Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това

...
Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това
Коментари Харесай

„Преценям”, „антиваксър” и „изчегъртване” са българските думи на годината

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва.

Това сподели необятно изследване, извършено на платформата за просветеност. След тях с броени гласове разлика оспорваната борба за третото място изгубиха ваксина и зелен документ. В челната десетка влизат още смяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.

В акцията „ Думи на годината с Как се написа? “ за първи път в намерено допитване гласувахме за преобладаващите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Неговите уредници – Павлина Върбанова, лекар по български език, и Доротея Николова, преподавател по български език и литература и публицист, са уверени, че за всяко общество е значимо да е наясно кои са главните тематики и проблеми, които са стояли пред него. А те се обрисуват посредством думите, които използваме.

Всеки от интервюираните имаше опция да уточни до три от десетте оферти, по тази причина процентите надвишават 100. Сред избора на 42 на 100 е некнижовното „ преценявам “, 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване.

Ключов обаче е анализът, който дружно ще създадем на откроилите се лайтмотиви през миналата година. От значително значение е да не се плъзгаме единствено по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали тематиките, които те са стартирали, са тези, които са значими за хората, уверени са основателите на проучването.

„ Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно показват фиксациите на нацията през 2021-ва – коронавирус опасността и политическата смяна. Акцентът е върху първата, само че и при двете е маркиран спорът, надлежно сред ваксъри и антиваксъри и сред остарялата и новата власт “, споделя доцент Георги Лозанов, член на журито на акцията. Той счита, че хората са развили нюх за обществена драматургия и повече от всичко друго ги е боязън този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че в случай че се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 година е бил доста огромен и забавен – от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя счита, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян обратно на бързи обороти.

„ Наличието в практиката на несъществуващата в речника дума „ преценява “ пък демонстрира какъв брой сме се сринали в езиковата си просветеност – да, да, знам, че половината население я използва иронично, само че пък другата половина си е сериозен проблем “, добавя тя. И ни припомня, че думите на годината не са просто развлечение, те са метод да научим повече за себе си. И – в най-хубавия случай – да си напомним, че действителността ражда думите, само че и думите трансформират действителността.

Проучването се организира в три стадия. В първия – от 5 до 12 януари – всеки имаше опция да даде своите оферти за думи на годината. Във втория стадий от 30-те оферти с най-вече гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 17 до 19 януари в третия, финален стадий.

Журито беше формирано от дългогодишни наблюдаващи на публичните процеси в България и езикови специалисти: Павлина Върбанова – лекар по български език, доцент Георги Лозанов – мъдрец и медиен специалист, Веселина Седларска – публицист и публицист, Константин Вълков – програмен шеф на „ Дарик радио “, и Доротея Николова – преподавател по български език и литература и публицист.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР