Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман прие днес

...
Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман прие днес
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман посрещна пищно Си Дзинпин, той обяви нова ера в отношенията с арабския свят

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман одобри през днешния ден китайския президент Си Дзинпин, който разгласи началото на " нова епоха " в арабските връзки, а обилното посрещане сподели интереса на Рияд към задълбочаване на връзките с Пекин, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Членове на саудитската кралска армия, яхнали арабски коне и носещи китайски и саудитски флагове, ескортираха автомобила на Си при влизането му в кралския замък в Рияд, където принц Мохамед, на процедура държател на страната, го посрещна с топла усмивка.

Приветстването на китайския водач контрастираше със сдържаното посрещане през юли на американския президент Джо Байдън, връзките с който бяха обтегнати поради саудитската енергийна политика и убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година. Съединените щати, които с паника следят възходящото въздействие на Китай и чиито връзки с Рияд са в застой, през вчерашния ден обявиха, че визитата е образец за опитите на Пекин да упражнява въздействие по света и няма да промени американската политика по отношение на Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

В публикация, оповестена от саудитските медии, Си съобщи, че е на " пионерско пътешестване ", с цел да " открие нова епоха на връзките на Китай с арабския свят, арабските страни от Персийския залив и Саудитска Арабия ". Китай и арабските страни " ще продължат държат високо знамето за невмешателство във вътрешните работи и твърдо ще се поддържат взаимно в опазването на суверенитета и териториалната целокупност ", добави той.

Китайският президент, който през днешния ден ще се срещне и с други производители на нефт от Персийския залив и ще участва на по-широка среща на арабските водачи, съобщи, че тези страни са " съкровищница на сила за международната стопанска система... и са плодородна почва за развиването на високотехнологични промишлености ".

Вчера в Рияд дойдоха няколко водачи на близкоизточни страни, измежду които египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и президентът на Судан Абдел Фатах ал Бурхан.

Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, като Обединените арабски емирства, обявиха, че няма да избират страна сред международните сили и ще диверсифицират своите партньорства, с цел да обслужват националните си стопански ползи и тези в региона на сигурността.

Министърът на енергетика на Саудитска Арабия през вчерашния ден съобщи, че Рияд ще остане " благонадежден и сигурен сътрудник " на Пекин в региона на енергетиката и че двете страни ще засилят съдействието си в региона на енергийните доставки посредством построяването в кралството на районен център за китайски фабрики.

Китайски и саудитски компании подписаха и 34 съглашения за вложения в зелена сила, осведомителни технологии, софтуерни услуги, превоз, строителство и други браншове, заяви Саудитската организация по печата. Тя не даде детайлности, само че по-рано заяви, че двете страни ще сключат първични съглашения на стойност 30 милиарда $.

Саудитска Арабия и Китай подписаха меморандуми за съгласие по отношение на водородната сила и насърчаването на директните вложения сред двете страни. Това бе оповестено по време на посещаване на китайския президент Си Цзинпин в Рияд, заяви Саудитската организация по печата (SPA).

Китайският президент и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд подписаха също по този начин подписаха съглашение за хармонизиране сред визията за развиване на кралството за 2030 година и самодейността на Пекин " Един пояс, веднъж ".

Снощи саудитски и китайски компании подписаха 34 капиталови съглашения.

Споразуменията сред двете страни обгръщат разнообразни области, измежду които са зелената сила, зеления водород, фотоволтаичната сила, осведомителните технологии, облачните услуги, превоза, логистиката, фармацевтиката, жилищните и строителните действия.

Саудитският министър на вложенията Халид бин Абдулазиз ал Фалих удостовери, че споразуменията отразяват желанието на Кралството да развива връзките си с другарската Република Китай във всевъзможни сфери.

Той изясни още, че Кралството и Китайската национална република имат солидни връзки и тясно партньорство, което е очевидец на всестранно развиване през последните години, изключително след взаимните визити сред управленията на двете страни, довели до ползотворно съдействие в разнообразни области.

По отношение на облачните калкулации и построяването на високотехнологични комплекси в саудитските градове, Кралството е подписало меморандум за съгласие с китайския колос " Хуавей технолоджис " (Huawei Technologies), показаха от държавната пресслужба, съобщи Ройтерс.

Посещението на китайския президент в Саудитска Арабия бележи най-голямата му дипломатическа самодейност в арабския свят, съгласно китайски представители.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР