Преработващата промишленост движи увеличението на индустрията през юли с годишен

...
Преработващата промишленост движи увеличението на индустрията през юли с годишен
Коментари Харесай

Промишленото производство нараства с 4.2% през юли

Преработващата индустрия движи нарастването на промишлеността през юли с годишен растеж от 6.3%.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Производствената инфлация доближава 4.7% през юли

Токът и медта са главните фактори, които дърпат заводските цени нагоре
30 авг 2017
Българската стопанска система: На крилете на потреблението

Брутният вътрешен продукт пораства с едни от най-бързите си темпове от рецесията насам. Този път главният мотор е потреблението
18 авг 2017
Промишленото произвеждане забавя растежа си през юни

Оборотите в търговията на дребно и строителството също означават по-слабо покачване на годишна база
8 авг 2017

Индексът на промишленото произвеждане отбелязва нарастване с 4.2% през юли по отношение на същия интервал на предходната година. Темпът се форсира спрямо регистрирания през юни, излиза наяве от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Повишението въпреки всичко е надалеч от равнището при започване на дейния сезон - през юни индикаторът означи най-големият си растеж от октомври 2007 година (9.4%).

Преработващата промишленост е единственият мотор на позитивната смяна през месеца. Същевременно другите два бранша компенсират част от интензивността - добивната индустрия и производството на електрическа, топлоенергия и газ приключват месеца с намаляване в продукцията през юли.

Добивът се свива

Преработващата индустрия движи нарастването на промишлеността през юли с растеж от 6.3% на годишна база. Най-значително е покачването на производството на артикули от метали (без машини и оборудване) - 37.7% на годишна база, следвано от машини и съоръжение (24.6%) и медикаменти (19.9%). В същото време максимален спад се следи при производството на тютюневи произведения – 26.4%.

Добивната индустрия пък компенсира част от интензивността в преработващата - производството понижава с 0.8% по отношение на същия месец на предходната година. Всички индикатори се утежняват. Докато през юни добивът на неметални материали и първични материали падна едвам с 2.7%, през юли понижението доближава 17.9%. Добивът на железни руди също отбелязва спад - с 2.5%, а при въглищата има нарастване, само че малко (7.2%) спрямо предходния месец (почти 30%).

Другият фактор, който дърпа показателя на промишленото произвеждане леко надолу за пети следващ месец, е производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ, което отбелязва намаляване от 1.4% през юли на годишна база.

Търговията пораства, само че постепенно

Продажбите на дребно нарастват през юли - с 2.4% на годишна база, като това е трети следващ месец на закъснение на темпа. През юли смяната беше 2.6% в посока нагоре, а през май - 6.3%, съгласно данните на Национален статистически институт. Търговията с компютърна и информационна техника още веднъж излиза на напред във времето с максимален растеж за месеца (20.3%), следвана от продажбите на дребно в неспециализирани магазини с разнородни артикули (18.1%) и медикаменти (7.9%).

Значително намаляване на годишна база отбелязва оборотът в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, където спадът е с 17.1%. Свиването продължава към този момент съвсем година, като евентуално се дължи на покачването в цените на горивата за битови потребности по отношение на същия интервал на миналата година.Пети месец на растеж в строителството

Строителната продукция отбелязва пети следващ месец на нарастване, демонстрират данните на Национален статистически институт. През юли смяната е 7.9% в посока нагоре в съпоставяне със същия месец на 2016 година, както и 0.6% растеж на месечна база. Макар да наподобява малко, темпът е добър на фона на продължителния спад на интензивността през 2016 година Сградното строителство пораства за шести следващ месец - с 15.9% на годишна база. Гражданското строителство обаче още веднъж понижава - с 0.9% през юли, откакто предходните два месеца регистрира нарастване. Като цяло се чака тази година да бъде удобна за бранша. Прогнозите са, че държавните разноски ще нарастват, дружно с дълго чаканото начало на планове по европейските стратегии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР