Саудитският престолонаследник принц MBS казва, че нормализирането на Израел е „все по-близо“

...
Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (MBS) каза, че
Коментари Харесай

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (MBS) каза, че страната му се приближава стабилно към нормализиране на отношенията с Израел, след подобни ходове от други страни от Персийския залив, и на фона на голям натиск от страна на Съединените щати за сделка между Саудитска Арабия и Израел.

„Всеки ден ставаме все по-близки“, каза престолонаследникът пред американската телевизия Fox News, според откъси, видяни от Ройтерс, от интервю, планирано да бъде излъчено по-късно в сряда.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Антиизраелските протести на Либия и бъдещето на нормализирането на отношениятаКакви бяха споразуменията от Осло между Израел и палестинците?Нормализирането между Саудитска Арабия и Израел е трудно, но възможно: Blinken край на списъка

Интервюто с престолонаследника, широко известен като MBS, дойде в момент, в който администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължава да полага усилия да посредничи в историческите връзки между двете регионални сили, най-големите съюзници на Вашингтон в Близкия изток.

Преговорите за нормализиране са в центъра на сложни преговори, които включват и възможни израелски отстъпки за палестинците, както и дискусии за гаранции за сигурност на САЩ и гражданска ядрена помощ, която Рияд поиска.

MBS каза на Fox, Special Report, че палестинският въпрос е „много важен“ за Рияд. „Трябва да решим тази част“, ​​каза той на въпроса какво ще е необходимо, за да получим споразумение за нормализация.

„Трябва да видим накъде отиваме. Надяваме се, че това ще достигне място, че ще облекчи живота на палестинците, ще направи Израел играч в Близкия изток“, каза той, говорейки на английски.

Длъжностни лица на САЩ насаме рекламираха потенциалните ползи от регионална мегасделка, която би била победа на външната политика, тъй като Байдън се стреми да бъде преизбран през ноември 2024 г.

MBS също каза, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, Саудитска Арабия ще „трябва да получи такова“.

Саудитска Арабия, заедно с Израел, отдавна е противник на Иран, но отношенията се подобриха, след като Рияд и Техеран се съгласиха да възстановят дипломатическите отношения през март.

Техеран отрече да търси ядрено оръжие, но от години е в центъра на международните подозрения относно ядрената си програма.

Излъчването на коментарите на престолонаследника ще последва среща между Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху в сряда, на която те обещаха да работят заедно за израелско-саудитска нормализация, която може да промени геополитиката на Близкия изток.

Двамата лидери също казаха, че на Иран не може да се позволи да придобие ядрено оръжие.

Интервюто с водещия на Fox, Брет Байер, беше първото на кралската особа по американска телевизия от 2019 г. насам. Саудитска Арабия е въвлечена в противоречия, особено след предполагаемата роля на престолонаследника в убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги през 2018 г.< /p>

След седмица на предварителни интервюта с различни саудитски правителствени и бизнес лидери, Байер каза на Фокс, че е видял страната да претърпява „тектонични промени в мащаб, темп и степен, каквито никоя страна в съвремието не е виждала“.< /p>

„Тези промени бяха положителни“, добави той.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР