Превалутирането на цените и всички договори от лева в евро

...
Превалутирането на цените и всички договори от лева в евро
Коментари Харесай

След влизане на еврото търговците, които повишават цените, ще влизат в черен списък

Превалутирането на цените и всички контракти от лв. в евро не би трябвало да слагат потребителите във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с са били, в случай че еврото не беше въведено. Това ще бъде записано в специфичния закон за въвеждане на еврото, по който Министерството на финансите към този момент работи и е разгласило за публично разискване идея какво би трябвало да съдържа законът, написа вестник „ Сега “.

В закона категорично ще бъде записано, че при приемането на единната европейска валута превалутирането ще се прави по настоящия закрепен курс от 1.95583 лв. за 1 евро. Няма да се позволява преизчисляване на суми по съкратената форма на закрепения валутен курс, а би трябвало да се употребява курсът с всичките пет знака след десетичната точка.

Така превалутирани всички суми ще може да бъдат закръглявани до два знака след десетичната запетая. Ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от 5, вторият знак след десетичната запетая остава неизменен. Ако третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от 5, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.
Всички съществуващи контракти, включително за заеми, банкови сметки, трудови правни отношения би трябвало да бъдат автоматизирано преизчислени. В закона категорично ще бъде записано, че въвеждането на еврото няма да променя или анулира действието на съществуващите контракти.

Заплатите и пенсиите ще стартират да се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите в трудовите контракти трябва да бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде избрана нова сума, която като стойност не е по-ниска от тази в лв.. Същото важи за пенсиите.

Специална глава ще бъде отдадена на отбрана на потребителите. В нея ще бъде записано, че превалутирането на цените от лв. в евро се прави гратис и при преизчисляването потребителят не би трябвало да бъде подложен във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с би бил, в случай че еврото не беше въведено.

Забранява се на търговци и производители, включително на банки и други снабдители на финансови услуги да покачват цената на стоките или услугите за потребителите при въвеждане на еврото без основателна причина. Въвеждането на еврото не може да бъде причина и за смяна на изискванията по контракти и други правни принадлежности.

Един месец от деня на въвеждане на еврото в послание ще бъдат по едно и също време двете валути - лев и евро. По време на този интервал търговците са задължени да връщат рестото на клиентите само в евро. Банкоматите също ще работят с двете валути в този един месец.
Цените на стоките и услугите ще бъдат обозначени и в лв., и в евро 1 месец след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за влизане на България в еврозоната и 12 месеца от датата на въвеждане на еврото. Двойно означение на цените би трябвало има освен на етикетите в магазините, само че и в брошури, ценоразписи, фактури, касови бележки.
Комисията за отбрана на потребителите ще бъде контролният орган, който ще следи спазването на тези правила. За насърчаване на правилните търговци Министерството на стопанската система и промишлеността, взаимно с КЗП и представители на неправителствените организации, ще провежда акция „ Честен търговец “, с ясно разпознаваемо лого на акцията.

Търговците, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат глобени според настоящото законодателство, като техните имена ще бъдат посочени в „ черен лист “, който ще бъде оповестен на интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите, на страницата за еврото, както и посредством други осведомителни канали, написа в концепцията на закона.
Физическа обмяна на български банкноти и монети за евробанкноти и евромонети ще бъде безвъзмездна. Българската национална банка ще обменя гратис и в безкрайно количество банкноти и монети от лв. в евро без ограничаване във времето. Търговските банки и „ Български пощи “ ЕАД ще дават тази услуга гратис през първите 6 месеца след въвеждането на еврото, след което ще начисляват някаква такса.

 

В закона ще бъдат разказани и отговорностите на Българска народна банка - като да вземем за пример да организирапроизводството на евромонети с българска национална страна, предварителното зареждане на банките с евробанкноти и с евромонети, както и снабдяването на търговците и „ Български пощи “, а също и изтеглянето и унищожаването на левови банкноти и монети.
В закона ще бъде написано по какъв начин би трябвало да бъдат приспособени счетоводните документи и доклади, данъчни заявления, регистри и други

 

Предстои да се създаде методика за прекачване от лихвен % в лв. към лихвен % в евро. Ще бъдат посочони кои са контролните органи и какви са глобите при неспазване на наредбите на закона.
Въвеждането на еврото ще изисква и смяна на цялото законодателство, в което левът би трябвало да бъде сменен с новата валута. Това ще стане еднократно в преходните и заключителните разпореждания на Закона за въвеждане на еврото, излиза наяве от концепцията. Общините също би трябвало да трансформират своите наредби и ще имат 4 или 5 имесеца да създадат това.

Всеки индивид, без значение дали е частен или обществен, ще бъде виновен за покриването на своите разноски, произлизащи от въвеждането на еврото, както и за организацията и провеждането на превалутирането. Разходите, свързани с приемането на еврото в частния бранш, не следва да се компенсират от обществени средства, ще написа концепцията на закона за въвеждане на еврото.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР