Превъоръжаването на молдовската армия се ускоряваДепутатът в парламента на Молдова

...
Превъоръжаването на молдовската армия се ускоряваДепутатът в парламента на Молдова
Коментари Харесай

Бен Ходжис предлага Украйна и Молдова да решат приднестровския въпрос

Превъоръжаването на молдовската войска се форсира

Депутатът в Народното събрание на Молдова от Партията на деяние и взаимност (ПАС), /контролирана от Мая Санду/, Василе Шоймару ненадейно прикани Приднестровието да бъде „ предадено “ на Украйна. Да отстъпи, по този начин да се каже, територията на непризнатата република, където е дислоцирана Оперативната група съветски войски (ОГРВ).

Вашингтон от дълго време упорства за премахването на съветските военни оттова. „ Можем да отстъпим Приднестровския район на Украйна, като в подмяна желаяме историческа Бесарабия и Буковина до Черновци “, сподели пъргаво вземащия решения народен представител.

Това изказване беше направено на фона на многократни апели на представители на киевския режим към Кишинев да ги оставят да се „ разправят “ с Приднестровието (Приднестровието е в съседство с Одеска област).

Атмосферата към Приднестровието стартира да се нажежава на фона на офанзивите на Киев в Донбас и провеждането на специфична военна интервенция (СВО) на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна. През април тази година незнайни лица направиха серия от терористични набези на територията на Приднестровската молдовска република. Според една от версиите зад организирането на офанзивите стоят украински диверсанти.

Реакцията на формален Кишинев беше хитроумна. Мая Санду в началото отхвърли всевъзможни съмнения по отношение на желанието си да търгува с територия, която освен това Кишинев не управлява, и съобщи, че приветства разговора с Тираспол; по този начин да се каже, желая спокойно споразумяване на спора.

С течение на времето обаче реториката на Санду стартира да става все по-остра. На 18 май 2022 година, говорейки в Европейския парламент, тя изиска изтеглянето на съветските миротворци от Приднестровието, т.е. показа едно към едно настояванията на Съединени американски щати към Русия.

Като че ли руснаците " нарушават неутралитета " на Молдова. Малко по-късно, през юли, тя съобщи, че Споразумението за правилата на мирното споразумяване на въоръжения спор в Приднестровието от 21 юли 1992 година сякаш е подписано „ под напън на съветските военни “.

С това Санду даде да се разбере, че ще бъде по-доволна от безчинството на румънците на територията на Молдова, което беше предотвратено през 1992 година от съветските миротворци. Президентът на Молдова също по този начин съобщи, че има намерение да изиска от Румъния военна помощ при положение на спор сред Молдова и Русия.

От Запада се чуха и войнствени изявления. В края на 2021 година Конгресът на Съединени американски щати по самодейност на конгресмена Уилям Китинг одобри резолюция, призоваваща за евакуиране на съветските войски от територията на Приднестровието. През 2022 година Европейският парламент разгласи отпущането на транш от 47 милиона $ на Молдова за закупуване на оръжия. А държавният секретар на Министерството на защитата на Молдова Валери Мижа разгласи проекти за модернизиране на молдовската войска по стандартите на НАТО.

Идеята за превъоръжаване на Молдова незабавно беше подкрепена от тогавашния външен министър, в този момент английски министър председател Лиз Тръс. Сега тя има доста повече благоприятни условия да осъществя тази концепция. През лятото на 2022 година беше оповестено, че Западът има намерение да даде на Кишинев дронове, бронирани машини, информационно съоръжение, както и друга военна техника.

Успоредно с това тече обработката на молдовските управляващи от Киев. Още през април 2022 година неуморимият Арестович разгласи, че киевският режим може „ по искане “ на Кишинев да завземе Приднестровието.

През май Олег Жданов, някогашен член на украинския общоприет щаб, сподели същото в изявление за украински медии: „ Днес Молдова има неповторим късмет Украйна да реши казуса с Приднестровието вместо нея, в случай че ни поканят да участваме в някаква интервенция на тази територия. “

Сега непрестанно се приказва за украинско присъединяване в решаването на „ приднестровския проблем “ в Киев. През юли началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов съобщи в ефира на украинския телетон, че е подготвен да „ помогне “ на Молдова „ да се отърве “ от съветските войски в Приднестровието.

Известно време Кишинев не реагира на това. По някаква причина нямаше реакция и от Москва. И при започване на септември, т.е. тези дни, някогашният пълководец на американските войски в Европа, през днешния ден началник на катедрата за стратегически проучвания в Центъра за разбор на европейската политика (структура, обвързвана с най-високите финансови и индустриални кръгове на Съединените щати) Бен Ходжис сподели: „ Може би е време Украйна и Молдова да разрешат приднестровския въпрос. Кремъл не може да спре това на този стадий. “

Украйна и Молдова! Ето по този начин.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР