Преодоляването на последиците от войната в Украйна и европейската перспектива

...
Преодоляването на последиците от войната в Украйна и европейската перспектива
Коментари Харесай

Президентът Радев разговаря със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани

Преодоляването на последствията от войната в Украйна и европейската вероятност на Западните Балкани разиска президентът Румен Радев в телефонен диалог със специфичния делегат на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч.

Двамата бяха единомислещи, че с изключение на заканите за сигурността, са налице и обществени и стопански последствия от военните дейности, за оправянето с които са нужни действителни дейности.

Президентът Румен Радев и сър Стюарт Пийч разискаха методите за превъзмогване на очертаващата се продоволствена рецесия поради блокирания експорт на зърно от Украйна - втората по величина страна производител и експортьор на зърнени храни.

Специалният делегат на Обединеното кралство за Западните Балкани изрази готовността на страната си за осъществяване на взаимни планове в региона на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за района.

Президентът Румен Радев и сър Стюарт Пийч подчертаха, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на района.

Българският държавен глава съобщи, че зачитането на правата на македонските българи е основна причина за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония. Затова България чака българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите елементи от нации в Конституцията на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР