Преценям се превърна в дума на 2021 година. Проучване в

...
Преценям се превърна в дума на 2021 година. Проучване в
Коментари Харесай

Преценям, антиваксър и изчегъртване са думите на 2021 г.

" Преценям " се трансформира в дума на 2021 година. Проучване в интернет платформата " Как се написа ", в което всички българи можеха да вземат участие, подреди трите думи, които в най-голяма степен обобщават миналата година.

В най-знаковата дума за предходната година съвсем няма конспирация. Близо от половината взели участие в допитването без съмнение са решили: " Преценям ".

Означава не просто върша преценка, а върша некомпетентна преценка.

Тази дума може доста да ни каже и за българското общество като цяло и за нашето държание като обществени хора. Как ние се държим в обществото.

Тази дума участваше и продължава да взе участие в сложни за броене колажи, доста изявления по всевъзможни тематики и една Facebook група с името " Всеки самичък си преценява ". И макар че " преценяне " няма в тълковния речник, тъй като е неверна, тя е неоспорим отличник.



Второто място държи друга постоянно споменавана дума: " Антиваксър ".

Думата, без която не минават разногласията за и срещу имунизациите. Второ място в класацията, което дава мотив за разбор.

Има насъбрана тревога, има боязън и съмнение, счита Павлина Върбанова, лекар по български език.

Не всичко е пандемия. Това демонстрира дума номер 3: " Изчегъртване ".

Изчегъртване също е ясна, тъй като въпреки всичко имаше 3 пъти, 4 пъти, в случай че щете избори. Ако след 10 години се върнем обратно във времето в действителност това ще е една моментна фотография на всичко това, което те са преживявали, чели, уведомили са се,вълнували са се, изясни Константин Вълков, част от журито.



Това са трите думи, които излязоха на напред във времето в класацията и засенчиха други като чекмедже, Харвард, ваксина и смяна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР