Престъпността в Антарктида е сравнително рядка, като се има предвид

...
Престъпността в Антарктида е сравнително рядка, като се има предвид
Коментари Харесай

Защо шахът е забранен в Антарктика

Престъпността в Антарктида е относително рядка, като се има поради неналичието на хора, против които да се правят закононарушения. А и няма законодателство против пингвините, което може да се употребява, с цел да ги накаже за техните ужасни закононарушения.
Въпреки това, поради подлудяващата еднообразност и обществена изолираност в живота в изследователските станции на континента, в историята на ледения континент има няколко трагични случая. През 1984 година един член на аржентински проучвателен екип подпалва тяхната изследователска станция, тъй като последният продоволствен транспортен съд за годината се готвел да отплава, а индивидът не желал да остане в базата за цялата зима. Историята помни и дуел с чук сред чиновници в американска база през 1996 г. 
Трагичен случай сред двама руски учени приключва със възбрана на изследователска станция да се играе шах, съгласно няколко източника. На съветската станция „ Восток “ през 1959 година един академик „ оглупял, откакто изгубил партия шах, и умъртвил съперника си с секира “. Според някои източници това сякаш довело до възбраната да се играе шах в Антарктика или в Космоса, тъй като изолацията и там може да докара до непредвидими психически отклонения. 
Тази история може и да е от сорта „ градски митове “, само че доста от тружениците на ледения континент имат вяра в нея. Подробностите за случая са нищожни, а съгласно някои версии жертвата е ранена, а не умира. Забраната за игра на шах в Космоса също евентуално не е напълно истинна. Фактите сочат, че има шахматна партия, разиграна сред съветски астронавт и наземния екип по радиото. Мачът приключил наедно.
През 2018 година медиите оповестиха за сходен случай, когато 55-годишният електроинженер Сергей Савицки намушка 52-годишния заварчик Олег Белогузов в изследователската станция „ Белингсхаузен “. Според таблоидите по това време случаят се е случил, тъй като Белогузов провалял удоволствието от четеното на Савицки като му разказвал края на криминалетата, които Савицки четял и го лишавал от опцията да се наслаждения на последните страници, в които ставало ясно кой е килърът. По случая АП разяснява, че причина за случая е зародило психическо " напрежение, провокирано от дълго престояване в затворено пространство ".
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР