Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено

...
Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено
Коментари Харесай

Адвокат Менков: Нямаше ситуация на неотложност при ареста на Борисов

" Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е осъществено по по този начин наречения наложителен случай. От самато начало тезата ни е, че липсват изискванията за необходимост. Проверката е почнала на 10 декември предходната година ". Това сподели Менко Менков, юрист на водача на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните от Софийската градска прокуратурата претенции за утвърждение на претърсванията и изземванията в домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов предишния четвъртък.

В настояванията категорично се твърди, че дейностите, за които би трябвало да се упражни правосъден надзор, са незаконосъобразни, тъй като са осъществени при липса на необходимост и от незапознат проверяващ орган, прецизират от съда.

" Доколкото в актуалното произвеждане прокурорът изначално приема, че осъществените дейности са опорочени, настояването му е неприемливо ", написа в определението си арбитър Вера Чочкова.

" Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След инспекцията е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, с цел да се разпореди осъществяване на следствие от способен орган. Вместо това на 17 март е разпитан Кирил Петков. Разследващите доста добре са знаели, че не са следователи ", стартира Менков.

" Това, което настоявам пети ден е, че липсват две съществени предпоставки, без които съдът да се произнесе. Неотложността не е налице, защото повече от три месеца полицейските чиновници ревизират този сигнал. Второ - става въпрос за събития, които според изказванията на Васил Божков, чиито показания не съставляват нищо по делото, става въпрос за минал интервал от 2014 до 2019 година и няма условия на необходимост. Този очевидец от две години се намира в Дубай ", разяснява юристът.

" Да ви напомня още веднъж процедурата. Проверката е почнала на 10 декември предходната година. Трите лица се явиха непринудено пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички заложени въпроси. Нека напомня, че инспекцията се прави по сигнал на " Боец ", в който се съдържат единствено материали от обществените мрежи. Те не съдържат единствено обяваване на неща, които Васил Божков неведнъж в медиите е посочвал в продължение на две години. Защо проверяващите са се насолили единствено към случая с него, няма по какъв начин да знам. На 17 от инспекцията, която не е изпращана в прокуратурата, сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е изпратил до ГДНП. След това полицейските чиновници е трябвало да изпратят материалите в СГП, с цел да може тя да вземе решение на разположение ли са задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане ", разясни юристът.

По думите му, според закона, следствието за закононарушения, осъществени от членове на Министерски съвет, може да се извърши единствено от следователи.

Той подчертава върху неналичието на подготвеност на Министерство на вътрешните работи. " Това, което се съдържа в член 194, ал.3, т.1, може да се ревизира доста елементарно. Няма никакво подозрение, че това събитие е било известно на всички участници в тези противозаконни дейности. Никой български съд не може да разпореди дейности. Законите се одобряват от Народното събрание, по тази причина има и разделяне на управляващите ", продължи той.

" Произнасянето на съда е в смисъл, че тези две учредения, не са налице. Не е налице необходимост на случая и е налице осъществяването на дейности от орган, който няма правото за това ", обърна вниманието на публицистите към тези характерни елементи юристът.

" Прокуратурата е съобщила, че ще извърши единственият вероятен легален акт, е да изземе материалите по делото и да го разпореди на следовател. Ще чакаме дейностите ", сподели той.

Адвокат Менков съобщи още, че от вкъщи на Бойко Борисов, не е конфискувано нищо. От дома на Севделина Арнаудова е конфискуван приветствен адрес от Васил Божков персонално до самата нея. Освен това е конфискуван и бележник с лика на Бойко Борисов.

" Иззети са 200 $, 100 рубли, незнам какъв брой крони. Тези пари би трябвало й се върнат. В България не е нелегално да имаш пари ", означи юрист Менков.

Той добави, че от някогашния финансов министър Владислав Горанов се конфискувани някакви парични средства, които са от комерсиалното му сдружение.

" Вероятно вие публицистите ще научавате какво се случва по делото преди мен ", разяснява още юрист Менков. Той разкри, че на следващия ден най-вероятно ще бъде импортирана жалбата пред Административния съд по отношение на задържането на тримата.

Преди изказването на Менков Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните от СГП претенции за правосъдна глоба по осъществените процесуално-следствени дейности по претършуване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

По-късно СГП заяви, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани наново, само че към този момент от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР