Превъоръжаването на Сухопътните войски на Българската армия изглежда ще започне

...
Превъоръжаването на Сухопътните войски на Българската армия изглежда ще започне
Коментари Харесай

Достатъчно като за начало. България е напът да купи 198 бронирани машини Страйкър

Превъоръжаването на Сухопътните войски на Българската войска наподобява ще стартира - откакто се проваля няколко пъти в годините. Идеята е България да купи бронирани машини " Страйкър " от Съединени американски щати и да размени руските си БТР-и. Решението следва. Какво знаем за новото въоръжение?

Сделка за 2,5 милиарда лева Толкова ще коства огромното начало по превъоръжаване на Сухопътните войски на Българската войска. Срещу тази сума България ще получи от Съединени американски щати 198 бойни и спомагателни машини. 183 от тях са от семейството " Страйкър " (Stryker).

С покупката България би трябвало да оборудва механизирана бригада. Това е един от уговорките на страната към НАТО . Въпросът е дали инвестицията е задоволителна.

Краткият отговор е " не ". Вероятно ще трябват още пари за по-добре бронирани машини, само че планът за договорка е положително начало за модернизацията на Сухопътните войски, които са гръбнакът на армията. Към днешна дата софтуерното закъснение в Сухопътните войски е " сериозно " - съгласно определение, което даде министърът на защитата Тодор Тагарев по време на лекция във Военната академия.

България пробва да размени руските бронетранспортьори, последните от които да създадени преди повече от 30 години. Няколко дребни публични поръчки бяха обявявани и отменяни.

През 2018 година Народното събрание утвърди план за покупка на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. Той беше предшестван от дълъг развой на събиране на информация от страни и компании производители. През 2021 година Министерството на защитата приключи процедурата, защото " ценовите оферти на двете компании, позволени до втория стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народно събрание ".

По неофициална информация офертите на двете компании, достигнали до заключителен стадий - финландската “Патрия ” и концерна с американско присъединяване “Дженерал дайнамикс ” - са за към 1,7 милиарда лева при очакван тогава разход от 1,22 милиарда лева

След възобновяване на процедурите, въз основата на утвърден към този момент план от служебния министър на защитата Димитър Стоянов , е пристигнала офертата от държавното управление на Съединени американски щати.

На базата на тази оферта е направен нов план за капиталов разход, който беше утвърден от настоящото държавно управление предходната седмица.

За да стане факт, планът би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание (НС), да бъде подписан контракт от държавните управления на България и Съединени американски щати , а по-късно той да бъде утвърден от законодателните органи на двете страни.

Проектът за капиталов разход - дружно с анулацията на предходния подобен от 2018 година, е в дневния ред на комисията по защита в Народното събрание в сряда. А задачата е договорката и първото заплащане да са факт до края на годината.
Сделката
Сделката ще бъде сред държавните управления на България и Съединени американски щати по програмата Foreign Military Sales (FMS) , което значи, че изискванията по контракта би трябвало да са същите, каквито производителите дават за армията на Съединени американски щати.

България ще получи 198 броя бойни и спомагателни машини, 183 от които от семейството " Страйкър " (Stryker). Сумата за машините и оборудването към тях е $1,21 милиарда ( над 2,2 млрд лева . при курс на щатския $ $1 = 1,82 лева.) без Данък добавена стойност. Тя ще нарасне до 2,5 млрд лева с доставката на картечници, оръдия и управляеми противотанкови ракети " Джавелин " (Javelin), написа в плана за капиталов разход, който е импортиран в Народно събрание. Към тази сума би трябвало да се добави Данък добавена стойност и мито.

Изплащането е планувано да става за 5 години, като първата вноска да е още през 2023 година
Доставките ще стартират още през третото тримесечие на 2025 година, в случай че договорът бъде подписан скоро, а последните машини би трябвало да дойдат при започване на 2028 година
Доставките ще стартират още през третото тримесечие на 2025 година , в случай че договорът бъде подписан скоро, а последните машини би трябвало да дойдат при започване на 2028 г . Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 г . - с ритъм на доставките от 10 машини на месец.

Компанията производител предлага и индустриално съдействие. Още в първия стадий машините ще бъдат асамблирани в България. Целта е не просто да се ремонтира и поддържа техниката от семейството " Страйкър " за страната, а и това да важи за машините на сухопътните войски на Съединени американски щати, основани в Европа, както и на други европейски клиенти. В четвъртия стадий от плана се планува включването на български компании в световната верига за доставки на производителя „ Дженерал Дайнамикс Ленд Системс ”(GDLS).
Машините
Основната бойна мощ в плана за капиталов разход са 90 броя " Драгун " или XM1296 Infantry Carrier Vehicles – Dragoon (ICVD) . Те ще са от последната рационализация на базовия бронетранспортьор M1126 Stryker , от който ще бъдат доставени 17 броя.

Предложението за България е последната трансформация на XM1296 , която се прави от консорциум от Ошкош (Oshkosh Defense) и изполва купол на израелската компания Рафаел (Rafael Advanced Defense). Българската версия на " Драгун " ще е в допълнение въоръжена с управляеми противотанкови ракети (ПТУРС) " Джавелин ” (Javelin) . Машината е с променената конструкция на корпуса (V-shape hull) за нараснала отбрана против мини и самоделни взривни устройства.

Оръдието по всяка възможност ще е скорострелно 30 мм. XM813 Bushmaster.

Бойният обхват на оръдието при сухопътния вид е 3 000 м. То може да изстрелва и програмируеми муниции, които се взривяват над задачата или след прекосяване през стена и по този начин могат да поразяват жива мощ в окопи или скривалище. Датчиците и електрониката на автоматизираното оръдие го вършат уместно за битка с дронове, хеликоптери и ниско летящи самолети. Оръдието може да порази всички съветски бронирани машини за пехотата, само че не и танковете.

На купола ще има и 7,62 мм или 12,7 мм картечница.
 Изстрелване на ракета
Предназначението на " Драгун " е за превоз, патрул и огнева поддръжка на пехотата.

Екипажът на машината е от двама индивида и може да транспортира 9 пехотинци.

Командирът разполага с цифрова система, която разрешава връзка сред машините и щаба посредством текстови известия и карти, на които в действително време се демонстрира позицията на вражеските сили.

Стандартно, машината устоя на удар с РПГ и 14,5 мм изстрели, както и на леки мини. По степен на отбрана това я слага под верижната машина " Брадли " (Bradley) и над брониран " Хамър " (Hammer). Съществуват версии с по-сериозни отбрани като керамично покритие на корпуса и особено V-дъно против мини.

Задвижването на машината е 8×4 или 8×8, а по път може да развие скорост до 100 км/ч.

От фамилията на " Страйкър " ще бъдат доставени още 9 броя инженерни машини M1132 , който се употребяват за намиране и неутрализиране на мини, и 33 броя добре оборудвани с връзки и достъп до данни в действително време командни машини M1130 Command Vehicles (CV ).
Ще бъдат доставени 24 бронирани машини за здравна евакуация M1133 и 10 броя M1135, оборудвани за нуклеарно, биологично и химическо разузнаване.
Пак въз основата на " Страйкър " ще бъдат доставени 24 бронирани машини за здравна евакуация M1133 и 10 броя M1135 , оборудвани за нуклеарно, биологично и химическо разузнаване.

Към пакета, препоръчан от Съединени американски щати, се включват и 15 тежки влекача на Oshkosh Defense с друго предопределение - от 3 машини за евакуация на развалена техника до 6 танкера за превоз гориво.
Критиките
Срешу плана за капиталов разход за машини за Сухопътните сили към този момент има опозиция. Основната рецензия е високата цена. Другите са, че " Страйкър " са леко бронирани транспортни машини за пехотата, а не бронирани бойни машини, и са остарели като идея.

Двете машини. които доближиха до края на проваления търг - Patria AMV и PIRANHA IFV на европейското поделение на производителя на " Страйкър " - GDELS , са от по-ново потомство. " Драгун " обаче е нова трансформация, която се показва добре в действителни бойни условия и покрива същия стандарт на НАТО за бронировка. Съединени американски щати разполагат с цяла бригада, въоръжена със " Страйкър " и носеща това име.

Концепцията на бригадата е да бъде доста мобилна и да запълва дупката сред лека и тежка механизирана пехота.

Базата на " Страйкър " се развива и модернизира непрекъснато. През юни 2023 година армията на Съединени американски щати направи поръчка за 712,3 млн. $ за 300 машини Stryker DVHA1.

При анулираният търг в България, който трябваше да избере Patria AMV или PIRANHA IFV , офертите са били за към 1,7 милиарда лева без Данък добавена стойност. за 150 машини, а " Страйкър " и спомагателните машини в този момент са съвсем 200. Цените на пазара на оръжие от този момент са по-високи с над 30% поради инфлацията и високото търсене поради войната с Украйна. Освен това първите машини ще дойдат до 2 години, което прави офертата допустима на фона огромното търсене и натоварване на европейските производители.

„ Този план е значим - освен с цел да създадем три механизирани батальонни бойни групи в една бригада, а и да се включим с оперативно съвместима техника във всички съюзни начинания, които в настоящия миг са ориентирани в наша отбрана ", сподели министър Тодор Тагарев.
Достатъчно като начало
Машините " Страйкър " няма да са задоволителни, с цел да може Сухопътните войски да имат съвременна тежка бригада . Необходими са и машини с по-висока степен на бронировка и по-тежко оръжие. Грубо казано - " Страйкър " ще заменят руските БТР-и, с които към момента е въоръжена армията, само че е нужна модерна машина заместител и на БМП - верижни машини и/или танкове.

" Говорим за формирование, което е от рода на към 4000 души, което има модерни, задоволително добре предпазени бойни машини на пехотата, има и поддържащи машини, има съответни модерни системи (...). Ако приказваме в пари, приказваме за едни пакет от планове, който отива на стойност над 3 милиарда лева Това, което е планувано в този пакет, не е напълно цялостният комплект машини, само че е задоволително като за начало ", сподели пред военният специалист доцент Георги Цветков .

Oт позиция на периода за реализация, цялост на пакета съоръжение, цената и опциите за достъп до аварийни елементи и поддръжка, това е вкупом най-хубавото предложение, което България е получавала, написа
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР