Препятствията, пред които се изправя европейската военна операция Ирини, за

...
Препятствията, пред които се изправя европейската военна операция Ирини, за
Коментари Харесай

Операция Ирини и границите на европейските амбиции

Препятствията, пред които се изправя европейската военна интервенция " Ирини ", с цел да извърши сполучливо задачата си за надзор на оръжейното ембарго, наложено от Организация на обединените нации на Либия, демонстрират компликациите пред Европейски съюз да се утвърди на интернационалната сцена.

Европейски Съюз обявява упоритостите си в заключенията за европейската политика за защита, признати в сряда вечерта. Страните членки удостоверяват своята европейска " еднаквост ", изявяват предпочитание за усилване на стратегическата си автономност, удостоверяват клаузата за взаимна поддръжка при положение на въоръжена експанзия против някоя от тях и акцентират нуждата от понижаване на зависимостта си в гарантирането на сигурността.

Но не става дума да се слага под въпрос трансатлантическата връзка, нито да се дублират средствата с тези на НАТО, увери един от създателите на тези изводи.

Полша и няколко други страни членки отхвърлиха да приказват за европейски суверенитет, с цел да не обиден съдружника си Съединени американски щати, изясни той. Компромисът се състои в концепцията за европейска еднаквост.

Въпреки това заключенията се считат за прогрес, защото " те ще разрешат на Европейски Съюз да придобива качества, с цел да ръководи интервенции и да стартира планове в региона на сигурността и защитата ", изяснява представител на страна членка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР