Преподобни Патапий се родил в гр. Тива (при п. Нил,

...
Преподобни Патапий се родил в гр. Тива (при п. Нил,
Коментари Харесай

Св. преподобни Патапий Египетски, чудотворец

Преподобни Патапий се родил в гр. Тива (при п. Нил, Египет) от родители християни и там бил бъзпитан в благочестие. Като станал пълновръстен, той оставил светската суетност, станал духовник и при непрестанни писания и молебствия се подвизавал в в пустинята.

Скоро името му се популяризирало. Мнозина почнали да го посещават, да желаят неговите препоръки. И тогава Патапий, виждайки, че не може да живее в самотност и мълчание, както той желаел това, се преселил в Цариград.

Там живял в една килия близо да Влахерна, молейки се през деня и нощем. Но славата му не могла да се укрие от хората. Бог удостоил своя ласкател с чудотворна мощ и всички заболели, които с религия търсели неговата помощ, получавали изцерение посредством неговите молебствия.

***Преподобният Патапий умрял при започване на VII в. Свети Андрей Критски има две слова за деня на свети Патапий и поверие за чудесата и успението му. Житието му е написано от свети Андрей, откакто светецът му се явил насън, тъй като изначало свети Андрей, слушайки за многото му чудеса, се отнасял към тях с съмнение и неуважение. Бел.ред.

Той бил заровен с чест в църквата на свети Иоан Предтеча, за популярност на Христа, нашия Бог, прославян в Своите светии, на Когото прилича чест и поклонение, с Отца и Светия Дух во веки. Амин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР