Преподавателят на ЮЗУ Неофит Рилски“ доц. Стефан Дечев напуска работа,

...
Преподавателят на ЮЗУ Неофит Рилски“ доц. Стефан Дечев напуска работа,
Коментари Харесай

ВМРО разкри кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград

Преподавателят на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ доцент Стефан Дечев напуща работа, само че преди да предприеме тази крачка е подсигурил назначението си в друго висше образователно заведение. След като с години е подкрепян в академичното си развиване, доцент Стефан Дечев стартира да „ плюе в остарелия бунар, тъй като към този момент пие вода от нов “ . Това обясниха от Вътрешна македонска революционна организация в своя позиция, в която разкриха кой съгласно тях стои зад акцията против Югозападния университет в Благоевград. 

В края на 2023 година се появява информация, че в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ са нанесени оценки на студенти , само че подписът на изпитващия учител не е същият, в тази ситуация на доцент Дечев. Със случая се заема Министерството на образованието и науката /МОН/ и Прокуратурата в Благоевград. Ръководството на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ е предоставило изисканата информация и е съдействало на МОН и Прокуратурата. Оказва се, че разлика в оценките на студенти от изпитния протокол, който е предал доцент Дечев, и оценките в основната книга на ръководителя на Катедрата няма , само че за протоколите от изпити някогашният учител не загатва нищо .

Внушенията, които прави доцент Дечев, не престават с това, че студенти по „ Право “ са приключили ЮЗУ „ Неофит Рилски “ в съкратени периоди , процедура, която законът не разрешава. Фактите са, че законът за довеждане докрай на висше обучение е от 2022 година, а обвиняванията на доцент Дечев са за интервала 2015-2018 година, когато това е допустимо , съгласно тогава настоящия закон.

Към момента няма обвинен за осъществените закононарушения , за които доцент Дечев твърди. Не са разпитани задоволително на брой ръководители и преподаватели, които да защитят академичната общественост и студентите, които са приключили ЮЗУ „ Неофит Рилски “. В медийното пространство се появиха текстове, в които се счита, че дипломите на възпитаниците на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ са нелегитимни , което поражда едно излишно напрежение измежду приключилите.

Нека напомним въпреки всичко кой е доцент Дечев, написаха още от Вътрешна македонска революционна организация. Те настояват, че той е прочут с връзките си със скопската антибългарска агитация . Неведнъж е пропагандирал България да отдръпна „ неоснователните си искания “ към езика в Македония и е защитавал политиката на Скопие да фалшифицира обстоятелства от българската история.

„ В България тематиката „ Македония “ е обрасла с доста романтика и митология, само че е извънредно време българската страна да приключи претенциите си към македонския език “ , споделя в едно свое медийно присъединяване въпросният „ български “ академик.

Но да беше единствено това: „ Не се знае тъкмо какво се прави и какво София желае от македонците. Вероятно да закрият страната си?! “ , продължава въпросният труженик за истина в друго свое присъединяване в медиите.

„ Притеснително е също по този начин, посредством договаряния сред две страни да се търси единодушие за единствено една историческа истина. Съвременната историография от дълго време е приела съществуването на множествени тълкования като резултат от разнообразни вероятности “ , продължава антибългарската си теза той в друга национална медия.

И всичките тези мнения той прави на фона на невижданите претенции и изказвания от страна на политиците в Скопие , които вършат опит да заличат всяка българска диря в историческите обстоятелства десетилетия, епохи обратно. Само да напомним, че това не са първите „ научни “ прояви на доцента. Преди десетина години съобщи, че популацията в Западните околности (днес в Сърбия) било с аморфно национално съзнание още пред 19 в. и по тази причина претенциите на България за ценене правата на българите били пресилени и политически . Тезите на „ обвинителя “ Дечев са в действителност старите сръбски и югославски тези от 19 и 20 век, на сходни на него „ учени “ Цвиич, Белич и на Йосиф Брос Тито.

Спекулациите, които точно този проскопски представител цели да внуши, имат само като задание оронване на престижа на един от университетите , който е значим учебен център за Родината ни. Това би трябвало да спре неотложно, безапелационни са от Вътрешна македонска революционна организация. 

Компетентните органи би трябвало да прегледат всички документи, а освен тези, посочени от доцент Дечев. Да бъдат разпитани повече преподаватели и студенти , както и членовете на Студентския съвет и инспекциите да са на място .

ЮЗУ „ Неофит Рилски “ е научен център, който е с изключителна значимост за Югозападна България. Ученици, приключили междинното си обучение в Благоевградска, Кюстендилска област го избират заради близостта до родните им места.

Голям е броят и на предпочелите да получат тапия за висше обучение в този ВУЗ от други области на Р България. След довеждане докрай на висшето си обучение възпитаниците на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ са конкурентноспособни на пазара на труда след даване на дипломата за приключено висше обучение.

Към момента няма информация нито една държавна институция или шеф да е оспорил дипломите , получени в университета в Благоевград.

Чуждестранни студенти също избират ЮЗУ „ Неофит Рилски “ за довеждане докрай на висше обучение. Не е дребен броят на тези, които идват от районен съд Македония.

С оронване престижа на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ искащите да учат ще се разколебаят и ще предпочетат небългарски висши образователни заведения .

Не беше от дълго време интервалът, когато в по-малки градчета на районен съд Македония се навъдиха университети, които не бяха на равнището на университетите в Р България, само че съумяха да отклонят искащите младежи от районен съд Македония да получат обучение в България. С очерняне положителното име на университета в Благоевград желанието на младежи от югозападната ни съседка може да намалее още . А дали това не е същинската цел на клеветническата акция против Югозападния университет в Благоевград?

Освен, че доцент Стефан Дечев преподава в български университет, той е учител и в университета в Скопие . Случаен ли е този факт, изключително поради неговите медийни изяви и изразявани обществено позиции, единствено част от които цитирахме нагоре?

Според нас от Вътрешна македонска революционна организация – не!

И още един факт: доцент Дечев пуска своите сигнали и МОН автоматизирано стартира инспекция, а „ напълно инцидентно “ зам.-министър в това министерство е неговият брат Емил Дечев .

Как до момента в който беше учител в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ за доцент Дечев нямаше нередности? Все отново данните, с които спекулира, са от времето, когато е бил постоянен учител в университета в Благоевград . Защо тогава не изнесе информацията за нередностите, за които той твърди, че са се случвали?

Към момента обвиняванията са към незнаен причинител . Доказателства за осъществени закононарушения няма, а събраната информация от проверяващите органи е непълна.

Факт е, че единствено след няколко месеца приключилите приблизително обучение ще стартират да размишляват къде желаят да получат висше обучение . Част от студентите, приключили бакалавърска степен, ще желаят да продължат образованието си в магистърски стратегии. Надяваме се, че в най-скоро време обвиняванията против ЮЗУ „ Неофит Рилски “ да бъдат опровергани и университетът ще е конкурентноспособен с други висши образователни заведения в страната и чужбина. Всяко едно закъснение на изясняване на събитията ще е щета за университета в Благоевград.

„ Нека не забравяме, че ЮЗУ „ Неофит Рилски “ е дал обучение на политици, културни дейци, учени, адвокати и още доста общественици в България! Опорочаване на името на тази просветителна институция не води до нищо положително. И фактът, че един човек със противоречиви другарски връзки със Скопие стои зад тези изказвания, не трябва да остава неусетен за обществото “ , написаха още от Вътрешна македонска революционна организация. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР