Превантивното лекарство за ХИВ PrEP е 99% ефективно. Употребата му

...
Превантивното лекарство за ХИВ PrEP е 99% ефективно. Употребата му
Коментари Харесай

Представиха лекарство против ХИВ, което е 99% ефективно

Превантивното лекарство за ХИВ PrEP е 99% дейно. Употребата му всекидневно понижава възможностите за заразяване с вируса с към 86%. Това демонстрират клинични изпитвания на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). 

Проучването e извършено в 157 клиники за полово здраве в Англия върху 24 000 души, които са приемали PrEP, между октомври 2017 година и юли 2020 година Резултатите са избрани като „ обнадеждаващи “.

PrEP, известно като предекспозиционна профилактика, съдържа съществуващите медикаменти за лечение на ХИВ - тенофовир дизопроксил и емтрицитабин, и работи, като стопира вирусът да навлиза в организма и да основава свои копия. Той може да се приема или като всекидневно хапче, или при нужда преди полов контакт.

Според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство успеваемостта на лекарството ще помогне за постигането на задачата на държавното управление за нулево предаване на ХИВ до 2030 година, само че е належащо повече хора да го одобряват, съобщи БТВ.

33-годишният Хари Дод е взел участие в няколко изследвания за използването на PrEP. По думите му приемът на лекарството е „ освобождаващ “ за него, защото към този момент не се опасява да се болести с ХИВ.

„ Не съм мислил за това от десетилетие и това е освобождаващо. Откакто одобрявам лекарството, имам дългогодишни сътрудници, които са инфектирани с ХИВ, а преди този момент нямаше да е в полезрението ми. Сега имам увереността да обичам свободно “, уточни той.

Според Хари обаче лекарството е жигосано, защото то е „ полово и исторически свързвано с гей общностите “.

Въпреки че най-вероятно препаратът се употребява най-вече от хомосексуални и бисексуални съгласно доктор Сондърс доста хора от други групи биха имали изгода от приема му.

По думите му действителната успеваемост зависи от доста фактори, изключително от това дали лекарството се приема вярно.

UKHSA, която дружно с фондация Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust управлява проучването съобщи, че то е най-голямото до момента в действителни условия от този тип. В него се регистрира непоследователната или неправилната приложимост на препарата.

„ Това изследване в допълнение потвърди успеваемостта на PrEP за попречване на предаването на ХИВ и за първи път сподели защитния резултат, за който оповестиха предходни изследвания, само че в огромен мащаб и посредством рутинни услуги за полово здраве в Англия “, заяви доктор Джон Сондърс, съветник по полово здраве и ХИВ.

Благотворителната организация за битка с ХИВ Terrence Higgins Trust приветства резултатите от проучването, само че съобщи, че има „ още какво да се направи “. Организацията желае по-лесен достъп до лекарството, защото доста хора, в това число дами и изключително в малцинствени групи, не знаят, че то съществува. Те приканват PrEP да бъде наличен в аптеките и онлайн.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР