ПрестъплениетоПоради липса на ефективна прокуратура и правораздавателна система, ще си

...
ПрестъплениетоПоради липса на ефективна прокуратура и правораздавателна система, ще си
Коментари Харесай

Как се правят милиони с общинска заплата

Престъплението

Поради липса на ефикасна прокуратура и правораздавателна система, ще си позволим да квалифицираме изнесените по-долу обстоятелства като закононарушение. Престъпление, осъществено от началника на правния отдел към ДАГ (Дирекция " Архитектура и градоустройство " ) Борис Силвестриев Милчев към 2007 година


През 2001 година Милчев е отхвърлен от позицията заместител министър в Министерство на районното развиване (МРРБ). Държавата се тресе от корупционни кавги и държавното управление на Иван Костов стартира чистка в редиците си в блян да реализира относителна непоклатимост. И въпреки че Милчев не е единственият, за него се написа от министри в същия този кабинет, в издания като " Капитал ". Милчев е упрекван в корупции и произвол. Според министъра на вътрешните работи тогава Емануил Йорданов, Милчев упражнява властта си като заместник-министър отвън рамките на закона...


И все пак заради обстоятелството, че Милчев е част от лоялното обграждане на Евгений Бакърджиев, той се трансформира в неизменима част от държавната конструкция, закрепостен дълги години. Евгений Бакърджиев - по това време основава най-силното икономическо лоби в държавното управление на Костов. Повече за тези процеси може да се прочете в отвореното, заместник-председател на парламентарната комисия за битка с корупцията в 37-то Народно заседание написано няколко години по-късно.


Този пролог, обвързван с кариерата на Борис Милчев, е значим, тъй като изяснява по какъв начин човек с компрометирана политическа кариера бива подложен на невисоки, само че основни властови позиции в ръководството на столицата. Така, като човек от втория ешалон към този момент ненабиващ се на очи, той стартира да развива една безкрайна управленческа кариера в Столична община, в услуга на нечии бизнес-интереси, неизключващи персоналните му упоритости и лакомия. С години се задържа на позицията шеф отдел " Правен " в Министерство на регионалното развитие.


Като подобен обаче, Милчев е и свързващото лице в покупко-продажби сред гроздове от компании, в които самият той има дялови участия.

 

В това следствие ще повдигнем завесата към покупко-продажби и събития, свързани с админа Милчев.


Милчев е индивидът, който като специалист измисля скица, която е в положение изцяло да обезпечи, посредством заеманата от него служба в този миг.


Годината е 2007.

В доста медийни издания се появяват изявления, които сигнализират обществеността, че ненадейно са се появили няколко компании, изкупуващи големи количества земя към София. Никой обаче по това време не е можел да разплете въпросите, свързани с компаниите и покупко-продажбите. Става дума за необикновен брой заменки, изкупуване на земя, уедряване на земя, прехвърлянето й от един притежател на различен.


Публикуваме неоспорими обстоятелства с вярата, че те ще могат да послужат пред способените органи или най-малкото да доближат до необятен кръг от хора, стимулирайки пълностоен спор.

 

Защото и досега Борис Милчев упражнява своята юридическа подготвеност в Софийска община, безрезервно защитаван от политическата група, от която е повдигнат.


През 2007 година компаниите АСЕТТЕРА ООД, дружно с " Ню ленд дивелопмент " и " Лавинас-3 " съумяват да напазаруват голямо количество реституирана и общинска земя в региона на Панчерево.

Като някогашен началник на отдел „ Реституция “ в общината, Милчев разполага с масиви от информация, обвързвана с реституцията и парцелите. Но не това е значимото. По това време Милчев е шеф отдел " Правен " към Министерство на регионалното развитие и все пак има дялово присъединяване посредством юридическо лице - компанията му " НЕВОН " АД в " Асеттера " ООД. тази компания е с упоритостта да закупи и окрупни имот в непосредствена непосредственост до София.


Схемата финансовите му дялове да се обезпечават посредством юридически лица за него е общоприета процедура, с цел да не попада на първа линия неговото име. Докато той е началник на отдел " Правен ", обвързваните компании изкупуват към 240 дка. земя в Горни Лозен, община Панчерево. Земята е добита посредством заменки на 11 маломерни жилището в кварталите Люлин, Надежда, Обеля и Младост. Цената на земята е излязла към 22.5 евро/кв.м. Замяната е приключена на 21 юни 2007 година. Към тази реституирана земя те изкупуват и общинска, с цел да може целият имот да доближи 400 дка.


Собствениците на земята са били уверени по подобаващия метод, че притежаваната от тях земя не коства нищо, тъй като статутът й не допуска върху нея да може да се строи. Именно поради това, хората са били извънредно щастливи и безпроблемно са дали своята земя в ръцете на Борис Силвестриев Милчев, който към този момент като админ, има цялостната власт да сътвори подобаващите законови условия за смяна на статута на земята посредством въздействието и поста, който упражнява по това време.


Трите компании внасят документи в ДАГ (Дирекция Архитектура и градоустройство) за направа на Подробен устройствен план за 400 дка земя в региона на с. Лозен, р-н Панчерево. Всъщност Милчев шизофренично се обръща към себе си, с цел да се случи това от името на институцията. И да, той, админът Милчев намира за изцяло законно това неотложно да се реализира. При което цената на закупената земя към този момент е многомилионна и може да се премине към идващ стадий, плодовете от който през днешния ден се виждат в подножието на планината. Дори да е имало тъжби или въпроси по отношение на тези покупко-продажби по това време, то е разбираемо, че те са отивали в кошчето за отпадък. Борис Милчев е бил в положение освен да направи пари от нищото, в качеството му на шеф отдел, само че и да обезпечи осведомителната завеса зад която това да се случи.


Тази тематика може да насочи още доста въпроси, които да бъдат изследвани в детайли, защото има задоволително документални следи за това.


Въпроси:
1. Каква икономическа сила и по какъв метод една компания е придобила десетки маломерни жилища, които да послужат за заменка по договорката нагоре? Съществуват документи, нотариални актове, от които може елементарно да се наблюдава чия благосъстоятелност са били тези жилища и по какъв начин са били добити? Ясно е било за уредниците на схемата, че никой няма да продаде земята си за жълти стотинки.

 

Но обезщетяването посредством жилища в столицата е гаранция, че задачата ще бъде реализирана, което обаче е признак за съществено обмисляне. И защото е малко евентуално някой да изкупи вкупом повече от 10 маломерни жилища едновременно, въпросът остава – кои са притежателите на тези жилища и по кое време, по какъв начин и на каква цена са били добити.


2. Каква е облагата на Борис Милчев от тази комбинативност ние не знаем. Но от цялата информация, която представяме е явно, че единствено той, в качеството му на получаващ общинска заплата и заемащ виновен пост е в спор на ползи и на процедура реализира планувано и изпълнено закононарушение. Замисълът идва оттова, че той е свръх-компетентен правист, чийто качества не могат да се отрекат, само че точно поради това той е осъзнавал какво тъкмо прави. Очевидно е, че юристът Милчев е наясно за състава на закононарушението, което е направил. Нещо повече – той е направил всичко допустимо с цел да прикрие следите, водещи до него. Като малко преди окончателната договорка, той излиза официално от присъединяване си във съответната компания " Асеттера " ООД. Всъщност с този акт, той осребрява присъединяване си в схемата.

С днешна дата, върху този имот земя към този момент е издигнат един дребен град напълно законно, с банкови филиали, учебно заведение, детска градина, спортни площадки и други Предоставяме документи освен в поддръжка на гореизложеното, само че и в интерес на откриватели по тази тематика.

 

___

 

Институт по зоология ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК, бр. 16 от 26.02.2016 година

СТОЛИЧНА ОБЩИНА

РЕШЕНИЕ № 440 от 9 юли 2015 година

 

В Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община е постъпило заявление вх. № ТП-92-00-55 от 2007 година от „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, „ Лавинас – 3 “ – ООД, и „ Асеттера “ – ООД, с искане за разработване на проект за регулация, проект за застрояване и план-схеми по член 108, алинея 2 Закон за устройство на територията в обсега на ПИ според стимулирано предложение, попадащи в територия, избрана според утвърден с Решение № 960 от 16.12.2009 година на Министерския съвет Общ устройствен план на Следствен отдел към окръжна прокуратура за далекоперспективна по смисъла на член 15 ЗУЗСО.

 

Поземлените парцели се имат въз основа на следните документи за благосъстоятелност, приложени към заявката, разказани в скиците от ОСЗ – Панчарево, и открити служебно при информация в КККР, а точно:

за ПИ 44063.6213.133 – нотариален акт № 81, том CCLXIV, дело № 71359 от 2007 г.;

 

 

за ПИ 44063.6213.153 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.;

 

 

за ПИ 44063.6213.300 – контракт за подялба на аграрни парцел с нотариално заверени подписи № 105, том I, pег. № 1186 от 19.05.2010 г.; нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.;

 

 

за ПИ 44063.6213.301 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.; нотариален акт за продажба на земеделска земя № 151, том IV, pег. № 11605, дело № 682 от 25.10.2006 г.;

 

 

за ПИ 44063.6213.303 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.; нотариален акт за продажба на земеделска земя № 81, том VI, pег. № 14890, дело № 990 от 27.12.2007 г.; нотариален акт за продажба на земеделска земя № 189, том III, pег. № 8702, дело № 540 от 24.07.2007 г.;

за ПИ 44063.6213.302 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.;

 

 

за ПИ 44063.6213.304 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.;

 

за ПИ 44063.6213.157 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.;

 

за ПИ 44063.6213.160 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.;

 

за ПИ 44063.6213.163 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.;

 

за 1/2 ид.ч. от ПИ 44063.6213.119 – нотариален акт за продажба на земеделска земя № 6, том CXLIX, pег. № 60564, дело № 41456 от 15.08.2008 година и Решение № 670 от 4.02.2008 година на ПК по член 17, алинея 1 ЗСПЗЗ;

 

за ПИ 44063.6213.143 – Решение № 95405 от 27.09.1999 година на ПК по член 17, алинея 1 ЗСПЗЗ; за ПИ 44063.6213.122 – Решение № 95405 от 27.09.1999 година на ПК по член 17, алинея 1 ЗСПЗЗ.

 

Към заявката са приложени с изключение на документи за благосъстоятелност и скици на парцелите, издадени от ОСЗ – Панчарево.

 

Искането е направено от притежателите на парцелите, които са показали задание за разработване на обстоен организационен проект.

 

Издадено е Решение № 826 от 26.07.2007 година на СОС, с което на съображение член 15 ЗУЗСО е позволено да се създаде Подробен устройствен план за местностите Орлова круша и Шабаница в землището на с. Лозен.

 

С писмо № ТП-92-00-55 от 7.08.2007 година на основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура е позволено да се създаде Подробен устройствен план – ПРЗ за територията, отредена според Общ устройствен план на Следствен отдел към окръжна прокуратура за далекоперспективно развиване в местностите Шабаница и Орлова круша в землището на с. Лозен, издадено на съображение Решение № 826 от 26.07.2007 година на СОС и Решение по т. 31 от протокол № ЕС-Г-75 от 19.06.2007 година на ОЕСУТ.

 

С Решение № 84 от 25.02.2010 година на Столичния общински съвет по реда на член 15 ЗУЗСО е позволено да се създаде Подробен устройствен план за местностите Могили и Често Раске в землището на с. Лозен.

 

Мотивираното предложение и задание за разработване на обстоен организационен проект – ПРЗ, са признати от ОЕСУТ с протокол № ЕС-Г-37 от 20.04.2010 година, т. 63.

 

Със Заповед № РД-09-50-1106 от 1.07.2010 година на основния проектант на Столична община е утвърдено заданието за разработване на ПРЗ.

Със заявки вх. № ТП-92-00-55 от 24.06.2010 година от „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, е импортиран в Направление „ Архитектура и градоустройство “ за одобрение план за ПИ № 1330019, 1340005, 134009, 1340012, 1340013 по КВС.

 

Внесени са: план-схема за отвесно планиране; скица електроснабдяване; скица водоснабдяване; скица канализация, както и геодезическо снимане, заверено от дирекция „ Зелена система “ при Следствен отдел към окръжна прокуратура на 29.04.2010 година

 

Със заявки вх. № ГР-70-00-356 от 15.07.2010 година от „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, е импортиран в Направление „ Архитектура и градоустройство “ за одобрение план на проект за регулация и застрояване за парцели с № 1320005, 1320013, 1320032, 1320038, 1320039, 1320041, 1330009, 1330020 и 1330021 с обяснителна бележка.

 

Приложени са: скици от ОСЗ – Панчарево, за парцели с № 133021, 133020, 132041, 132039, 132032, 132005; нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 г.; контракт за доброволна подялба с вх. pег. № 20250 от 19.05.2010 година, по силата на който „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, получава в дял и изключителна благосъстоятелност парцел с № 132041.

 

Със заявки вх. № ГР-70-00-355 от 15.07.2010 година от „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, е импортиран в Направление „ Архитектура и градоустройство “ за одобрение план на проект за регулация и застрояване за парцел с № 110014 с обяснителна бележка. Приложена е схема от ОСЗ – Панчарево, за парцел № 110014 и нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 година

 

Със заявки вх. № ГР-70-00-357 от 15.07.2010 година от „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, е импортиран в Направление „ Архитектура и градоустройство “ за одобрение план за ПИ № 1330019, 1340005, 134009, 1340012, 1340013 по КВС с обяснителна бележка. Приложени са: скици от ОСЗ – Панчарево, за парцели с № 133019, 134005, 134009, 134012, 134013; нотариален акт за продажба на земеделска земя № 64, том LXVIII, pег. № 24214, дело № 14975 от 16.06.2009 година за парцели с № 133011, 134007, 132036, 133013, 133014, 133012, 133008, 133007, 132019, 132025, 132026, 132018, 133016, 133019, 134002, 133010, 134012, 134011, 133018, 134005, 133017, 132027, 132017, 110007, 110009, 110008, 132011, 132009, 132014, 132015, 132016, 133015, 132037, 132034 на името на „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД; контракт за доброволна подялба с вх. pег. № 20250 от 19.05.2010 година, по силата на който „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, получава в дял и изключителна благосъстоятелност парцел с № 132041.

 

Със Заповед № РД-09-50-1375 от 30.07.2010 година основният проектант на Столична община е позволил изработването на плана при наложително съблюдаване напътствията на отделите в Направление „ Архитектура и градоустройство “ за парцели в местностите Могили и Често Раске в землището на с. Лозен.

 

С писмо изх. № ГР-70-00-357 от 28.07.2010 година ПРЗ за ПИ № 1330019, 1340005, 134009, 1340012, 1340013 по КВС е изпратен за съобщаване до кмета на регион „ Панчарево “, а с писмо изх. № ГР-70-00-356 от 28.07.2010 година е изпратен план за ПИ № 1320005, 1320013, 1320032, 1320038, 1320039, 1320041, 1330009, 1330020 и 1330021.

 

С писмо на регион „ Панчарево “ от 1.10.2010 година планът е върнат.

С писмо изх. № ГР-70-00-355 от 20.10.2010 година до шефа на „ Държавен вестник “ е изпратено съобщение за ПРЗ и план-схеми на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура за кв. 16, 17 и 18 за издание и писмо от 25.10.2010 година до кмета на регион „ Панчарево “.

 

С писмо изх. № ГР-70-00-356 от 20.10.2010 година до шефа на „ Държавен вестник “ е изпратено съобщение за ПРЗ и план-схеми на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура за кв. 9, 12, 13, 14, 15, 19 и 20 за издание и писмо от 25.10.2010 година до кмета на регион „ Панчарево “.

 

С писмо изх. № ГР-70-00-357 от 20.10.2010 година до шефа на „ Държавен вестник “ е изпратено съобщение за ПРЗ и план-схеми на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура за кв. 10 и 11 за издание и писмо от 25.10.2010 година до кмета на регион „ Панчарево “.

ПРЗ и план-схемите на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура за кв. 10 и кв. 11, за кв. 9, 12, 13, 14, 15, 19 и 20 и за кв. 16, 17 и 18, м. Орлова круша, землище Горни Лозен, са обявени посредством 3 бр. обявления в „ Държавен вестник “, бр. 87 от 5.11.2010 година

С писмо изх. № 6602-292(4) от 13.01.2011 година на основния проектант на регион „ Панчарево “ планът за кв. 10 и 11 е върнат с засвидетелствуване, че в законоустановения период не са постъпили възражения.

 

С писмо изх. № 6602-293(4) от 13.01.2011 година на основния проектант на регион „ Панчарево “ планът за кв. 9, 12, 13, 14, 15, 19 и 20 е върнат с засвидетелствуване, че в законоустановения период не са постъпили възражения.

 

Със Заповед № РД-09-50-364 от 14.03.2011 година на основния проектант на Столична община е позволена корекция на явна фактическа неточност в текстовата част на Заповед № РД-09-50-1375 от 30.07.2011 година, която се явява неразделна част на същата.

 

С молба вх. № ГР-70-00-356 от 20.06.2011 година е показано писмо изх. № АД-07-16-38Н/1 от 4.05.2011 година на изпълнителния шеф на „ Напоителни системи “ – ЕАД, и писмо изх. № 1022 от 13.06.2011 година на шефа на Басейнова дирекция за ръководство на водите в Дунавски регион с център Плевен.

 

Представено е мнение № ТУ-3973 от 1.03.2013 година от „ Софийска вода “ – АД.

Със Заповед № РД-18-46 от 18.08.2011 година на изпълнителния шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър са утвърдени кадастрална карта и кадастрални регистри на местността, по отношение на което със заявление вх. № ГР-70-00-356 от 26.03.2013 година са импортирани модифицирани върху кадастралната карта планове за ПР и ПЗ за парцели с идентификатори 6213.119, 6213.122, 6213.133, 6213.301, 6213.300, 6213.143, 6213.303, 6213.302, 6213.157, 6213.160, 6213.153, 6213.163, 6213.304 с обяснителна бележка.

 

Представени са скици от СГКК – София, за парцели с идентификатори 44063.6213.119, 44063.6213.153, 44063.6213.157, 44063.6213.160, 44063.6213.163, 44063.6213.300, 44063.6213.301, 44063.6213.302, 44063.6213.303, 44063.6213.304.

 

Със заявление вх. № ГР-70-00-356 от 28.03.2013 година са импортирани модифицирани план-схеми и мнение № ТУ-4022 от 1.03.2013 година от „ Софийска вода “ – АД, за всички парцели – предмет на импортираните планове: ПИ с № 1100014, 1320005, 1320013, 1320032, 1320038, 1320039, 1320041, 1330009, 1330020, 1330021, 133019, 134005, 134009, 1320039, 1320041, 133009, 1330020, 1330021, 1330019, 134005, 134009, 1340012 и 1340013.

 

С молба вх. № ГР-70-00-356 от 25.04.2013 година е показано писмо изх. № АД-07-16-38Н/1 от 4.05.2011 година на изпълнителния шеф на „ Напоителни системи “ – ЕАД, за координиране на работен план – ПРЗ на поземлени парцели с № 1100014, 1320005, 1320013, 1320032, 1320038, 1320039, 133009, 1330019, 1330020, 133021, 1340005, 1340009, 1340012, 1340013 в землището на с. Горни Лозен, регион „ Панчарево “, и писмо изх. № 1022 от 13.06.2011 година на шефа на Басейнова дирекция за ръководство на водите в Дунавски регион с център Плевен.

Със заявление вх. № ГР-70-00-356 от 30.08.2013 година е импортирано мнение от Оперативна програма „ София – план “ по отношение на план-схеми за водоснабдяване и канализация към Подробен устройствен план на масив от поземлени парцели, м. Могилите и м. Често Раске, землище Горни Лозен.

 

Със заявление вх. № ГР-70-00-356 от 25.09.2013 година е импортирано съгласувателно писмо изх. № 70-3922 от 20.09.2013 година от министъра на земеделието и храните.

 

С придружително писмо вх. № ГР-70-00-356 от 29.07.2014 година е импортирана съгласувана електросхема и план от „ ЧЕЗ Разпределение България “ – АД, за ПИ с идентификатори: 44063.6213.119, 122, 133, 301, 300, 143, 303, 157, 160, 153, 163 и 304 от КККР на с. Лозен, кв. 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 19 и 20.

 

С писмо изх. № ГР-70-00-356 от 29.07.2014 година са изпратени до „ Държавен вестник “ за съобщаване ПРЗ, проект за отвесно обмисляне и план-схеми на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура за квартали 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 19 и 20, м. Орлова круша, землище с. Лозен.

 

На същата дата плановете са изпратени и до кмета на регион „ Панчарево “ за осъществяване на публично разискване и процедура по оповестяване.

С придружително писмо вх. № ГР-70-00-356 от 18.08.2014 година е импортирано геодезическо снимане и експертна оценка на дървесната растителност, заверени от дирекция „ Зелена система “ при Следствен отдел към окръжна прокуратура на 29.07.2014 година въз основа на мнение на ПКООСЗГ от 23.07.2014 година

Проектите са обявени посредством обявяване в Дъждовни води, бр. 67 от 12.08.2014 година

С писмо изх. № 6602-293/8 от 16.10.2014 година от кмета на регион „ Панчарево “ е върнат план за ПРЗ, проект за отвесно обмисляне и план-схеми на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура на квартали 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 19 и 20 след извършена процедура по публично разискване, при което няма постъпили възражения. Приложени са доказателства за законосъобразното осъществяване на процедурата.

 

Проектът е прегледан и признат от ОЕСУТ с протокол № ЕС-Г-87 от 18.11.2014 година, т. 15, със служебни оферти.

Протоколът е изпратен на заявителя с писмо изх. № ГР-70-00-356 от 19.11.2014 година

 

Със заявление вх. № ГР-70-00-356-[2] от 19.11.2014 година е импортирано писмо изх. № 26-00-11836 от 16.09.2014 година с приложено Решение № СО-06-04 от 2014 година на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, по оценка на въздействието върху околната среда.

 

Служебно е приложено Решение № 449 от 14.07.2011 година на СОС, с което са утвърдени ПРЗ и план-схемите на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура и скица за отвесно обмисляне за кв. 16, 17 и 18.

 

Допълнително е показан прелиминарен контракт с нотариална легализация на подписите сред „ Лега Интерконсулт – Пенков, Марков и Партньори “ – АД, като притежател на парцел с идентификатор 44063.6213.133 и „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, като притежател на парцел с идентификатор 44063.6213.300 за формиране на УПИ XXXV-133, 300, XVII-133, 300 и XVIII-133, 300, като след влизане в действие на Подробен устройствен план „ Лега Интерконсулт – Пенков, Марков и Партньори “ – АД, ще стане извънреден притежател на УПИ XXXV-133, 300 и XVII-133, 300, а „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД – на УПИ XVIII-133, 300. Приложена е схема от СГКК – София, за парцел с идентификатор 44063.6213.133.

 

С оглед изложената фактическа конюнктура от правна страна се откри следното:

Производството е по реда на § 124 ПЗРЗИДЗУТ по отношение на член 17 Закон за устройство на територията.

Искането за одобрение на плана е направено от заинтригувано лице по смисъла на член 131, алинея 1 и алинея 2, т. 1 Закон за устройство на територията – „ Ню ленд дивелъпмънт “ – АД, като притежател на парцели с идентификатори 44063.6213.153, 44063.6213.157, 44063.6213.160, 44063.6213.163, 44063.6213.300, 44063.6213.301, 44063.6213.302, 44063.6213.303, 44063.6213.304 и съсобственик в парцел с идентификатор 44063.6213.119 от КККР на с. Лозен.

 

Съгласие с плана от притежателя на парцел с идентификатор 44063.6213.133 – „ Лега Интерконсулт – Пенков, Марков и Партньори “ – АД, е инкорпорирано в показания прелиминарен контракт по член 17, алинея 3 Закон за устройство на територията.

 

Имотите – предмет на проекта, попадат в неурегулирана територия в зона за далекоперспективно развиване.

 

Доказано е съществуването на предпоставките по член 15 ЗУЗСО за допускане изработването на обстоен организационен проект за далекоперспективна територия според Общ устройствен план на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Допускане изработването на обстоен организационен проект за далекоперспективната територия е направено от способен орган – Столичния общински съвет.

 

Всички парцели – предмет на проекта, са урегулирани, като са съобразени имотните граници, условията за минимална повърхност и лице на УПИ по член 19, алинея 1 и устройствени зони „ Жв “ и „ Жм2 “, нормата на член 108, алинея 5 Закон за устройство на територията за оправдано устройване на територията и желанието на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.119 – съсобствен сред заявителя и трето лице, е формиран един независим УПИ и други в съсобственост с парцели 6213.133 и 6213.300.

 

За парцел с идентификатор 6213.122 – благосъстоятелност на трето лице, друго от заявителя, са формирани УПИ в съсобственост с парцели 6213.300 и 6213.301.

 

За парцел с идентификатор 6213.133 – благосъстоятелност на „ Лега Интерконсулт – Пенков, Марков и Партньори “ – АД, са формирани повече от един независими УПИ и други в общ УПИ с парцели 6213.119 и 6213.300.

За образуването на общ УПИ с парцел 6213.300 е показан прелиминарен контракт с нотариална легализация на подписите по член 17, алинея 3 Закон за устройство на територията.

 

За парцел с идентификатор 6213.143 – благосъстоятелност на трето лице, друго от заявителя, са формирани 2 бр. независими УПИ и други в съсобственост с парцел 6213.302.

 

За парцел с идентификатор 6213.153 са формирани повече от един независими УПИ със единодушието на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.157 е формиран независим УПИ XI-157 – „ За ЖС “, кв. 11, по имотни граници по единодушие на заявителя.

За парцел с идентификатор 6213.160 е формиран независим УПИ I-160 – „ За търговски и други общественообслужващи действия “, кв. 11, по имотни граници със единодушие на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.163 е образуван самостоятелен УПИ II-163 – „ За търговски и други общественообслужващи действия “, кв. 11, по имотни граници по единодушие на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.300 са формирани повече от един независими УПИ и други в общ УПИ с парцел 6213.119 и 6213.122 по единодушие на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.301 са формирани повече от един независими УПИ и други в общ УПИ с парцел 6213.122 по единодушие на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.302 са формирани повече от един независими УПИ и други в общ УПИ с парцел 6213.143 по единодушие на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.303 са формирани повече от един независими УПИ по единодушие на заявителя.

 

За парцел с идентификатор 6213.304 са формирани повече от един независими УПИ по единодушие на заявителя.

 

За одобрение на план за ПР по границите на парцелите в кадастралната карта е налице съображение по член 17, алинея 1 Закон за устройство на територията.

 

За одобрение на план за ПР, при който от наличните неурегулирани поземлени парцели са формирани повече на брой независими урегулирани поземлени парцели, е налице съображение по член 17, алинея 2, т. 1 Закон за устройство на територията.

 

За формиране на съсобствени УПИ XVII-133, 300 – „ За ЖС “, XVIII-133, 300 – „ За ЖС “, XXXV-133, 300 – „ За ЖС “, в кв. 9 е налице съображение по член 17, алинея 2, т. 3 и алинея 3 Закон за устройство на територията.

 

С плана проектантският колектив предлага формиране на УПИ, в които попадат повече от един парцел – благосъстоятелност на разнообразни лица, за реализиране на по-целесъобразно застрояване на съображение член 108, алинея 5 Закон за устройство на територията, а точно: в кв. 9: УПИ XX-119, 133, 300 – „ За ЖС “, XXI-119, 133, 300 – „ За ЖС “, XXII-119, 133 – „ За ЖС “, XXIV-119, 300 – „ За ЖС “, XXV-119, 300 – „ За ЖС “; в кв. 13: УПИ V-143, 302 – „ За ЖС “, ХI-143, 302 – „ За ЖС “; в кв. 15: УПИ VI-119, 300 – „ За ЖС “, VII-119, 300 – „ За ЖС “; в кв. 19: УПИ V-122, 301 – „ За ЖС “, VI-122, 300 – „ За ЖС “, Х-122, 300 – „ За ЖС, ХI-122, 301 – „ За ЖС “.

 

За формиране на тези УПИ не е потвърдено единодушие на притежателите на тези парцели и не са показани контракти по член 17, алинея 3 Закон за устройство на територията, заради което не е налице един от детайлите на фактическия състав, който да потвърди правното съображение за одобрение на ПР за тези УПИ.

 

Предвид горното проектът за регулация на тези УПИ не предстои на одобрение преди съблюдаване условието на член 17, алинея 3 Закон за устройство на територията.

Липсата на правна опция за одобрение на проекта за регулация за горните УПИ прави невероятно на този стадий от производството одобрение и на проекта за застрояване.

 

По отношение на тази част от ПРЗ производството ще бъде продължено след показване на контракти по член 17, алинея 3 Закон за устройство на територията.

УПИ, за които с актуалното решение не се утвърждава ПРЗ, са щрихирани в графичната част на проекта и текстово изписани.

Имотите, урегулирани за независимо застрояване от притежателите, попадат в устройствени зони „ Жм2 “ и „ Жв “, заради което предназначението на тези УПИ е „ за жилищно строителство “, което съответно предопределение е възможно в тези устройствени зони.

Имотите, попадащи в устройствена зона „ Оо “, урегулирани в нови УПИ I-60 и II-163 са планувани с съответно предопределение „ за търговски и други общественообслужващи действия “, което е възможно в тази зона.

Територията е обезпечена с терени за техническа инфраструктура посредством основаване на следните УПИ: в кв. 9: УПИ I – за пречиствателна станция и друга техническа инфраструктура, II – за КПС и друга техническа инфраструктура, III – за Търговско предприятие и друга техническа инфраструктура, XLVI – за помпена станция за питейна вода и друга техническа инфраструктура; в кв. 11: УПИ XII – за Търговско предприятие и друга техническа инфраструктура; в кв. 15: УПИ VIII – за Търговско предприятие и друга техническа инфраструктура, XVIII – за Търговско предприятие и друга техническа инфраструктура; в кв. 20: УПИ III – за контейнер за питейна вода и друга техническа инфраструктура, XIII – за Търговско предприятие и друга техническа инфраструктура. Същите са планувани за отчуждаване на съображение член 17, алинея 1, т. 2 ЗУЗСО.

 

Частите от парцели, попадащи в зона „ Тзв “, са урегулирани в УПИ VI – за озеленяване, и УПИ XV – за озеленяване, в кв. 12.

Предвид горното ПР и съответното предопределение на новообразуваните УПИ подхожда на Общ устройствен план на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

С горното е спазено условието на член 103, алинея 4 и член 104, алинея 1, изр. 2 Закон за устройство на територията.

 

Лицето (изход) към улица за всеки от новообразуваните урегулирани поземлени парцели се обезпечава по новопредвидената улична регулация, която е обвързана с настоящата такава.

 

С пробутване на новопроектираната улична регулация е спазено условието на член 14, алинея 3, т. 1 и алинея 4 Закон за устройство на територията.

Имотите, попадащи под новопредвидената улична регулация, са планувани за отчуждаване. С проекта се плануват и УПИ за алеи – също за отчуждаване.

 

С проекта за застрояване в УПИ, попадащи в зона „ Жм2 “ и планувани „ за жилищно строителство “, се планува застрояване със свободностоящи 3-етажни жилищни здания при Кк 8,5 м. За УПИ, попадащи в зона „ Жв “ и планувани „ за жилищно строителство “, се планува застрояване със свободностоящи 2-етажни жилищни здания при Кк 7 м. За УПИ, попадащи в зона „ Оо “ и планувани „ за търговски и други общественообслужващи действия “, се планува застрояване със свободностоящи 4-етажни нежилищни здания при Кк 12 м. В УПИ, планувани за техническа инфраструктура с обществена функционалност, са планувани за създаване свободностоящи едноетажни постройки.

Застрояването се утвърждава при съблюдаване условията за дистанции по член 31, алинея 1, 4, 5, член 32 и 35 Закон за устройство на територията.

 

Предвид горното с плана за проект за застрояване не се позволяват понижени дистанции към прилежащи парцели и/или здания, в това число през улица.

 

За обслужване на плануваното застрояване е планувано създаване на нужната техническа инфраструктура, като в сходство с условието по член 108, алинея 2 Закон за устройство на територията са показани следните план-схеми: за отвесно обмисляне, канализация, водоснабдяване, електрификация.

 

В производството по одобрение на ПРЗ и план-схеми на мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура са спазени административнопроизводствените правила – позволено е изработването на Подробен устройствен план по искане на заинтригувано лице по член 131, алинея 2, т. 1 Закон за устройство на територията от способния за това орган, планът е обявен по реда на член 128, алинея 2 Закон за устройство на територията на заинтригуваните лица, извършено е публично разискване на съображение член 128, алинея 5 по отношение на член 121, алинея 1 Закон за устройство на територията, планът е прегледан и е признат от ОЕСУТ.

 

Спазени са материалноправните разпореждания на ЗУЗСО, Закон за устройство на територията и актовете по използването му.

 

Подробен устройствен план е съгласуван с Общ устройствен план на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Планът за регулация е направен върху влезнала в действие кадастрална карта, утвърдена със Заповед № РД-18-46 от 18.08.2011 година на изпълнителния шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

С горното е спазена наредбата на член 115, алинея 1 и 2 Закон за устройство на територията.

Проектът е направен при съблюдаване условията на Наредба № 8 от 2001 година за размера и наличието на устройствените схеми и проекти.

Изпълнени са условията на член 19, алинея 4 ЗУЗСО и член 125, алинея 7 Закон за устройство на територията.

Извършено е изискуемото координиране на проекта за регулация и застрояване, план-схемите на техническата инфраструктура и съпътстващите ги материали със заинтересуваните централни и териториални администрации и със профилираните контролни органи и експлоатационни сдружения.

 

Проектното решение е оправдано и дава отговор на условията на член 108, алинея 2 Закон за устройство на територията.

На съображение член 21, алинея 1, т. 11 ЗМСМА, член 21, алинея 7 по отношение на алинея 1 ЗОС, член 15 ЗУЗСО и Решение № 84 от 25.02.2010 година на Столичния общински съвет, § 124 ПЗРЗИДЗУТ (ДВ, бр. 82 от 2012 г.), член 110, алинея 1, т. 1, член 115, алинея 1 и 2, член 14, алинея 3, т. 1 и алинея 4, член 17, алинея 1, алинея 2, т. 1 и 3 и алинея 3, член 31, алинея 1, 4, 5, член 32, 35, член 125, алинея 7 Закон за устройство на територията, член 19, алинея 4 ЗУЗСО, т. 6, 8 и 34 от приложението към член 3, алинея 2 ЗУЗСО и протокол на ОЕСУТ № ЕС-Г-87 от 18.11.2014 година, т. 15, Столичният общински съвет реши:

 

Одобрява план за:

–кв. 9, УПИ: ХХ-119, 133, 300 – за ЖС, XXI-119, 133, 300 – за ЖС, XXII-119, 133 – за ЖС, XXIV-119, 300 – за ЖС, XXV-119, 300 – за ЖС;

–кв. 13, УПИ: V-143, 302 – за ЖС, ХI-143, 302 – за ЖС;

–кв. 15, УПИ: VI-119, 300 – за ЖС, VII-119, 300 – за ЖС;

–кв. 19, УПИ: V-122, 301 – за ЖС, VI-122, 300 – за ЖС, Х-122, 300 – за ЖС, XI-122, 301 – за ЖС, като производството в тези елементи продължава да бъде висящо.

 

Производството по одобрение на проекта за регулация и застрояване за урегулираните поземлени парцели, посочени в т. 3 от решението, се продължава след осъществяване на процедурите по член 17, алинея 3 Закон за устройство на територията във връзка с засегнатите парцели, като решението на СОС в тези елементи става неразделна част от това решение.

 

Въз основа на утвърждения проект за застрояване не може да се издава виза за планиране, да се утвърждава (съгласува) капиталов план или да се издава позволение за градеж с допускане на понижени дистанции към прилежащите УПИ и/или здания, в това число през улица.

 

Решението и утвърденият план на обстоен организационен проект да се разгласяват на интернет страницата на Столична община – Направление „ Архитектура и градоустройство “ (sofia-agk.com), на съображение член 129, алинея 5 Закон за устройство на територията.

 

Решението да се заяви на заинтересуваните лица по реда на член 129, алинея 1 Закон за устройство на територията.

 

Решението може да бъде обжалвано по реда на член 215, алинея 4 Закон за устройство на територията пред Административния съд – София-град, в 30-дневен период от съобщаването.

 

Жалбите се подават в регион „ Панчарево “ и се изпращат в Административния съд – София-град, от отдел „ Правен “ на Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община.

 

Председател: Е. Герджиков

 

__

 

Свързани документи:

 

Борис Милчев - Как се вършат милиони с общинска заплата

 

Документи

 

Продължение на писмо до Иван Костов от Едвин Сугарев

 

Решение на Столичен общински съвет №122- 22.02.2007 г

 

Решение на Столична община 440-2015

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР