Пресиян Коев пътува от страна на БФТ заедно с българските

...
Пресиян Коев пътува от страна на БФТ заедно с българските
Коментари Харесай

Пресиян Коев: Дано Australian Open да бъде катапулт за младите ни тенисисти през 2023 г.

Пресиян Коев пътува от страна на БФТ дружно с българските тенисисти, които ще вземат присъединяване на първия за 2023 година шампионат от Големия шлем - Откритото състезание на Австралия. България ще бъде показана от рекорден брой юноши и девойки.

При юношите ще играят първенците от „ Ориндж Боул " Илиян Радулов и Адрияно Дженев. Илиян Радулов ще бъде подложен под №2, а Адриано Дженев също ще стартира от главната скица. При девойките Йоана Константинова се класира за главната скица, а Росица Денчева и Елизара Янева ще започват от квалификациите.

Откритото състезание на Австралия стартира на 21 януари. От 13 януари родните гении пък ще вземат участие на шампионат в Тралалгон. Пресиян Коев даде особено изявление за уеб страницата на Българска федерация по тенис.

- Г-н Коев заминахте за Австралия с българските тенисисти. Какви са упованията ви?
- Петимата наши състезатели на Australian open са дебютанти През 2022 година те записаха победи на мощни шампионати. Доста от противниците им са познати и са надделявали против тях. Най-вече погледите са ориентирани към Илиян Радулов, който ще бъде втори подложен на Australian open. Знам, че всички наши състезатели са провели отлична подготовка. Намират се в добра форма и имат самочувствието да реализират победи.

- Какво е най-важното преди дебют на подобен шампионат?
- Участието на подобен шампионат е опит и потапяне в най-дълбоките води на професионалния тенис. Основната скица при юношите и девойките стартира във втората седмица на главната скица при мъжете и дамите. Там младите играчи ще могат да бъдат дружно с най-големите звезди на тениса сега. Този опит ще е скъп. Най-вероятно и петимата ни тенисисти ще имат класирането и опцията да играят на всичките шампионати през годината от Големия шлем. Убеден съм, че още българи ще се прибавят към тях за " Ролан Гарос ". Това ще им даде успокоение и убеденост да възнамеряват подготовка по този начин, че пиковете им да бъдат за шампионатите от Големия шлем, ще ги накара да роботят още по-професионално и целеустремено.

- До какъв брой резултатите от предходната година оказват помощ на младите ни тенисисти?
- Този опит им оказва помощ. Доброто присъединяване на шампионатите от най-висока категория им дава самочувствие. Тук би трябвало да прибавим и шампионата в Пловдив, който също е от най-висока категория. Трябва обаче да отбележим, че огромна част техните връстници към този момент имат опит и на равнище шампионати за мъже и дами. Така от гледната точка на шампионати за юноши и девойки сме доста добре, само че от позиция на шампионати за мъже и дами леко изоставаме. Ще е хубаво да има повече ITF шампионати за мъже и дами в България.

- Как ще коментирате сериозните триумфи на българските тенисисти през предходната година?
-Само позитиви може да има за страхотното показване! Видно е, че има напредък и подтик в представянето. Преди години си припомням когато Томова и Шиникова бяха отвън топ 400, а внезапно Изабелла скочи напред в класацията. Тогава си приказвах с треньора на Вики, който сподели, че това показване на Шиникова е стимулирало още повече Томова да покаже най-хубавото от себе си. Можем да кажем, че се получава доста здравословна конкуренция сред младите ни гении. Имената с положителни резултати при юношите и девойките през 2022 г са разнообразни. Това демонстрира дълбочина на групата от състезатели, идващи към мъжкия и женски народен тим на България.

- Пътувате като група на този шампионат. Това оказва помощ ли на състезателите?
- Разбира се, че оказва помощ наличието на треньор. В годините сме си говорили по какъв начин български състезатели се показват по-добре когато има екип с тях. Това е стъпка в вярната посока. Надявам се на идващите шампионати от Големия шлем българския щаб да бъде още по-голям.

- Какво ще пожелаете на младите ни състезатели за шампионатите в Австралия?
-Да се насладят на момента. Да покажат най-хубавото от себе си в което съм уверен. Australian Open да бъде катапулт за тях през 2023 г.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР