Преподаватели от Босфорския университет в Истанбул протестираха вчера срещу встъпването

...
Преподаватели от Босфорския университет в Истанбул протестираха вчера срещу встъпването
Коментари Харесай

Босфорският университет в Истанбул се надигна срещу назначения от Ердоган ректор

Преподаватели от Босфорския университет в Истанбул стачкуваха през вчерашния ден против встъпването в служба на нов ректор, назначен от президента Реджеп Тайип Ердоган, продължавайки демонстрациите, подхванати от студенти, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Стотици студенти и към 24 преподаватели декларират, че назначението на Мелих Булу за ректор на водещия турски университет е недемократично. Подобни демонстрации са необичайност в Турция, изключително след опита за прелом през 2016 година, отбелязва организацията.

Студенти влязоха в конфликти с полицията през вчерашния ден на входа на университета и чиновници на реда използваха сълзотворен газ, с цел да разпилян стачкуващите. Полицията предприе акции в 24 жилища и задържа 17 души, в това число двама студенти от Босфорския университет, заяви истанбулското валийство.

Преподаватели се събраха в кампуса на университета по-късно по време на церемонията по встъпване в служба на Булу, който има докторска степен по бизнес ръководство, и се обърнаха с тил към постройката на ректората. Те показаха в изказване, че Булу е първият назначен извън ректор на университета от военния прелом от 1980 година насам. Те обявиха, че това е част от засилващи се антидемократични практики от 2016 година насам, когато след осуетения опит за прелом ръководството на президента Ердоган предприе гонене против хипотетични съперници.

В изявление за телевизия Хабертюрк Булу сподели, че няма да подаде оставка, тъй като назначението му дава отговор на световните стандарти. Той сподели, че полицията е попречила на лица, които не са студенти, да влязат в кампуса на университета.

Студентите от Босфорския университет могат да стачкуват където и както желаят, съобщи той.

Булу добави, че се е включил към ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ на Ердоган, когато тя е била основана преди близо двайсет години, и че по-късно се е кандидатирал за народен представител.

Няколкостотин служители на реда и няколко камиона с водни оръдия бяха изпратени през вчерашния ден в региона на университета.

Над 100 студенти се събраха за втори следващ ден в кампуса на университета и скандираха: " Мелих Булу не е нашият ректор " и " Студенти и преподаватели са солидарни ".

Турският заместник-министър на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ съобщи, че 15 от арестуваните не са студенти, а част от тях са свързани с незаконната крайнолява формация Марксистко-ленинска комунистическа партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР