Препис: Крис Кребс за „Face the Nation“, 6 август 2023 г.

...
Следва препис от интервю с Крис Кребс, бивш директор на
Коментари Харесай

Следва препис от интервю с Крис Кребс, бивш директор на CISA и експерт и анализатор по киберсигурност на CBS News, което е излъчено в неделя, 6 август 2023 г.

МАЙОР ГАРЕТ : Добре дошли отново, сега CBS News експерт по киберсигурност и анализатор Крис Кребс, който като ръководител на CISA ще разберем какво означава това след секунда , обяви скоро след изборите през 2020 г., че това са, цитирам, „най-сигурните избори в историята“. Бившият президент не се съгласи и незабравимо за Крис го уволни. Крис, радвам се да те видя.

КРИС КРЕБС: Радвам се да те видя, майоре.

МАЙОР ГАРЕТ: Каква беше основата на това изявление, че това са най-сигурните избори в американската история?

КРЕБС: Така че нека контекстуализираме малко това изявление.

МАЙОР ГАРЕТ: Моля.

КРЕЙБС: Издадено е на 12 ноември от група, известна като Съвместния координационен съвет на изборния подсектор. Така че това бяха лидери от федералното правителство, щатското правителство и местното правителство, избори - участващи в администрирането на изборите заедно с тези от частния сектор и тези, които подкрепят -

МАЙОР ГАРЕТ: - в цялата страна .

КРЕБС: – Да, така че това не беше моето изявление. Това не беше изявление на CISA–

МАЙОР ГАРЕТ: – Не е червено или синьо изявление.

КРЕБС: – Правилно. Това беше двупартийно съвместно изявление на онези, които действително участват в ежедневното администриране на изборите. И това беше тяхното реално време, в моментната перспектива на случващото се около изборите в Съединените щати в този момент. И важното е, че не ставаше въпрос само за 3 ноември, а за това, което непосредствено предшества - това, което непосредствено последва. Това беше колективно усилие, което наистина се простираше от моя гледна точка назад до 2017 г. Това съвместно усилие, което положихме, за да развием силни партньорства около сигурността на изборите в рамките на федералното правителство, но също и с държавни и местни изборни служители.

МАЙОР ГАРЕТ: И доколкото разбирам, президентът Тръмп ви насърчи да свършите точно тази работа. Нали?

КРЕБС: – Това – имахме пълната подкрепа на Белия дом, Съвета за национална сигурност и онези, които бяха непосредствено в орбитата на президента. Всъщност аз информирах вицепрезидента, който беше по-рано, няколко пъти за нашата изборна сигурност.

МАЙОР ГАРЕТ: Какво е CISA?

KREBS: CISA е Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата. Създадена е от президента Тръмп през 2018 г. И както Джен Истърли, настоящият директор я нарича, е националната агенция за гражданска кибернетична отбрана.

МАЙОР ГАРЕТ: И по всяко време, когато бяхте на брифинг или вицепрезидента или президента или висши служители на администрацията за работата, която вършехте и до какво водеше на изборите през 2020 г., изразиха ли някакви опасения относно вашите способности, вашата проницателност, вашата надеждност или надеждността на данните, които отговаряха ли ви?

КРЕБС: Имахме пълна подкрепа не само от Белия дом и изпълнителната власт, но и от Конгреса. Ние... ние информирахме Конгреса. Лично информирах няколко пъти Уил Хърд, информирах редица сенатори и членове на Камарата на представителите през 2020 г. за нашите усилия да осигурим изборите през 2020 г. и получих, както казах, пълна подкрепа.

ОСНОВНО ГАРЕТ: И когато казвате сигурност, какво означава това? Това означава ли, че няма проникване? И това е? Или това означава други неща под чадъра на сигурността и сигурните избори?

КРЕБС: Е, усилията ни, започващи през 2017 г., бяха да работим и да установим взаимоотношения, където можем да споделяме информация и да предоставяме услуги за киберсигурност на държавни и местни изборни служители, така че да могат да втвърдят своите системи и да увеличат устойчивостта на тези системи. И ключовият извод, както го виждам за изборите през 2020 г., е, че това бяха на практика най-одитираните и най-документираните избори в новата история.

МАЙОР ГАРЕТ: Защо това е важно?

КРЕБС: Е, вашият колега, Дейвид Бекер, ваш съавтор, ръководи Центъра за изследване на изборите и иновациите и той проведе проучване, което казва, че през 2016 г. по-малко от 80% от гласувалите имаше хартиен запис, свързан с него. Хартиените записи са важни, защото можете да проверите резултатите. Ако има някакви въпроси, можете да се върнете, да проверите математиката си и да се уверите, че преброяването е точно. До наближаването на изборите през 2020 г., благодарение на комбинираните усилия на федерални и щатски, местни изборни служители, този брой се увеличи до около 95% от подадените гласове, включително всеки един от тези близки щати. Важното е, че Пенсилвания и Джорджия смениха системите, които имаха хартиени бюлетини, свързани с вота, и вие можехте да преброявате, преброявате и проверявате. Всъщност Джорджия разказа или одитира няколко пъти след 3 ноември.

МАЙОР ГАРЕТ: И тези системи, които извършват този одит, бяха сигурни?

КРЕБС: Да, абсолютно. Знаете ли, въз основа на работата ни с разузнавателната общност, нашето разбиране за – 

МАЙОР ГАРЕТ: И – какво ви казаха държавни служители? А местните служители?

КРЕБС: Вижте. Абсолютно. Вижте, аз-аз-знаете ли, продължавам да мисля, че има много щатски служители по изборите, които са имали всички стимули на света да докажат, че нещо се е случило, за да даде резултат на президента Тръмп, но това никога не се е случило.

МАЙОР ГАРЕТ: Така че, с уважение, има хора от страната на Тръмп в тази счетоводна книга, които смятат, че може би сте просто вътрешен човек, мъдър човек, който е стигнал до заключение и се е опитал да го продаде на президент и само защото не ти вярваше, имаше право да прави други неща. Как бихте отговорили на това?

КРЕБС: Е, той със сигурност има право да твърди, че е спечелил или, разбирате ли, че е откраднато от него, но както чухме, когато той предприема това действие спрямо престъпния заговор, това е различно има значение, но отново нашата роля в CISA беше в подкрепа на държавните и местните изборни служители и гарантиране, че гласовете им се чуват и че работата, която вършат, достигна до американския народ, за да вдъхне и възстанови доверието в нашите обществени институции.

МАЙОР ГАРЕТ: Бяхте ли разпитан от специалния прокурор?

КРЕБС: Бях.

МАЙОР ГАРЕТ: Бихте ли се явили като свидетел?

КРЕБС: Разбира се, разбира се.

МАЙОР ГАРЕТ: Смятате ли този случай за преследване на бившия президент, политически или по друг начин?

КРЕБС: Е, това със сигурност е съдебно преследване, но що се отнася до преследването–

МАЙОР ГАРЕТ: – Това е негово – неговата дума е преследване.

КРЕБС: Да, вижте, това ще се разиграе, както се разиграе. И аз, знаете, това е надлежно упълномощено разследване от главния прокурор, знаете, то е в... сега е в съдилищата.

МАЙОР ГАРЕТ: Какви са вашите притеснения - знам, че сте на сега навън, но знам, че поддържате тесен контакт с тези, които наблюдават 2024, относно тези основни проблеми със сигурността и функционалността?

КРЕБС: Е, мисля, че всеки път, когато поставите технологични системи в процес или в някакъв вид работен поток, има абсолютна възможност да има уязвимости или неправилни конфигурации, които могат да се случат. Ключът към избирателните системи е, че нямате единични точки на повреда, това, което е известно като софтуерна независимост, в този случай, където повреда на хардуера или софтуера не води до подкопаване на целия процес. И ФБР и CISA продължават да твърдят, че няма известна способност на противник, която да е успяла да промени или наруши гласуването, преброяването и сертифицирането на гласуване. Продължавам обаче да изпитвам опасения, че не се движим достатъчно бързо, за да се отървем от някои от тези наследени системи и да намалим уязвимостите, за да останем пред това, което е интелигентен, непрекъснато подобряващ се противник.

МАЙОР ГАРЕТ: Много бързо. Крис Кребс, доколко сте загрижен за заплахите към тези, които работят на местно ниво по изборната администрация?

КРЕБС: Абсолютно, както видяхме през 22 г., заплахите към служители на изборната администрация са извън графика. И това всъщност води до това, че тези служители се пенсионират и напускат работната сила, така че виждаме нещо като потискане на гласоподавателите от друг вид, където може да няма достатъчно възможности за администриране на изборния процес, което ще намали възможностите хората действително да гласуват .

МАЙОР ГАРЕТ: Крис Кребс, много ви благодаря, че дойдохте тази сутрин.

КРЕБС: Благодаря, майоре.

МАЙОР ГАРЕТ: Оценяваме го. Ще се върнем веднага.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР