Преподавател от Университета по аграрни науки и ветеринарна медицина в

...
Преподавател от Университета по аграрни науки и ветеринарна медицина в
Коментари Харесай

Румънец изпържи яйца без огън на слънце, за да докаже колко е горещо

Преподавател от Университета по земеделски науки и ветеринарна медицина в Букурещ изпържи яйца на слънце, употребявайки единствено тиган върху парещ пясък и слънчевата топлота. Той не употребява никакъв огън, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Диджи 24.

С този опит, извършен в румънската община Мършани в окръг Долж, Михай Енеску желае да притегли вниманието към явлението на опустиняване в региона на Олтения и да показва, че температурите, които се усещат на равнището на земята, са доста по-високи от публично измерените.

“Човешкото тяло усеща няколко градуса повече от температурите, оповестени от метеоролозите, заради отразената от земята топлота. Така да вземем за пример 40 градуса се усещат като 45 и повече. Колкото повече се доближаваме до равнището на земята, толкоз по-топло е. И почвата става " пещ ”, изяснява Енеску.

Той употребява и термометър, който регистрира температурата в тигана. От фотосите, оповестени на профила му във Facebook се вижда по какъв начин градусите последователно се покачват до 78. Всичко продължава към 3 минути.

“Експериментът не е кулинарен, а обезпокоителен сигнал за обстановката с пясъците в региона на Олтения, по-специално в Мършани, Долж. „ Опитайте се да останете пет минути на пясъка на слънце, само че предлагам да не сваляте обувките си “, споделя Михай Енеску, представен от Диджи24.

По негова информация единствено в окръг Долж има 100 000 хектара пясък. Според него допустимо решение за оправяне на почвата е залесяването с акации. Университетският учител се надява скоро да стартира залесяването на повърхност от 4000 хектара в региона на Мършани, където най-голямата пясъчна дюна е висока 18 метра.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР