Престоят на украинските бежанци в буферните зони е максимум 72

...
Престоят на украинските бежанци в буферните зони е максимум 72
Коментари Харесай

Мариана Тошева, ДАБ: Престоят на украинските бежанци в буферните зони е максимум 72 часа

Престоят на украинските бежанци в буферните зони е най-много 72 часа. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева.

„ Очакваме 64 индивида в базата в Елхово. Който е поискал мляко, имаше задоволително. Имаме кутии бебешко мляко. Имаше закъснение с каните, в които да се сгрее водата. Вода има непрестанно. Има тоалетна хартия, памперси. Хората се вълнуват дали ще стоят още една вечер, дали и накъде ще потеглят. Хората, които са тук, изключително Оля, доста ни спомагат “, добави тя.

Тошева означи, че са образувани 4 групи, които се напасват с наличните бази. „ До момента 6 рейса отпътуваха към почивни бази в страната. Имаше прецизен проект. Когато се отиваше до всеки хотел преди два дни, се знаеше коя група към коя база потегля. Имаше най-различни реакции. В спешна обстановка решения се взимат извънредно бързо. Буквално на 4-5 минути се постановяваше да взимаме решения по какъв начин и кого да насочваме. Беше изработен и филтър на уязвимите. Съобразявали сме се с майките с деца, да не се разделя фамилията “, акцентира шефът на Агенцията за бежанците.

По думите на Тошева хората, които имат в действителност потребност, са краткотрайно настанени в буферните зони. „ Една част от хората остават и благодарят, че България ще ги подкрепи. По последна информация от обяд към момента има на места хотели, от които хората ще си тръгнат на следващия ден. В буферна зона сме и тук, и в Сарафово. Предвидено е престоят да е най-много 72 часа, само че вършим всичко допустимо да съкратим престоя до 24 часа. Условията са скромни и такива, при които доста от българските жители почиват. Това, което аз и екипът вършим, е съответно на обстановката. Всички хора знаеха по кое време е крайният период, с цел да тръгнат от хотелите. Направихме голямото изпитание тези хора да бъдат подслонени краткотрайно, с цел да може по-късно да отидат към съответните бази “, разяснява още тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР