтаните.

Вход свободен.

Повече информация за програмата на " Опера в Летния спектакъл “ открийте в уеб страницата:

www.operavarna.com и Facebook страницата на Държавна опера – Варна: Държавна опера Варна / State Opera Varna

ПРОГРАМА

1.    Бизе - “Кармен " Увертюра

2.    Верди - Ария на Ецио из “Атила ", извършва Свилен Николов

3.    Дворжак - Ария из “Русалка " извършва Жана Костова

4.    Пипков - Ръченица из “Момчил "

5.    Веселин Стоянов - Ария из “Хитър Петър ", извършва Иво Йорданов

6.    Пучини - “O mio babbino саго " извършва Веселина Андреева

7.    Пучини - “O soave fanculla " из " Бохеми “, извършват Жана Костова и Момчил Караиванов

8.    Гуно - “Je voux vivre " - Валс на Жулиета, извършва Веселина Андреева

9.    Качини - “Аве Мария ", извършва Мартин Пантелеев (цигулка)

10.    Птичкин - Песен на Николка, извършва Иво Йорданов

11.    Лехар - “Dein ist mein ganzes Herz " из “Страната на усмивките ", извършва Момчил Караиванов

12.    Лоу - “I could have dance all night " из “Моята прелестна лейди ", извършва Лилия Илиева

13.    Уебър - “All I ask of you " извършват Лилия  Илиева и Велин Михайлов

14.    Лехар - " Lippen schweigen “

15.    Калман - “Живот човешки " из “Царицата на чардаша " извършват Веселина Андреева и Свилен Николов

16.    Калман -  “Цял съм в наслада, цялостен съм в благополучие " из “Царицата на чардаша "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР