Преписките от инвеститори, свързани с имоти, които са паметници на

...
Преписките от инвеститори, свързани с имоти, които са паметници на
Коментари Харесай

Строителните проекти за паметници на културата ще се разглеждат по-бързо

Преписките от вложители, свързани с парцели, които са монументи на културата, ще се преглеждат в по-кратки периоди. С това се ангажира министърът на културата Боил Банов. На неофициална среща с представители на браншови организации от сферата на строителството той заречен мненията на Националния институт за недвижимото културно завещание да са подготвени в границите на месец и 5 дни, макар че по закон срокът е 4 месеца.

По-бързото изговаряне той определил като " моя персонален период ", оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата. Според известието на срещата са участвали представители на Българската асоциация на архитектите и инженерите, Камара на строителите в България, Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и на Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

Банов обяснил, че ведомството му ще се стреми към по-голяма действеност, редуциране на крайните периоди, тъй че всички процеси да бъдат оптимално усъвършенствани. Това щяло да стане с преместването на института в постройката на Министерството на културата, както и с привеждането на архива на НИНКН в " съответен тип " и дигитализирането му. Гова щяло да понижи доста корупционния риск.

" Виждате, че се стремим да бъдем разумни и това малко по малко стартира да проличава в работата на института ", споделил министърът, без да дава детайлности в какво тъкмо се състои смяната.

Банов заречен още да не остане нито един монумент на културата с най-ниския статут - " за сведение ". С подобен статут били 25 000 монументи. Идеята е всяка обособена постройка да бъде отначало категоризирана и в случай че е нужно, да получи по-висок статут или пък отбраната ѝ като монумент на културата да отпадне. " Това е работа, от която е бягано в продължение на 40 години, и аз съм решен да я свърша ", декларирал министърът.

Банов увери присъстващите на срещата, че е отворен към всевъзможни хрумвания и оферти, в това число и за промени в нормативната уредба, тъй че средата да се възстановява. " Смисълът на тази среща е да обединим напъните си по този начин, че всички да заработим по-добре ", добави той.

Министърът показал, че той и екипът му се стремят всички смислени планове да бъдат осъществени. По думите му методът към всяка постройка следва да е съгласно нейната специфичност. " В същото време има обекти, ориста на които не трябва да се взема решение на парче, а би трябвало да се гледа добавената стойност, която имат като цели ансамбли или квартали ", обяснил Банов. Неотдавна той сподели пред Mediapool, че Тютюневият град в Пловдив ще бъде разгласен за предпазен квартал и всички здания в него ще получат статут на монументи на културата. В момента предпазени по този метод са единствено 4 няколко сгради. Три от тях са полуразрушени.

От своя страна представителите на браншовите организации благодариха на министър Банов за напъните. Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че е добре срещата в този формат да стане регулярна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР