Препоръчвам на депутатите да въведат зелен сертификат за достъп до

...
Препоръчвам на депутатите да въведат зелен сертификат за достъп до
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Препоръчвам на депутатите да въведат зелен сертификат за достъп до Народното събрание

Препоръчвам на депутатите да вкарат зелен документ за достъп до Народното събрание. Това не е работа на здравния министър, дано те решат. Това сподели на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Епидемиологичната конюнктура се усъвършенства. Утре евентуално ще излезем от тъмночервената зона, похвали се Кацаров.

След като ЕМА е одобрила имунизацията, несъмнено, че и децата в България от 5 до 11-годишна възраст ще могат да се имунизират, съобщи Стойчо Кацаров.

На децата не може да се прави здравна операция без родител или аставник. По същия метод ще се прави имунизацията против Коронавирус, изясни здравният министър в отговор на въпрос на Българска национална телевизия.

Не сме в плато, кривата спада доста внезапно, разяснява неговият консултант проф. Мира Кожухарова във връзка разнообразни тълкования на данните. Заразените понижават, а с това понижават и хоспитализациите, регистрира тя. По време на цялото разпространяване на вълната броят на хората в болница не доближи даже 9000, а проектът ни беше разчетен за 10 000, разяснява проф. Кожухарова.

"Смъртните случаи също понижават, само че броят им е висок. Това е обвързвано с редица особености на нашето съществуване, най-много заради отхвърли от имунизация ", добави Кожухарова. Макар и постепенно, броят на имунизираните въпреки всичко се усилва, уточни тя. Към вчерашния ден 28% от имащите право на имунизация у нас към този момент са имунизирани.

Здравните управляващи регистрираха позитивен резултат от зелените документи. Именно с помощта на тях е имало висок % на хора, които се тестват.

„ Това има доста позитивен резултат в епидемиологична вълна, тъй като се хващат случаите”, изясни проф. Кожухарова.

По думите ѝ над 25% е имунизираното население все още у нас.

Министерство на здравеопазването взе решение, като признателност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен орден.

Удължават периода за освобождение от карантина за хора, които идват в страната без зелен документ. До момента този период е 24 часа. С нова заповед на здравния министър ще стане 3 дни.

Едва в края на тези 3 дни искащите могат да си създадат тест и да се освободят от карантината. Ако той е позитивен, ще се ревизира какъв е вариантът на болестта.

Само идващите от Южна Африка няма да могат да се освобождават от карантина, изясни министър Стойчо Кацаров.

Ще бъдат затегнати разпоредбите и за влизане от Гърция у нас, защото прилежащата страна влиза в алената зона.

Разрешават извънкласните занимания. Създава се и опция за в допълнение самостоятелни съвещания, заявяване на изпити. Това става със заповед на здравният министър, която влиза в действие от 1 декември. В заповедта се трансформират и опциите за в допълнение и дуално образование.

Децата, които са били тествани сутринта, не би трябвало да се тестват още веднъж следобяд, изясни министърът. Относно съществуването на проби, Кацаров увери, че предоставените проби са над 1 млн. Днес ще бъдат предоставени още толкоз. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. проби, които трябвало да стигнат до края на годината.

„ Ситуацията в страна позволява със напълно деликатни стъпки да вкараме точки, с които да улесним образователния развой. Променихме заповедите, с цел да може процесът да е най-пълноценен. Обсъдени са с образователните управляващи. Причината за това е, че има деца, които имат потребност от спомагателни уроци и съвещания, има потребност от осъществяване на изпити”, изясни зам.-министър Златанов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР