Преплитането между медии, икономически интереси и политика е неприемливо за

...
Преплитането между медии, икономически интереси и политика е неприемливо за
Коментари Харесай

В България ги наричат олигарси


" Преплитането сред медии, стопански ползи и политика е недопустимо за една страна от Европейски Съюз, каквато е България ", твърди немският проверяващ публицист Юрген Рот, който добре познава България. Ето коментара му:

Юрген Рот

Единият напомпа в лична партия милионите си, насъбрани в строителния отрасъл. Партия си направи и другият - също мултимилионер. И двете партии печелят места в Народното събрание. В резултат от това: 99,9 % от всички вестници, издателства и телевизионни канали са в ръцете на партии или на свързани с тях индустриалци. Ако сте предположили, че става дума за България - сбъркали сте. В първия случай става дума за Австрия, във втория - за Италия. Две страни, които имат малко по-дълга демократична традиция от България. Но белким това оправдава корумпираните и мафиотски структури в България? Разбира се, че не. Посочените образци просто демонстрират, че България не е изключение.

В България постоянно ги назовават „ олигарси ”. Това са тези мултимилионери, произходът на чиито благосъстояния и до през днешния ден не е явен. Хора, които директно или посредством подставени лица прокарват своите ползи благодарение на политиката. В началото на прехода, през 1989-1990 година, от България бяха изнесени сред 4 и 9 милиарда $ (според разнообразни оценки), а през годините на прехода страната затъна в безвластие и в един миг на практика стигна до фалит. Старата номенклатура пламенно се възползва от създалите се благоприятни условия за безскрупулно обогатяване, до момента в който хората гладуваха. С огромна убеденост може да се каже, че представителите на горните и междинните етажи на комунистическата власт дружно със стремително забогателите по незаконен метод олигарси през последното десетилетие образуваха постоянна прослойка, която се изолира от външния свят. Злите езици повтарят: България няма мафия, мафията си има България.

В един доста назидателен отчет на немското разузнаване BND от 12.10.2010 четем: „ В резултат от вътрешните битки за власт и преразпределение, незаконните групировки се разпаднаха и техните благосъстояния към този момент се намират в ръцете на обособени хора. Благосъстоятелните величия на проведената престъпност в това време сполучливо „ легализираха ” своите компании или пък излязоха от играта. Може да се допуска обаче, че те още поддържат връзки с избрани кръгове в стопанската система, политиката и службите за сигурност. Корупцията е необятно публикувана и в нея вземат участие хора по високите етажи ”.

Цветан Василев

Василев, Пеевски, Кръстева

Банкерът Цветан Василев е един от най-влиятелните хора в България. Той е ръководител на Надзорния съвет на Корпоративна комерсиална банка и беше разгласен от българското издание на „ Форбс ” за най-влиятелната персона в страната. Най-късно в този миг би трябвало да се замисли всеки, който знае за непрозрачните далавери на икономическия хайлайф по време на прехода. Едва ли му е доста прелестно, когато наблюдаващите настояват, че сполучливият му бизнес се гради върху формулата „ пари - медии - власт ”.

Ако огледаме последните години от българската история, незабавно ще установим, че тъкмо по тази скица реализират триумфите си българските олигарси, които напряко от нищото се трансфораха в икономическа мощ. Цветан Василев, който разказват като извънредно образован, през 1985 година най-малко е приключил Института „ Карл Маркс ” в София. Не е известно да се е противопоставял на тогавашната система. Не знаем също по този начин дали е вярна информацията на вестник „ 24 часа ”, съгласно която „ и той е бил измежду присъстващите, когато се раздаваха куфарите с пари на фамилии, намиращи се под контрола на партията ” в първите години след смяната. И да е бил - не е бил единственият.

Част от българските медии упрекват Цветан Василев да вземем за пример в това, че посредством медиите упражнява влияние върху политиката. Той непрестанно го отхвърля по всевъзможни канали и даже в едно изявление твърди, че в България има " не независимост, а " разпасаност " на словото. Много хора са обругавани и ощетявани посредством медиите. И няма никакви последици за тези медии ”. Факт е, че като стартираме от Държавния департамент на Съединени американски щати, минем през „ Репортери без граници ” и стигнем до немския дипломат в София, всички предизвестяват за солидни похищения против свободата на словото и на печата в България. И че върху публицистите се оказва солиден напън, в случай че не пазят икономическите, политическите и незаконните ползи на издателите. Не по-малко стряскащ е фактът, че няма никаква бистрота за това кои са същинските притежатели на медийните холдинги. Тъкмо тук се натъкваме на „ Нова Българска Медийна Група ”, която се управлява от Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Мултимилионерът Делян Пеевски, на който надали са му непознати опортюнизмът и алчността за власт, се прочу в цяла Европа, когато през юни тази година напълно изненадващо беше номиниран за началник на ДАНС, макар непрозрачното му минало. Още на 22 години Делян Пеевски става ръководител на борда на пристанище Варна, освен това без никакъв професионален опит. Тогава пристанището се владее от групировката ТИМ, за която се твърди, че е обвързвана с проведената престъпност. След един по този начин и недоизяснен скандал поради занемареност при приватизацията на огромни планове той небрежно е назначен за следовател в Стопанския отдел на полицията - отново без никаква юридическа процедура. Номинирането му за началник на ДАНС провокира мощни митинги в България и остра реакция от страна на Европа. Беше просто прекомерно! Пеевски беше заставен да се отдръпна, само че резервира мястото си в Народното събрание, където е народен представител от не по-малко непрозрачната турска партия Движение за права и свободи. Тази партия в предишното също имаше прочут опит с корумпирани структури. В царството на създателя на партията Ахмед Доган пазаруването на гласове не беше нещо непознато. Още през 2005 година вестник „ Дневник ” цитира депутата Фахри, който споделил във Варна: " Закупени са 2 500 гласа от роми от община Дългопол, 1 800 гласа от Долен Чифлик, над 500 от селата Каменар и Игнатиево, а към 100 000 гласа са пристигнали от прилежаща Турция ".

Делян Пеевски

Възхода си Пеевски вероятно дължи на своята майка Ирена Кръстева. Бившата директорка на държавния тотализатор през днешния ден публично има мощната „ Нова Българска Медийна Група ” - медийна империя с шест вестника (общ тираж съгласно формалните данни 220 000 дневно), два телевизионни канали, многочислени интернет-издания и монопол върху разпространяването на вестници. С някои дребни изключения тези медии господстват в българския медиен пейзаж. Дори в една одобрена народна власт това крие доста рискове, а в една нестабилна и мафиотска народна власт като България това е просто гибелен изстрел против свободата на словото и на печата. Кръстева закупи вестниците с помощта на заем от банката на Василев. Днес единствено името на Кръстева се появява в регистрите като притежател на НБМГ.

И още нещо

Медиите на НБМГ се употребяват като инструмент според от салдото на политическите сили. На 18 юни 2013 година „ Винер Цайтунг ” писа: „ Всички медии, които тандемът Кръстева/Пеевски пое с заем от КТБ, залагат не толкоз на журналистическите стандарти, колкото на неподправената партизанщина. До 2009 година те атакуваха претендента за министър председател Борисов, само че след изборната му победа смениха курса и по време на неговия мандат му предлагаха категоричен медиен комфорт. След като Борисов се отдръпна в средата на февруари, те още веднъж смениха курса си и поведоха солидна акция за неговото дискредитиране и за дискредитирането на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов ”. Днес тези медии са измежду най-гръмогласните бранители на държавното управление на Пламен Орешарски и упорстват за следствие и за наказателни ограничения против предходните държавни управления. Със същата активност те насъскват и против демонстриращите студенти, които не упорстват за нищо друго, с изключение на за съществени демократични права. Там доста обичат обвиняването (също както в Москва), че стачкуващите и сериозните публицисти се финансират от задгранични източници.

В резюме: непрозрачното преплитане сред медии, стопански ползи и политика е недопустимо за една страна от Европейски Съюз, каквато е България. Тъкмо заради това българските жители излязоха на митинги през лятото, таман заради това през днешния ден стачкуват и българските студенти. Европейският парламент и сериозно настроените цивилен придвижвания в Европа би трябвало интензивно да се опълчват на корупцията и непрозрачните преплитания в България. В противоположен случай всички приказки за Европа като общественост на полезностите няма да костват и пукнат грош.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР