Препълненият до краен предел Дворец на спорта пак изригна във

...
Препълненият до краен предел Дворец на спорта пак изригна във
Коментари Харесай

България срази Украйна за втора победа на Европейското по волейбол във Варна

Препълненият до краен лимит Дворец на спорта отново изригна във вулкан от волейболни страсти. България завоюва втората си победа на Европейското състезание и съкруши Украйна с 3:1 (20:25, 25:17, 25:20, 25:23).

Публиката във Варна се показва на международно равнище при всички дуели и още веднъж нямаше празни места по трибуните. Това даде криле на българите, които единствено в първия гейм имаха проблеми. Нашите към този момент имат два триумфа – над Финландия и Украйна, както и непредвидената загуба от Испания в първия ден.

В началото на мача Украйна първа натрупа нежен задатък с помощта на ас – 3:1. Този миг обаче не ни подейства добре и позволихме на противника да дръпне с 6:2. Алекс Грозданов бе индивидът, който прекъсна първата серия в дуела с мощна офанзива през центъра. След него Мартин Атанасов направи обсада за 4:6. Украинците възвърнаха задатъка си от четири точки.

Започналият в третия мач като титуляр Алекс Николов направи първата си точка за 7:10. Младата ни звезда страдаше от вирус, само че към този момент бе изцяло възобновен.

Украинците провокираха първия таймаут на Пламен Константинов при 14:9 в тяхна изгода . Разликата от началото на мача бе, че противникът рядко бъркаше, а нашият начален удар не вървеше. Резултатът набъбна до 17:11. Влезлият като запаса Аспарух Аспарухов даде старт на поврат. От 14:20 преднината на гостите стана единствено 17:20. Трябваше обаче още една серия до края на гейма. За страдание това не се получи и Украйна поведе с 22:17, с което съвсем предреши събитията до края на частта. Геймът приключи с ас за противника – 25:20.

Втората част стартира с Николов на началния удар . Това оказа помощ първите две точки да са български. Увереността ни се върна и резултатът стана 4:1. Украинците ни изравниха с още един ас – 5:5. Когато нашите поведоха с 13:10, провокираха спиране в лагера на противника. Във втората част началният ни удар беше на много по-високо равнище и резултатът го показваше. Преднината ни стигна до 17:12. Вече бяхме цялостни господари на корта и беше въпрос на минути да изравним. Играта ни вървеше, а препълнената зала изпадна в възторг. Равенството в геймовете пристигна при 25:17.

Третата част стартира със солидна двойна обсада на Николов и Грозданов. Двамата обезвредиха и идната украинска офанзива, с цел да разрешат на Цветан Соколов да направи 2:0. Подобно на предходния гейм резултатът стана 4:1. Отново всичко в Двореца на спорта беше за България. Предизвиквахме украинците непрекъснато да бъркат, а разликата набъбна до 9:4. И отново огромната разлика идваше от началния удар, който ни изневери в първия гейм. Рано показахме на Украйна, че няма на какво да се надява в тази част. Поддържахме задатъка си, без да се пропукваме – 12:7. Въпреки това украинците използваха своя миг и стигнаха до 13:11 за нас. Атанасов се погрижи за завършек на серията. Блокада на Николай Колев пък ни възвърне удобния задатък – 16:12.

Продължихме да диктуваме темпото – това беше и повода преднината да пораства . Две отлични изяви на Атанасов доведоха до отчайващото за гостите 19:12. Украинците не се предаваха и означиха три следващи точки в опит да спасят гейма. Колев направи блокаут и терзанията съвсем завършиха – 20:15. И отново обаче пристигна напрежение. Две точки за Украйна – едната от ас, понижиха задатъка ни на 20:17. А сполучлива обсада за гостите направи нещата напряко рискови. За наша наслада Украйна изкара началния удар в навън – 21:18. Две офанзиви на Николов ни приближиха до повеждане в резултата в геймовете. Младата ни звезда направи и ас за 24:20. При втория му сервис тройната ни обсада осъществя още първия геймбол.

Четвъртата част стартира с неспасяема офанзива на Николов , която трябваше да покаже накъде дефинитивно ще наклонят везните. Рано натрупахме преднина от 7:2 и тя беше най-важна за самочувствието. Разликата още веднъж беше в положителния начален удар. Докато в първия гейм направихме седем неточности, то в идващите бяхме съвсем съвършени и то във значимите моменти.

Украйна нямаше да се бие сама и трябваше да приключим дуела с безапелационна игра . Умело успявахме да държим преднина от 4-5 точки, което беше изцяло задоволително. Началните удари на Атанасов и Николов се грижеха за големи проблеми в противниковия корт.

Българите вършиха нужното да държат Украйна на отдалеченост при наближаващия завършек на мача. Когато задатъкът ни стана единствено три точки, Константинов изиска спиране при 19:16. След него Атанасов направи блокаут и резултатът стана 20:16. Най-притеснително стана ситуацията, когато Украйна понижи до 21:19. Начален удар в мрежата даде успокоение в нашия отбор. Последва ас на Илия Петков и мачът към този момент изглеждаше изцяло сигурен - 23:19. Атанасов означи 24-ата точка и подсигурява четири мачбола. Украйна избави първите два и направи резултата 24:22. Ситуацията стана още по-неприятна поради ас на противника. Трябваше ни незабавно положително посрещане и офанзива. Не беше нужно! Украинците сбъркаха началния удар и с това мачът приключи при 25:23.

Победата ни изкачи на второ място в класирането след Словения , която по-рано разгроми Испания с 3:0 (25:19, 25:15, 25:15).

Следващият ни мач е през днешния ден против Хърватия от 20,30 ч. Преди това играят Финландия и Испания от 18 ч.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР