Престъпленията срещу природата са третата най-доходоносна криминална дейност в света.

...
Престъпленията срещу природата са третата най-доходоносна криминална дейност в света.
Коментари Харесай

WWF: Престъпленията срещу природата са третата най-доходоносна криминална дейност в света

Престъпленията против природата са третата най-доходоносна престъпна активност в света. Предхождана само от наркотрафика и фалшификациите, тя генерира доходи от 280 милиарда $ годишно. По данни на Интерпол, максимален дял от тях се падат на незаконния дърводобив. Статистиката сочи, че закононарушенията в горите носят финансови загуби на стойност сред 51 и 152 милиарда $ в световен мащаб всяка година, оповестиха от WWF.

" Незаконната сеч е международен проблем, който води след себе си съществени екологични, обществени и стопански въздействия. Тя вреди на горите, горското биоразнообразие и екосистемните услуги, в ущърб е на интересите  на локалните хора и общности, и ощетява виновните бизнеси, свързани с горите и горските запаси. Ние от WWF насърчаваме бизнесите и потребителите да употребяват сертифицирана дървесина и артикули от дървесина, защото в сертифицираните гори се ползва система с по-високи условия в съпоставяне със законовите, призовава Нели Дончева, началник на стратегия " Гори “ във WWF.

Незаконният дърводобив у нас

За да откри действителните мащаби на незаконния дърводобив в България и евентуалните отрицателни последици от него, природозащитната организация WWF се зае с нелеката задача да подготви актуален тематичен разбор, Работата по амбициозния документ се чака да завърши в средата на 2023 година и той ще бъде оповестен обществено.

Последният до момента анализ върху противозаконния дърводобив у нас, направен от WWF и показан публично през 2018 година, демонстрира, че годишният размер на противозаконната сеч в България доближава 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или сред 1/4 и 1/3 от общия рандеман. Докладът разкрива другите схеми за противозаконен дърводобив, обхващащи интервала от пресмятане на запаса на насажденията при инвентаризацията, през маркирането на дърветата за сеч до експедирането на добития дървен материал.

Основните противозаконни действия са свързани с отрязване на немаркирани дървета, осъществяване на сечи без позволение, превозване на дървесина без съответния документ, както и манипулиране количеството и качеството на добития материал. Когато разликата сред документиран и автентичен размер бъде сполучливо скрита при освидетелстване на сечището и експедицията на дървесината, тя се осъществя като противозаконен рандеман. 

" Годишно посредством противозаконния рандеман на дървесина сивият бранш в горското стопанство генерира скрити доходи от към 150 млн. лв.. Освен че водят до колосални финансови загуби, сечите попречват горите в ефикасното осъществяване на техните естествени функционалности. Всичко това води до съществени екологични последствия като смяна на местообитанията на предпазени типове, спиране на значими биокоридори, загуба на типове и ерозия на почвата “, обяснява Добромир Добринов, старши специалист " Природозащитно законодателство “ във WWF.

В допълнение към финансовите вреди, които нанасят на стопанската система, противозаконните сечи нарушават целостта на екосистемите и пречат на горите да извършват своите индустриални, водохранни и природозащитни функционалности. Така с изключение на, че ощетява държавния бюджет, противозаконният дърводобив лишава дълготрайно цели региони от чист въздух и питейна вода. 

Всеки може да стане част от идеята на WWF да опази дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията Общ дом. Общо бъдеще. Вижте по какъв начин на wwf.bg/koleda.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР