Преподобни Давид от младини прекарвал живота си във въздържание. Той

...
Преподобни Давид от младини прекарвал живота си във въздържание. Той
Коментари Харесай

Преп. Давид Солунски. Преп. Давид Български

Преподобни Давид от млади години прекарвал живота си във самоограничение. Той напуснал отечеството си - Мала Азия и пристигнал в Македония. Живял като аскет покрай град Солун в една барака под бадемово дърво. Идващите при него той наставлявал в пътя на спасението. Като угасил в себе си пристрастеностите, той оставал незасегнат и от естествения огън. Преподобни Давид починал в 540 година Мощите му почивали в Солун в църквата, наречена на неговото име.

Св. цар Давид Български, наименуван Мокри е придворен от югозападната част на Първото българско царство, от втората половина на X в. Той е брат на Цар Самуил и най-големият от четиримата синове на комит Никола, които през 976 година повеждат битка против Византия за отвоюване на източните лимити на царството, завладени от византийците пет години по-рано. Предполага се, че Давид владее директно област, намираща се в югоизточната част на историко-географската област Македония сред реките Вардар и Бистрица или на югозапад, в Преспа.

Предполага се също по този начин, че умира още през същата 976 година или малко по-късно. Сигурни са сведенията за това по какъв начин Давид умира - той е погубен от скитащи власи в околност по пътя сред Преспа и Костур, наречена " Красивите дъбрави (дъбове) " (на гръцки: καλή δρυς - кале дрис). Дали власите в действителност не са пазителите на прохода сред Костур и Преспа или убийството му е проведено от Византия е предмет на догадки, а главния извор за тези събития, Йоан Скилица мълчи по въпроса.

В памет на най-големия си брат, Давид, и на родителите си, Никола и Рипсимия, през 993 година българският лидер Самуил слага каменен надпис, открит в черквата от 10 век при село Герман до Преспанското езеро.

Св. Давид е най-големият от братята Комитопули, синовете на комит Никола, оглавили битката на българския народ против византийското завладяване след рухването на столицата Велики Преслав и източните земи под византийска власт (971 г.). Българското болярство, правилно на изконната антична българска традиция страната да се ръководи от " царския жанр " (в случая така наречен Крумова династия), избрало четиримата Комитопули (Давид, Мойсей, Арон и Самуил) за наместничество. Както наподобява, синовете на комит Никола били най-близките родственици на династията, може би по линия на Гаврил, брат на цар Симеон Велики.

През 976 година, употребявайки непредвидената гибел на император Йоан І Цимисхи и избухналата във Византия революция, Комитопулите минали в уверено нахлуване. Давид ръководел направлението към Солун - в съответната обстановка най-важният византийски център за експанзия против свободните български земи. За злощастие, св. Давид умрял още при започване на придвижването, а това станало в местността Красивите дъбрави по пътя сред Костур (дн. Кастория, Гърция) и Преспа. На връщане от една военна акция в Солунско той бил подло атакуван и погубен от скитници власи, които очевидно сътрудничели с византийските управляващи. Няма достоверни данни св. Давид и братята му да са носели царски трофеи - те признавали законния държател цар Борис ІІ (намиращ се от 971 година във византийски плен).

Давид е един от типичните образци за национална канонизация, усвоена и от църквата. Негови облици се срещат в десетки църкви от 19 век. Паметта на Свети Давид, цар Български се отбелязва дружно с онази на Светите Седмочисленици - на 27 юли.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР