Преподавателят в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц.

...
Преподавателят в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц.
Коментари Харесай

УНСС уволни дисциплинарно преподавателя, който протестира срещу посещение на Борисов

Преподавателят в Университета за национално и международно стопанство (УНСС) доцент доктор Мартин Осиковски, който на 2 април разгласи, че подава оставка от управителни постове в символ на митинг против предизборното посещаване на премиера Бойко Борисов там, е бил уволнен дисциплинарно. Това оповестиха в против уволнението, подписано от ректора проф. Димитър Димитров, студенти от висшето образователно заведение.

Два дни преди парламентарните избори, когато Борисов беше посрещнат от ректора тържествено, а визитата беше излъчено онлайн във Facebook, преподавателят в катедра " Медии и публични връзки " написа в профила си:

" Беше позволено един български университет да се трансформира в снимачна площадка за . Намирам това за обидно във връзка с автономията като цяло, на толкоз доста хора, които работят или учат тук и които се усещат, меко казано, дискомфортно от това, че несъзнателно са превърнати в домакини на предизборна обиколка точно на последния ден от предизборната акция на Политическа партия ГЕРБ. СРАМ!

Университетите, с които животът ми е обвързван от млади години и в които съм учил, прелестните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми разрешават да подмина това с нехайство - иначе не мога. Поради тази причина, като алегоричен израз на противоречие и митинг, с актуалното декларирам, че:

Подавам оставка от " управителната " служба " основен секретар по уеб връзки " на Университета, отдръпвам се като член на редколегията на " Научни писания " и " Годишник на УНСС ", отдръпвам се като член на атестационната комисия на факултет " Икономика на инфраструктурата ".



Намерението на Осиковски беше да след този алегоричен митинг да остане елементарен учител. Това обаче не се е случило.

" 21 април 2021 година доцент Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на член 190, алинея 1, т. 4 от КТ - корист с доверието на работодателя , член 187, алинея 1, т. 8 - корист с доверието и уронване на положителното име на предприятието и член 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и чиновниците на Университета да пазят престижа и положителното име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него ", афишират в петицията си студентите.

" Убедени сме, че позицията, изразена от доцент Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя показва неговата персонална позиция по повод съответно на събитията от 2 април, а не във връзка с институцията като цяло. Позицията показва преданост към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше обучение и според разбиранията и убежденията на уволнения учител ", декларират още младежите.

И упорстват за незабавна анулация на заповедта за дисциплинарно уволняване на доцент Осиковски.

" Намираме наложеното наказване за тежко посягане против свободата на изложение на персонално мнение. Смятаме, че това е извънредно притеснително в подтекста на устойчивото утежняване на изискванията за независимост на словото в България ", се споделя още в петицията, под която са се подписали близо 4000 души.

Реакциите

Няколко дни след обявата, управлението на УНСС е изискало от Осиковски писмени пояснения.

" Още тогава усетих накъде отиват нещата ", разяснява той пред " Свободна Европа ".

" Моята обява е взета и е изтълкувана в един преломен смисъл. В претекстовете да вземем за пример се показва, че аз настоявам, че на територията на кампуса е извършена политическа предизборна пропаганда в тесния юридически смисъл на това разбиране. Според изборните правила това съставлява нещо доста съответно - знаци и намерено приканване за гласоподаване за съответна партия. Такова нещо в своя пост не съм твърдял. Дори не съм използвал тези думи. Аз съм коментирал духа на това, което се случи, не неговата писмен знак ", добави той.

Осиковски също е безапелационен, че не е уронил престижа на университета и не е възнамерявал да направи това.

" Дори в противен случай. Смятам, че моето деяние способства за престижа на една просветителна институция. То изкарва на повърхността различия, терзания, тревога. А това постоянно е индикатор за съществуване на добър вътрешен имунитет на университета като общественост. То демонстрира, че общността е подготвена да забележи заплаха и да се съпротивлява против тази заплаха ", сподели той.

От УНСС показват подготвеност да дават претекстовете за уволнението , само че откакто се съветват с юрист.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР