Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община стартира

...
Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община стартира
Коментари Харесай

Активно употребяващите райски газ са изложени на риск от сериозни увреждания

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община започва осведомителна акция " Не на смешка за използването на божествен газ “, оповестяват от пресцентъра на ПИЦ по ПН . Лесният достъп на младежите до веществото, познато още като диазотен оксид и митовете, че резултатите от използването му са краткотрайни и безвредни провокират угриженост измежду лекари и психолози. Вдишването на диазотен оксид може да докара до интоксикация както и до респираторни, сърдечносъдови, неврологични и психиатрични увреждания. Ако потребителите вдишват газът непосредствено от капсули или флакон има заплаха от изгаряне на устната празнина и белия дроб.

" Наблюдаваме увеличение на случаите, при които след нескончаем и нееднократен банкет на божествен газ от младежи пораждат съществени последствия, в това число загуба наизуст, проблеми с концентрацията и усещанията, дезориентация. Те се демонстрират дълго след първичните 30-40 секунди, през които всекидневно трае резултатът от използването на веществото. Зачестяват случаите на комбинирането му с алкохол и опиати, което крие съществени опасности и дълготрайни последствия за здравето “, разяснява доктор Цветелина Петкова, шеф на столичния ПИЦ по ПН.

Кампанията за по-добра информираност на обществеността по отношение на отрицателните резултати от използването на божествен газ започва на 27 септември. Между 12:00 ч. и 18:00 ч. на откритата сцена на ул. " Алабин “ 39 (градинката пред хотел " Рила “) психолози от Превантивно-информационния център ще организират безвъзмездни съвещания по тематиката. Информационният ден е изключително подобаващ за родителите и учители, които желаят да получат достоверна информация обвързвана с предварителната защита на използването на психоактивни субстанции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР