Прецизни сметки с калкулатор ни чакат в момента, в който

...
Прецизни сметки с калкулатор ни чакат в момента, в който
Коментари Харесай

Луди сметки с калкулатор при преминаване към еврото

Прецизни сметки с калкулатор ни чакат сега, в който България вкара еврото. Дали това ще се случи на 1 януари 2024 година обаче не е напълно несъмнено, макар че в министерство на финансите не престават стремително да създават тактики и концепции.  В концепцията на закона за приемане на еврото, оповестена на уеб страницата на ведомството, е обяснено по какъв начин тъкмо ще се обръщат цените от лв. в евро. 

При преобразуването би трябвало да се направи пресмятане на новите суми с всички пет знака след десетичната запетая, написа в документа. Превалутирането ще бъде по закрепения валутен курс от 1.95583 лв. за 1 евро. Закръгляването на цените ще се прави съгласно третия знак след десетичната запетая,  но изчислението наложително ще се прави при цялостното използване на петте знака след нея. Това значи, че в случай че една стока коства 65 лв., тази цена би трябвало да бъде разграничена на 1.95583. Получената сума до третия знак е 33.233 или 33.23  евро, защото третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, пресмятат от БНР. Прилага се общоприетото предписание за закръгляне - в случай че третият знак е еднакъв или по-голям от пет, закръглянето става нагоре. В противоположен случай, то е надолу.

Цените ще бъдат оповестени в двете валути месец, откакто бъде взето решението за въвеждането на единната валута у нас и година след фактическото влизане в еврозоната. Възможността да се употребяват двете валути по едно и също време ще е единствено един месец, само че шест месеца ще може обменът на левове да става в евро без таксуване.

Индикативната дата за въвеждане на еврото у нас е януари 2024-та година. Според служебния министър на финансите Росица Велкова, макар влошаващите се индикатори на фиска, към момента България има късмет да съблюдава този период.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР