Препоръчително е да ядем поне по пет пъти на ден

...
Препоръчително е да ядем поне по пет пъти на ден
Коментари Харесай

9 от най-странните тропически плодове

Препоръчително е да ядем най-малко по пет пъти дневно плодове и зеленчуци. Понякога обаче ни писва да консумираме едни и същи и ни се желае да разнообразим с нещо по-интересно.

По света има голямо многообразие от плодове - някои, от които са освен доста вкусни, само че и задоволително екзотични, с цел да разсънят интереса ни и да пожелаем да зарадваме небцето си. Вижте девет от най-странните тропически плодове.

Рамбутан

Името рамбутан значи " окосмен " на индонезийски, филипински и малайски. Този плод безспорно се характеризира с окосмен тип. Външността му не е изключително апетитна, само че бялата водниста сърцевина има доста сладостен усет. Рамбутанът се слави с богато наличие във витамин С и калий.

Анато

Познат и като ачиоте, това в действителност е семето на дърво със същото име, което се среща в тропическите региони на Америка, като Колумбия, Бразилия или Еквадор. Анато има мощен червен цвят, който се извлича от неговите семена и нормално се употребява за оцветяване, и като фалшификация в обичайните локални храни.

Тамарийо

Отглежда се в тропически региони, има горчив усет и формата му припомня за домат. Ето за какво плодът е прочут и като доматено дърво. Тамарийото се характеризира с високо наличие на желязо, калий, магнезий, фосфор и витамини А, С и Е.

Кивано

Известен и като Африканска рогата краставица, киваното е страховит плод, който, когато е узрял, придобива жълто-оранжев цвят извън, а вътрешността му става лимонено-зелена.

Семената на плода се ядат, а текстурата към тях е като желе. Киваното съставлява забавна комбинация от усети, които съчетават тези на краставици, тиквички, киви и банани. Плодът е богат на калий, магнезий и витамини А и С.

Мангостин

Екзотичният мангостин е плод с генезис от Южна Азия. Изключително скъп е, поради забавния си усет и високото наличие на антиоксиданти. Откроява се и със своите противовъзпалителни резултати. Много хора го назовават " Кралицата на плодовете ", поради разнообразните му потребни свойства за организма.

Ръката на Буда

Този чудноват цитрусов плод с забавна форма има доста прелестен лимонен мирис. На усет е нито кисел, нито горчив и няма съвсем никакви пулпи. Не се употребява необятно за кулинарни цели, само че наситеният мирис прави ръката на буда съвършен за основаване на дестилати, цитрусови масла и освежители за въздух.

Карамбола

Карамболата е сладостен плод с доста истинска форма. Съдържа витамини А и С, фосфор и калий. Яде се както недопечен, по този начин и приготвен. Кората му също е годна за консумация. Наричан още плод-звезда, карамболата се употребява и за украса, поради формата, която получава като го срежем.

Питая

Питаята, по-известна като драконов плод, пораства в разнообразни типове кактус. Плодът, който не е прекомерно сладостен на усет, има бодли по кората и се среща в три разновидности, само че постоянно със семена. Познатите типове са жълт извън с бяла сърцевина, алена кора с бял плод, или червен извън и от вътрешната страна.

Драконовият плод е богат на витамини В и С, калций, желязо и фосфор. Семената, които са годни за консумация, съдържат потребни мастни киселини.

Личи

С генезис от Филипините, личито е високо ценено в китайската кухня. Вътрешността му е бяла и се яде, за разлика от семената обаче, които не са годни за консумация.

Плодът се слави със своя леко кисел и доста характерен усет и мирис. Личи съдържа огромни дози витамин С и калий. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР