Преподобният Тимотей живял през VIII век в Мала Азия. Още

...
Преподобният Тимотей живял през VIII век в Мала Азия. Още
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Тимотей и на свети Евстатий Антиохийски, Изповедник

Преподобният Тимотей живял през VIII век в Мала Азия. Още на млади години поискал да посвети живота си на Бог и станал духовник в една обител на планина Олимп (в тази планина през IХ век бил духовник и славянският просветник свети Методий).

Тимотей по темперамент бил почтен и непосредствен, общувал с близост и примирение. Подвизавал се в пост, самоограничение и посвещавал цели нощи на молитвата. Успял да надвие плътските си стремежи, станал непознат на пристрастеностите и придобил духовно съвършенство.

Така се удостоил да стане храм на Светия Дух и получил подарък на излекуване и власт над бесовете. По неговите молебствия ставали доста чудеса: изцеления на всевъзможни недъзи и изпъждане на нечисти духове от хората.

Свети Тимотей живял множеството време като аскет по планини и пустини. В подобен живот той достигнал дълбока напреднала възраст и се упокоил в 795 година

Свети Евстатий е роден в град Сиде, Памфилия (на южния бряг на Мала Азия) в към 260 година и е измежду най-великите църковни персони на IV век. Той имал високо обучение и твърдо отстоявал вярното християнско обучение. Най-напред бил определен за свещеник на град Бероя (Верия, през днешния ден Алепо) в Сирия, а по-късно поради положителното му и сполучливо служение в 323 година бил определен за архиепископ на Антиохия Велика (в Сирия). Участвал в Първия космополитен събор (325 година в Никея) и бил измежду бранителите на православието.

Ереста арианство обаче траяла да се популяризира с поддръжката и на властта. През 330 година арианите свикали в Антиохия събор против архиепископ Евстатий и издействали от императора декрет да го в профил. Светителят бил измъчван и заточен в Траянопол в Тракия (днес в региона на град Александруполис, Гърция). Там умрял като изповедник на вярата в 360 година Едв
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР