Преодоляването на разликата в заплащането на мъжете и жените може

...
Преодоляването на разликата в заплащането на мъжете и жените може
Коментари Харесай

Разликата в заплащането между половете струва колосална сума на икономиката

Преодоляването на разликата в заплащането на мъжете и дамите може да тласне международната стопанска система със 7% нагоре или номинално видяно – със 7 трилиона $. Това демонстрират настоящите калкулации на Moody`s Analytics. Според тях обаче със сегашните темпове на света ще са му нужни 132 години, с цел да стопи зейналата бездна.

Икономическият подтик ще пристигна с помощта на въвличането на от ден на ден дами по света към работната мощ и повишението на продуктивността. По-големият дял на дамите, заемащи по-продуктивни управнически и професионални длъжности, също ще помогне, се споделя в отчета.

„ Преодоляването на разликата сред половете – както в присъединяване в работната мощ, по този начин и в ръководството – в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз може да увеличи световната икономическа интензивност с почти 7%, или към 7 трилиона $ (б.р. – по отношение на курса на валутата в наши дни) “, пишат в отчета шефовете Доун Холанд и Катрина Ел.

В него се показва, че намаляването на разликата в заплащането на разрастващите се пазари, като да вземем за пример Индия, би нараснало този подтик още повече.

Изчислението се основава на нарастването на заплащането, което дамите в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз на възраст сред 25 и 64 години биха получили, в случай че възнаграждението им се изравни с това на мъжете на същата възраст през 2021 година

„ Само това би повишило евентуалното произвеждане в Организацията за икономическо сътрудничество и раз с близо 10%, а международното произвеждане – с 6,2 % “, написа Moody`s Analytics.

Семейни отговорности

В отчета се акцентират отговорностите на дамите към грижата за фамилията като една от главните аргументи за разликата в заплащането по отношение на мъжете. Подчертава се също, че от нежния пол са по-малко склонни да желаят покачвания, като в това време се придържат към по-високи стандарти от мъжете.

„ Промяната на обществените правила е нескончаем и комплициран развой, само че политики като въвеждане на гъвкави условия на труд, обезпечаване на налични грижи за децата и даване на заплатен отпуск по бащинство и майчинство оказват помощ за смяна в вярната посока “, написа Moody`s.

В скорошен отчет Световната банка добавя, че дискриминирането способства за разликата в заплащането на дамите и мъжете, както и че поддържането на финансовото неравноправие се отразява отрицателно на стопанската система.

„ Предразсъдъците и неравенството сред половете, които са сложили дамите в нископлатени специалности, както и непропорционално огромните им отговорности (към семейството), способстват за разликата в заплащането сред половете “, съобщи Световната банка.

От финансовата институция означават, че съвсем половината от стопанските системи в света не плануват въвеждането със закон на равно възнаграждение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР